a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Kamuoyuna Duyuru

Optisyenlik müesseseleri, T.C. Sağlık Bakanlığı ÇKYS (Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi) tarafından kayıt altına alınarak takip edilen denetimleri ve uyulacak usul ve esasları yine T.C. Sağlık Bakanlığınca çıkarılan 5193 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde faaliyet gösteren ve Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) diğer sağlık hizmet sunucuları bölümünde yer alan müesseselerdir. 5193 sayılı Optisyenlik Müesseseleri […]

24 Ağustos 2013 - 18:25 'de eklendi ve 1204 kez görüntülendi. A+A-

Kamuoyuna Duyuru

7285Optisyenlik müesseseleri, T.C. Sağlık Bakanlığı ÇKYS (Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi) tarafından kayıt altına alınarak takip edilen denetimleri ve uyulacak usul ve esasları yine T.C. Sağlık Bakanlığınca çıkarılan 5193 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde faaliyet gösteren ve Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) diğer sağlık hizmet sunucuları bölümünde yer alan müesseselerdir.
5193 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Kanun’un 11inci maddesinde UNVAN tanımı yapılırken buna bağlı çıkartılan yönetmeliğin 24 üncü maddesinde ise TANITIM ve REKLAM tanımı ve reklamın optisyenlik müesseseleri tarafından yapma esasları anlatılmaktadır. Bu arada 2004 yılında yürürlüğe giren kanun ve yönetmelikle optisyenilk müesseselerinin çalışma usul ve esasları düzenlenirken müesseseler tarafından satılan görmeye yardımcı tıbbı malzemelerin tıbbı cihaz yönetmeliğine tabi olduğu unutulmaması gerekmektedir.

Türkiye’de 5300 adet optisyenlik müesseseleri hizmet vermekte olup mesleğimizin değişen dünya ve Türkiye şartlarına göre hak ve hukuklarını aramak maksadıyla sadece Gözlükçü/Optisyen ünvanına sahip meslektaşlarımızın üye olduğu 25 adet dernek kurulmuş olup, 24 dernek, göz gibi önemli bir organın ve bu organın tedavisinde kullanılan görmeye yardımcı tıbbı malzemelerin ( gözlük cam, çerçeve, kontakt lens) reklam konusu yapılmaması gerektiğini ifade ederken sadece bir derneğin reklam yapılması için çalışmasının ve yönlendirme ve haksız rekabete yol açan reklamların şikayet edilmesinden rahatsız olmasının mahiyeti anlaşılamamaktadır.

Reklamla ilgili 2007 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdürlüğü Tıp Meslekleri Daire Başkanlığı’nca verilen görüşü optisyenlik müesseseleri mesleklerini icra ederken reçeteye tabi tedavi amaçlı tıbbı malzemelerin bulundurmasının şart olduğu düşüncesinden yola çıkarak “reçete ile satılan optisyenlik ürünleri hakkında kampanya yapılamayacağı, ancak güneş gözlüklerinin tamamen ticari bir olgu içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir.” şeklinde görüş bildirme gereğini duymuştur.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılanması bu görüşün hükümsüz olduğunu göstermez. Nedeni devredilen ilgili birim yine T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’na devredilmiştir. Kaldı ki; görmeye yardımcı tıbbı malzemeler ( cam, çerçeve, kontak lensler) Tıbbı Cihaz Yönetmeliği’ne tabi olması ve ilgili malzemelerin TITUBB (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası) kayıt zorunluğunun bulunması da dikkate alındığında, görmeye yardımcı tıbbi malzemeler tedavi amaçlı malzeme olması sebebiyle reklama müsaade edilmemesi gerektiği düşünmekteyiz.

Söz konusu açılan davalara seçilen bilirkişilerinTicaret Hukuku Öğretim Üyeleri olmaları ile T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’ e görüş sorulması neticesinde beklenen cevabında ticaret hukukuna göre olması da normaldir.

Optisyenlik müesseselerinde T.C. Sağlık Bakanlığı’nca çalışma ehliyeti verilmesi Gözlükçü ve ilgili bakanlığın il müdürlüklerince tasdik edilen defterlerine, görmeye yardımcı tıbbı malzemelerin kayıt yapıldığı da düşünüldüğünde T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen görüşler dayanak gösterilmesinin mahiyeti meslek örgütlerince anlaşılamamıştır.

Ayrıca, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun 11 maddesinin 2 inci fıkrasında “Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticari iletişim yapılamaz” ve yine aynı kanunu 4 üncü maddesinde ise “ilaç ve tıbbı tedaviler için tele alışverişe izin verilemez” hükümleri yer almaktadır.

Yukarıdaki açıklamalarda anlaşılacağı üzere görmeye yardımcı tıbbi malzemelerin (gözlük cam, çerçeve, kontakt lens) reklam ve kampanyaların yapılamayacağını ifade etmekteyiz.

Şikâyet etmek ve dilekçe vermek, Anayasanın 74 üncü maddesine göre en tabi hak olup bu şikâyetlerden bir meslek örgütünün rahatsız olması manidardır.

Sivil toplum örgütlerinden olan meslek örgütümüzün görev alanı olan, mesleki deontoloji kurallarına riayet eden meslektaşlarımızdan gelen şikâyetleri ve sorunları ilgili mercilere iletmek sektör temsilcisinin bir görevidir.

Meslek Örgütümüz, her bir üyenin sorununu kendi sorunu olarak görmektedir ve bunun için çalışma yapmaktadır,

Kamuoyuna duyurulur.

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Gözlükçü Ahmet
Gözlükçü Ahmet
24 Ağustos 2013 09:51

Arkadaşlar; bizim sahibimiz çokmuş da bizim haberimiz yokmuş. Biz kendimizi Sağlık Bakanlığına bağlı sektör olarak biliyorduk. Sağlık Bakanlığı sahip çıkmayınca azı kişiler bizi pinton topu gibi oynatmış. Zincir mağzalara kurban ediyorlar farkındamısınız. Uyanın artık kendimiz, geleceğimiz ve çocuklarımız için tek vucut olmak zorundayız.. Birbirimizi sevmesekte kendimizi için ezilmiyelim ezdirmiyelim.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV