a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Çift Gözlük Devri Bitiyor mu?

Bilindiği gibi insanların bir çoğu yakın gözlük kullanır.   Oysa, yakın gözlüğü ile orta ve uzak mesafe görüşleri aynı olmaz. Bu nedenle en az iki gözlük gerekiyordu.  Uzak orta yakın görüş aynı camda toplayan progressiv ve gözlük camlarını güvenle kullanabilirsiniz. Farklı diyoptrik güce sahip iki veya daha fazla kısmı bulunan bütün lensler multifokal lensler olarak bilinir. Bilinen […]

24 Aralık 2014 - 12:10 'de eklendi ve 2519 kez görüntülendi. A+A-

Çift Gözlük Devri Bitiyor mu?

Bilindiği gibi insanların bir çoğu yakın gözlük kullanır.

 

Oysa, yakın gözlüğü ile orta ve uzak mesafe görüşleri aynı olmaz. Bu nedenle en az iki gözlük gerekiyordu. 

Uzak orta yakın görüş aynı camda toplayan progressiv ve gözlük camlarını güvenle kullanabilirsiniz.

Farklı diyoptrik güce sahip iki veya daha fazla kısmı bulunan bütün lensler multifokal lensler olarak bilinir. Bilinen en eski multifokal lens bifokaldir.

 

Uzak ve yakın için ayrı ayrı gözlük kullanmanın sıkıntısını ortadan kaldırmak için bifokal gözlük BENJAMİN FRANKLİN(1706-1790) tarafından 1784 yılında yapılmıştır.
Bir bifokal lens iki farklı fokus gücüne sahip ayrı güçteki iki lensi bir lenste toplayıcı optik fonksiyonlu gözlük camıdır. Uzak ve yakın için ayrı ayrı gözlük kullanmanın çok zor ve sıkıntılı bir işlem olduğu gerçektir. Bifokal in en büyük AVANTAJI iki gözlüğü bire indirgemesidir. Bu avantajının yanında yakın görme ile ilgili olumsuzluklar bütünüyle giderilememiştir.

 

Bifokal gözlüklerde ORTA GÖRÜŞ mesafesi yoktur.) Add çok fazla ise kas dengesizliklerine ve yüksek diyoptriye yumuşak bir geçiş söz konusu olmadığı için (IMAJ JUMP) GÖRÜNTÜ ATLAMASI’na neden olur. Estetik dezavantaj segmet çizgisi daima kullanıcının 40 yaşı üzerinde olduğunu gösterir.
Merdiven inip çıkarken özellikle yaşlılarda, kazalara ve gözlüğe uyum zorluğu ortaya çıkmaktadır. Yakın kullanımda daima biraz istenmeyen prizmatik etkide kalınmasına neden olur. Kullanıcının yüzüne uygun bir çerçeve seçilir çerçevenin bütün ayarları ölçü alınmadan yapılmalıdır. Segment yüksekliğinde hata payı 1 mm’dir. (USA STANDARLARI) Çerçeve seçimi progresivve gözlük camlarında olduğu gibi sınırlı değildir. Her türlü çerçeveye tespit edilebilirler. Segment kısmı tamamıyla çerçeve içinde kalacak diye bir zorunluluk yoktur.

 

Kişi primer(UZAK) bakışta tutularak pantoskopik açısı kaybolana dek gözlüğün yüzün dikey düzlemi ile çakışması sağlanır ve sağ , sol pd mesafeleri işaretlenir. Segment yerleşimi için, segment yüksekliğinin ölçülmesi gerekir. Bu da kirpiklerin kökünden çerçevenin en altına kadar olan mesafenin ölçümü ile olacaktır. Kişi günlük kullanımda, yakın segmenti fazla kullanıyorsa bifokal segmentinin üst hattı alt kirpik hattının bir mm üstünde, uzak yakın eşit kullanılıyorsa alt kirpik hizasında, uzağı fazla kullanıyorsa alt kirpik hizasından 1-2 mm aşağıda tespit yapılır. Bu dezavantajlarından dolayı günümüzde kullanımı son derece azalmış yerini progresive gözlük camları almıştır.

 

Progresivve lensler(Çok odaklı gözlük camları)

Proressive power (güçleri artan) lenslerde, geometrik şekle sahip bir yüzeydeki dioptrik güç, aşağıya doğru düzgün biçimde artmaktadır. Uzak görmedeki netlikten yakın görmedeki netliğe, bir görüntü atlaması olmadan ulaşılır. Bu alanda ilk patent 1924 yılında American Optical tarafından alınmıştır. Çerçeve ile ilgili bütün ayarlar, ölçü alınmadan ve camın tespiti yapılmadan (Plaket, kulak Sap, pantoskopik açı ayarı… vs) yapılmalıdır. Montaj’dan sonra yapılacak bir ayarlama uzak veya yakın görüşün bozulmasına sebep olur. Çerçevenin yüzü sarmalaması, yanaklara değmeyecek şekilde olması gerekir. Montaj yüksekliği ve Pupilla ölçüleri her göz için ayrı ayrı yapılmalıdır.

 

Sağ pupilla mesafesi Pd R,Sol pupilla mesafesi Pd L ,Sağ montaj yüksekliği Hg R, Sol montaj yüksekliği Hg L. çok iyi ölçülmelidir. Ölçü alınırken ölçüyü alan kişi ile hasta gözleri ayni hizada olmalıdır. Progresive lenslerin üzerinde ki montaj çizgileri silinmeden önce kullanıcı yüzünde son bir defa daha kontrol edilmelidir (montaj artısı- fıttıng cross) Şayet montaj yüksekliğini fazla ise kullanıcı orta bakış mesafesinden bakacağı için uzak görüşü bozuk olacaktır. Eğer montaj yüksekliğini düşük ise, kullanıcı yakın okumasının yetersiz olduğundan şikâyet edecektir. Çerçeve plaketleri yükseltilerek yada düşürülerek bu şikayetler nispeten giderilebilir.

 

Progressive lens kullanımının kişiye çok iyi anlatılması gerekir. Uzak görüşten orta görüşe orta görüşten yakın görüşe geçildiğinde, başı eğerek yada kaldırarak değil de baş sabit kalacak şekilde gözler hareket ettirilerek bakılmasının gerektiğini, yan tarafta bir cisme bakıldığında gözlerle takip edilerek değil de başın cisme çevrilerek bakılması gerekir.

 

Uzak orta yakın görüş aynı camda toplayan progressive gözlük camlarını güvenle ve konforla kullanabilirsiniz.
 

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamberimiz Hz.Muhammed'e (S.A.V) vahyedilmeye baş...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’dir. Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’d...

Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Çanakkale zaferi mi?” başlıklı yazımı küçük eklemelerle tekrar hatırlatmak i...

Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü

Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılmaları, göz sağlığınızı koruyan tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini değişti...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Magazin HABERLERİ
Web TV