a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

İki kişiden birinde var!

Görme kaybı bozukluğundan sonra en fazla şikayet edilen göz rahatsızlığı olan ‘göz kuruluğu’, milyonlarca kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Üstelik ülkemizde iki kişiden biri de bu hastalığa sahip. Tedavi edilmezse körlüğe kadar giden hastalığa karşı duyarlı olmak gerekiyor. Türkiye’de de her iki kişiden birinde görülen hastalığa ilişkin Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. […]

24 Mart 2014 - 12:25 'de eklendi ve 1221 kez görüntülendi. A+A-

İki kişiden birinde var!

gozGörme kaybı bozukluğundan sonra en fazla şikayet edilen göz rahatsızlığı olan ‘göz kuruluğu’, milyonlarca kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor.

Üstelik ülkemizde iki kişiden biri de bu hastalığa sahip. Tedavi edilmezse körlüğe kadar giden hastalığa karşı duyarlı olmak gerekiyor.

Türkiye’de de her iki kişiden birinde görülen hastalığa ilişkin Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadircan Keskinbora ‘Gözyaşı bezlerimizden gelen sıvıların üretiminde azalma olması, gözyaşı zarının sağlamlığını bozar ve hızla parçalanmasına neden olur.

Görevi gözlerimizi korumak ve ıslak tutmak olan gözyaşı zarımızda yaşanan bu bozukluk nedeniyle de kornea üzerinde tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktalar oluşur. Tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir’ diyor. Bazı durumlarda gözyaşı kalitesindeki düşüklüğün de göz kuruluğuna yol açabileceğini belirten Keskinbora ‘Yeterli derecede gözyaşı üretmeyen gözlerde de göz kuruluğu yaşanır. Buna çevresel etkenler ve ilaçlar da neden olabilir’ şeklinde ifade ediyor.

İdrar söktürücü ilaçların, uyku haplarının, akne tedavisine yönelik ilaçların, bazı ağrı kesicilerin ve yüksek tansiyonu tedavi etmede kullanılan ilaçların göz kuruluğuna yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Kadircan Keskinbora; göz kuruluğunun genellikle iki gözde de olması beklenen belirti ve bulgularını şöyle sıralıyor:

– Gözde yabancı bir madde bulunduğu hissi,

– Gözde batma, yanma ve kaşıntı hissi,

– Gözün içinde veya çevresinde ip gibi kalıntılar oluşması

– Duman veya rüzgarda gözün tahrişinde artma

– Uzun süren bir okumadan sonra göz yorgunluğu ve/veya görme bulanıklığı

– Kontak lens kullananlarda lens takmada güçlük çekme

Türkiye’de de oldukça sık görülen göz kuruluğu rahatsızlığı hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilse de, göz kuruluğu kadınlar arasında özellikle menopoz döneminin ardından daha sık görülebiliyor. Bu duruma hormonal değişikliklerin yanı sıra iltihaplanma ve radyasyonun da neden olabileceğini ifade eden Keskinbora, gözyaşı üretimi veya gözyaşı kalitesiyle ilgili olmayan bazı durumların da göz kuruluğuna yol açabileceğini söylüyor: ‘Duman, güneş, rüzgar, nem düşüklüğü, kapalı mekanda ısıtma gibi dış çevresel tahriş ediciler, göz kırpma refleksinde bozulma, göz damlalarına veya merhemlerine olan alerjik reaksiyon da göz kuruluğuna neden olabilir. Ancak bilgisayara uzun süre bakma, araç kullanırken ya da televizyon izlerken göz kırpma sıklığının azalması gibi modern yaşamın etkileri de göz kuruluğuna neden olur’.

Çoğu kişide kronik bir rahatsızlık olarak görülen göz kuruluğu her ne kadar gözyaşının yetersiz olmasından kaynaklansa da hastalık, kimi durumlarda tam tersi belirtiler gösterebiliyor. Göz kuruluğuna rağmen sık sık gözyaşı akıtma durumunun da ortaya çıkabileceğini işaret eden Prof. Dr. Keskinbora, ‘Normal bir durumda gözyaşı yavaş, düzenli bir hızda üretilir ve gözleriniz yağlı tutulur. Refleksten ötürü gözyaşı üretimi sürecinde ise göz tahrişine veya duyulara tepki olarak büyük miktarlarda gözyaşı üretilir. Refleks gözyaşları normal gözyaşına oranla daha fazla su, daha az mukoza ve yağ içerir. Göz kuruluğundan kaynaklı tahriş nedeniyle refleks gözyaşlarının üretimi artabilir. Ancak düşük kalitedeki bu tip gözyaşları, kuruluğu geçirmez. Bu da bir kısır döngü içerisinde daha fazla gözyaşı üretimine neden olabilir’ diyor.

Hangi önlemleri almalıyız?

‘Günlük yaşamı bu derece olumsuz etkileyen göz kuruluğuna karşı neler yapılmalı?’ sorusuna Prof. Dr. Kadircan Keskinbora ‘Koruma her zaman tedaviden üstündür. Her sıvı gibi gözyaşları da havaya maruz kaldığı zaman buharlaşır. Buharlaşmayı yavaşlatmak amacıyla bazı önlemler almakta fayda var’ diyor. İşte göz kuruluğuna karşı alınabilecek önlemler:

– Gözlerinize hava üflenmesinden kaçının. Saç kurutma makinelerini, otomobil radyatörlerini, klimaları veya pervaneleri gözlerinize doğrultmayın.

– Rüzgarlı günlerde gözlük takın. Gözlerin etrafını saran tarzdaki gözlükler rüzgarın etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

– Evinizdeki nem oranını yüzde 30 ila yüzde 50 arasında tutun.

– Kışın kullanılabilecek bir nemlendirici, içerinin kuru havasına nem katabilir.

– Göz kırpmayı unutmayın. Bilinçli bir biçimde, tekrar tekrar göz kırpmak kendi gözyaşlarınızın daha eşit olarak göze dağıtılmasına yardımcı olabilir.

– Gözlerinizi ovmaktan kaçının. Gözlerinizi ovarak daha fazla tahriş edebilirsiniz.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV