Retina, gözün en arkasında görüntülerin toplandığı çeyrek milimetre kalınlığındaki ağ şeklindeki tabakadır. Gözler bir kameraya benzetilecek olursa, en öndeki kornea ve lens (mercek) objektif, retina ise ışığın, dolayısıyla görüntülerin algılandığı film tabakasıdır. Gözün bu en hassas, en mucizevi tabakasında görüntüler, elektrik sinyallerine çevrilip, bir kablo şeklindeki optik sinir aracılığıyla beynin arka kısmında adeta bir […]
11 Eylül 2013 - 22:36 'de eklendi.
Retina, gözün en arkasında görüntülerin toplandığı çeyrek milimetre kalınlığındaki ağ şeklindeki tabakadır.
Gözler bir kameraya benzetilecek olursa, en öndeki kornea ve lens (mercek) objektif, retina ise ışığın, dolayısıyla görüntülerin algılandığı film tabakasıdır.
Gözün bu en hassas, en mucizevi tabakasında görüntüler, elektrik sinyallerine çevrilip, bir kablo şeklindeki optik sinir aracılığıyla beynin arka kısmında adeta bir ekran özelliğindeki görme merkezine iletilir. Bu sistemin herhangi bir yerindeki kopukluk veya bozulma sinyal kalitesini veya iletimini olumsuz etkiler.
Flaş patlaması, ışık çakmaları, sinek uçuşması şeklindeki lekeler, retina yırtıklarının en önemli belirtileridir. Erken teşhisle, görme kaybı oluşmadan yırtık çevresi 5-10 dakikalık bir lazer işlemiyle tedavi edilebilirken, geç kalındığında retinanın ayrılmasıyla oluşan görme kaybını düzeltmek için ameliyat(lar) gerekecektir.
Yırtıklı retina ayrılması, toplumda her yıl 10 bin kişiden birinde, yüksek miyoplarda, katarakt ameliyatı veya göz travması geçirenlerde ise yüz kat daha fazla görülmektedir.
Ameliyatlar:
1-Üst yarıdaki yırtıklarda göz içine gaz veya hava kabarcığı, hastaya da çeşitli pozisyonlar verilerek, ayrılan retinanın yatıştırılması ve yırtık çevresine lazer uygulanır.
2-Göz beyazı üzerinden lokal veya çepeçevre bant veya sünger şeklindeki malzemelerle yırtığın dışarıdan kapatılması ve çevresine lazer veya dondurucu tedavisi.
3-Göz içini kaplayan camsı cisim vitreusun temizlenmesi sonrası yırtık çevresi ve gerekli yerlere lazer + hava, gaz veya silikon ile retinaya içten tampon yapılır. Hava 2-3 gün, çeşitli gaz çeşitleri ise 1 hafta – 1 ay süreyle retinayı tampon yardımıyla yerine yatıştırıp, 1 hafta – 2 ay arasında emilerek gözü terk eder.
Silikon yağ ise göz içinde küre şeklinde daha uzun süre kalarak tampon etkisi yapar.
Daha zor ve ağır gözlerde, yüzüstü pozisyonda kalması zor olan çocuklar ve durması zor kişilerde tercih edilir. Retina yatıştıktan 2-3 ay sonra, silikon yağı özelliğini kaybedip, bozulmaya başlamadan yeni bir ameliyatla gözden alınır.
Opr. Dr. O. Murat Uyar / Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal refleksleri...
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...
Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...
Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca ...
Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla ...
UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...
Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...
Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamı...
Meslek camiamızın büyük çınarlarından, gönüllerimizde derin ...