a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözünüze ve güneş gözlüklerinize dikkat!

Güneş’ten Dünya’ya yayılan ultraviyole ışınlarından korunmak için, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmak şart!   Katarakta sebep olabilir! Ozon tabakasının delinmesiyle yeryüzünün kısa dalga boylu ışınlara maruz kaldığını, ultraviyole ve kısa dalga boylu ışınların gözde katarakt ve görme merkezinde makula dejeneresansı adı verilen, görmeyi oldukça bozan hasarlara yol açabileceği belirtiliyor. “Katarakt ve görme merkezi (makula) sorunları […]

05 Mayıs 2015 - 16:14 'de eklendi.

Gözünüze ve güneş gözlüklerinize dikkat!

Güneş’ten Dünya’ya yayılan ultraviyole ışınlarından korunmak için, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmak şart!

 

Katarakta sebep olabilir!
Ozon tabakasının delinmesiyle yeryüzünün kısa dalga boylu ışınlara maruz kaldığını, ultraviyole ve kısa dalga boylu ışınların gözde katarakt ve görme merkezinde makula dejeneresansı adı verilen, görmeyi oldukça bozan hasarlara yol açabileceği belirtiliyor. “Katarakt ve görme merkezi (makula) sorunları yaşam kalitesini bozan oldukça ciddi hastalıklardır. Kataraktın tedavisi bilindiği gibi ameliyattır. Makula dejeneresansında ise göz anjiyografisi, gerekirse lazer tedavisi uygulanmaktadır. Ancak bazı türlerinde ise tedavi imkânı ne yazık ki yoktur “

 

Gözlerde ortaya çıkacak rahatsızlıklar oldukça önemli sorunlar yaratabilirler. Ultraviyole etkisiyle gözlerde aynı oksijen kaynağına gözlüksüz bakan kişilerdeki yanma, batma, sulanma, ışıktan aşırı rahatsızlık, göz kapaklarını açmakta zorluk gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Ayrıca pterijyum veya kuşkanadı olarak bilinen gözün iç kısmında göz bebeğine doğru et yürümesi hastalığının güneşli ve karlı bölgelerde yaşayan insanlarda daha sık rastlandığı bilinmektedir.

 

Diğer yandan gözlerimizi Güneş’in zararlı etkilerinden korumak amacı ile güneşli havalarda, ışıktan rahatsız olmasak dahi güneş gözlüğü kullanmalıyız. Ayrıca kullanmamız gereken güneş gözlüğünü seçerken de çok dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle gözlük camının rengi ve kalitesi çok önemlidir.

 

Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Gözlük camının renginin her yerinde aynı olup olmadığına bakılmalı. Camın kimi yerleri koyu kimi yerleri açık ise gözlük satın alınmamalı. Ancak bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spekturumda güneş gözlüğü alınacaksa, o zaman gözlüğü seçerken cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edilmeli.

Güneş gözlüklerinin üzerinde, morötesi ışınları kestiğine dair bir tecilin olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, ithal edilen tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Güneş gözlüğü alırken mutlaka sertifikası istenmeli.

 

Cam rengi açık veya koyu olabilir ama camın mutlaka UV filtresi olmalı. Satın alacağınız güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun. Ardından gözlüğü aşağı-yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar oluyorsa gözlük camı kalitesizdir.

 

Kolormatik camlar dışında alacağınız gözlüklerde, gözlüğü taktığınız zaman karşınızdaki kişi gözlerinizi görebiliyorsa camların yeteri kadar koyu olmadığını gösterir.

 

Günlük kullanımda; örneğin araba kullanırken duman veya kahverengi gözlükler tercih edilmeli. Çünkü bu renklerdeki camlar ışığı en iyi süzenlerdir. Amber rengi ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, güneş ışığı içerisindeki mavi ve yeşil ışınları absorbe ettiği için görmeyi keskinleştirir. Ancak bu renkte cam tercih eden bazı kişilerin trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çektiği de bilinmektedir.

 

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kullanılması gereken güneş gözlüklerinin bir kısmı renklerinin etkisiyle ultraviyoleyi süzmektedir. Diğer yandan güneş gözlüklerinin camları imal edilirken içerisine ultraviyole emici bir madde olan benzotriazol katılmaktadır.

 

Gözü bozuk olup numaralı gözlük takmak veya kontakt lens kullanmak zorunda olanlar da özellikle yaz aylarında gözlük ve lens seçiminde ultraviyoleyi süzen türleri tercih etmelidirler. Çünkü renksiz camlar ve kontakt lensler de uzun yıllardır ultraviyole emici madde katılarak üretilebilmektedir.

 

Ayrıca güneş gözlüğü seçerken gösterdiğiniz titizliği, kullanırken de göstermeniz gerekiyor. Çünkü güneş gözlüğünüzün kaplaması çizilirse, UV ışınları gözlüğünüzün camından süzülerek gözünüze zarar verebilir. Bu yüzden güneş gözlüğünüzü çantanızda taşırken mutlaka kutusunun içine yerleştirin.

 

İşportada satılan gözlüklere dikkat…
İnsan vücudundaki en önemli organlardan biri olan gözün kıymetinin bilinmesi gerekir. Özellikle işporta tezgâhlarında satılan basit, kalitesiz güneş gözlüklerinin de göz sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini, hatta bu gözlüklerin renkli camların etkisiyle göz bebeğinin fazla büyümesine neden olduğu için ultraviyole ışınlarını direkt göze verdiğini, mor ötesi bu ışınlarla körlüğe kadar ilerleyebilen hastalıklara yol açabileceğini, gözde miyopik, hipermetropik ya da astigmatik gibi kırılma kusurlarına neden olabileceğini, hatta uzun süre kullanıldığında iki göz arasındaki ilişkiyi de bozarak, bulanık görme hatta çift görme yaratabildiği unutulmamalıdır.

 

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Mart ayı katılım payı ödemesi Mart ayı katılım payı ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

OptisyeninSesi e dergi/ 136.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 136.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

5 kişinin gördüğü yeni bir renk keşfedildi 5 kişinin gördüğü yeni bir renk keşfedil...

Gelecekte renk körlüğü olan kişilerin kırmızı ve yeşili ayırt edebilmesini sağlayacak bu cihaz sayesinde daha önce hiç görülmemiş yoğun...

İstanbul’dan 24 Ülkeye Gözlük İhracatı İstanbul’dan 24 Ülkeye Gözlük İhracatı...

Türkiye'nin gözlük üretim üssü haline gelen Erzirve Optik, İstanbul’dan dünyaya açılarak kısa sürede büyük bir başarıya imza attı....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Mart ayı katılım payı ödemesi Mart ayı katılım payı öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

OptisyeninSesi e dergi/ 136.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

5 kişinin gördüğü yeni bir renk keşfedildi 5 kişinin gördüğü yeni bi...

Gelecekte renk körlüğü olan kişilerin kırmızı ve yeşili ayır...

İstanbul’dan 24 Ülkeye Gözlük İhracatı İstanbul’dan 24 Ülkeye Gö...

Türkiye'nin gözlük üretim üssü haline gelen Erzirve Optik, İ...

Osmanlı’nın Görmediği Meslek! Osmanlı’nın Görmediği Mes...

Her çerçeve, her cam, o sessiz ustaların ellerinden geçip bu...

İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve M...

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir ve...

Kontak lenslerin internette satışı ne kadar yasal? Kontak lenslerin internet...

“Optisyenlik müesseselerinde, gözlük camı, çerçevesi ve kont...

Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nerede? Deprem Anında İlk Refleks...

Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal refleksleri...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı Sağla! Bir Öğrencinin Mezuniyeti...

Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!