Optisyenlik bölümü mezunlarıyız. Son yıllarda yaşananlarla birlikte sözüm ona bu sağlık mesleğinin geleceği konusunda ciddi kaygılarımız var. Optisyenlik programlarına sınavsız geçişin kalkmasıyla vakıf üniversitelerinde, atölye donanımı eksikliğine ve akademisyen yetersizliğine rağmen YÖK’ün bu derece rahat ve disiplinsiz oluşu hepimiz için öncelikli kaygımız. Bu alanda yetişmiş elemanlara ihtiyaç olduğu konusunda hemfikiriz. Kendi içimizdeki meslektaşımız bile yüksek […]
08 Ağustos 2014 - 15:58 'de eklendi.
Optisyenlik bölümü mezunlarıyız.
Son yıllarda yaşananlarla birlikte sözüm ona bu sağlık mesleğinin geleceği konusunda ciddi kaygılarımız var.
Optisyenlik programlarına sınavsız geçişin kalkmasıyla vakıf üniversitelerinde, atölye donanımı eksikliğine ve akademisyen yetersizliğine rağmen YÖK’ün bu derece rahat ve disiplinsiz oluşu hepimiz için öncelikli kaygımız.
Bu alanda yetişmiş elemanlara ihtiyaç olduğu konusunda hemfikiriz.
Kendi içimizdeki meslektaşımız bile yüksek öğretim programlarında yeterli eğitimi alamazken optisyenlik müesseselerini sadece ticarethane olarak gören iş sahipleri tarafından gün geçtikçe sömürülmek işten bile değil.
İki elin parmaklarını geçmeyen optisyenlik programları, sınavsız geçişin kalkmasıyla 2014 yılında 31 programa ulaştı. Vakıf üniversitelerinin ticari rantı bir yana, verdikleri eğitimin mesleğimizin en önemli unsuru olan “göz sağlığını” göz ardı ettiğini düşünüyoruz. Göz sağlığının; trafik kazalarında, başarıda, ülke gelişiminde ve birçok alanda önemini biliyoruz.
Optisyenlik programlarının atölyeye ve bu alanda yetişmiş optisyen akademisyenlerine ihtiyacı vardır. Fizik lisans bölümünden mezun kişi optisyenlik eğitimi vermemelidir.
Öte yandan optisyenlik müesseselerine yapılan denetimi yetersiz, denetimi yapan kişileri doğru bulmuyoruz. 1992 senesinden beri her sene optisyenlik programları mezun vermekte, yalnız halen devlet kadrosunda optisyen bulunmamaktadır. Alınan eğitim incelendiğinde bizler, SGK bünyesinde reçete inceleme birimlerinde, İl Sağlık Müdürlüklerinin ilgili bölümlerinde, optik medula sistemi üzerinde aldığımız reçetelerin kontrol ve denetiminde; bölge müdürlüklerinde denetim ve inceleme yapacak birimlerde ve sağlık kuruluşlarının göz sağlığı ile ilgili bölümlerine istihdam edilmek istiyoruz.
Optisyenlerin kamuda istihdamının sağlanmasının optik sektörünün geleceği ve halkımızın görme sağlığı açısından yararlı olacağını düşünüyoruz. Sağlık hizmeti veren optisyenler olarak, özel sektörün yanında devlet kadrosunda da çalışma hakkımız olduğunu düşünüyoruz.
Gereğinin yapılmasını arz ederiz.
UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...
Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...
Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamı...
Meslek camiamızın büyük çınarlarından, gönüllerimizde derin ...
SGK’nın iki yılda bir uyguladığı gözlük geri ödeme politikas...
ABD’nin Çin Menşeli Optik Ürünlere Vergi Artışı, Gözlük Sekt...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Çocuğunuzun görme sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız...
Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...