Amerikalı ve Nepalli iki göz cerrahı, mikro cerrahi ameliyatları ile iki milyon kişiyi kör olmaktan kurtardı. Biri Amerikalı diğeri Nepalli iki göz cerrahı, körlüğü önlemek için dünya çapında bir kampanya yürütüyor. Yaklaşık 20 yıldır bu amaçla çalışan iki doktor sayesinde Afrika ve Asya’da iki milyon kişi kör olmaktan kurtuldu. Etiyopyalı bu hastalar, her biri 10 […]
24 Ağustos 2013 - 18:23 'de eklendi ve 1212 kez görüntülendi. A+A-
Amerikalı ve Nepalli iki göz cerrahı, mikro cerrahi ameliyatları ile iki milyon kişiyi kör olmaktan kurtardı.
Biri Amerikalı diğeri Nepalli iki göz cerrahı, körlüğü önlemek için dünya çapında bir kampanya yürütüyor.
Yaklaşık 20 yıldır bu amaçla çalışan iki doktor sayesinde Afrika ve Asya’da iki milyon kişi kör olmaktan kurtuldu.
Etiyopyalı bu hastalar, her biri 10 dakika süren mikro cerrahi ameliyatları sonrasında kataraktları alındığından yeniden görebiliyor. Katarakt dünyada körlüğe yol açan birinci neden. Ameliyat geçirenler, gözlerine yerleştirilen suni bir lens sayesinde ertesi gün yeniden mükemmel şekilde görebiliyorlar.
1995 yılından bu yana benzer görüntüler Amerikalı Geoffrey Tabin ile Nepalli Sanduk Bait sayesinde binlerce kez tekrarlandı. Himalaya Katarakt Projesi adını verdikleri bu çalışmaya Ruit öncülük etmiş: “En yoksul ülkelerde bile mükemmel şekilde katarakt ameliyatları yapmamızı sağlayacak sistemin gerisindeki dâhi, Sanduk’ tur.
” Proje çerçevesinde, yüzlerce doktorun Asya ve Afrika’ya giderek, ameliyatları buralarda yapmaları sağlanıyor. Ameliyatlarda Batı’ da uygulanan teknikler, kullanılıyor ama biraz daha hızlı bir süreç işliyor.
Doktor Sanduk Ruit, yoksul bir Nepal köyünde büyürken, katarakt yüzünden çok sayıda kişinin kör olduğuna tanık olmuş. Ruit, genç bir doktorken, mikrocerrahi yoluyla yapay lens yerleştirmenin hem körlüğü önleyeceğini hem de hasta başına 25 dolara mal olabileceğini keşfetmiş. Ve işe Himalayalar’ dan başlamış. Dr. Geoffrey Tabin, “Bu kadar az parayla bu kadar çok ameliyat yapılabilmesi müthiş bir şey. Sanduk’ la üç hafta çalıştıktan sonra hayatım boyunca bu projede yer almak istediğimi anladım” diyor.
Proje çerçevesinde gidilen ülkelerdeki doktorlara da ameliyat tekniği konusunda eğitim veriliyor. Bu şekilde birçok yoksul bölgede yeni hastaların tedavisi mümkün oluyor. Doktor Tabin, bugüne kadar iki milyon kişinin proje sayesinde yeniden görmeye başladığını söylüyor. Doktorların bundan sonraki hedefleri, tüm dünyada körlüğe son vermek.
(Voa Türkçe)
BAŞ AĞRISI, GÖZ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR.....
Her yıl yarım milyondan fazla Amerikalı, görme bozukluğunu g...
İnsanlar liderlik hakkında konuştuklarında, odak çoğu zaman ...
Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...
Küresel Kalkınma İçin Gözlük Kullanımı’ raporunu hazırlayan ...
EssilorLuxottica ve Moncler, Moncler gözlüklerinin tasarımı,...
24 Kasım akşamı, Çırağan Sarayı' nda gerçekleştirilen SILMO ...
03- 05 Şubat 2024 tarihleri arasında İtalya' nın Milano kent...
İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında ...
Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri ...