Optisyenin Sesi

Güneş gözlükleri tehlike saçıyor

Güneş Gözlükleri, Optisyen kontrolünde Optisyenlik müesseselerince satılmalıdır…

Bu Haber 20 Temmuz 2013 - 17:38 'de eklendi ve 20325 kez görüntülendi.

Güneş gözlükleri tehlike saçıyor

gunes-gozluguGüneş gözlüklerinin Optisyenlik müesseselerinin dışında satılması ile işportada satılan 10 tl’ lik güneş gözlüklerini bebeklerimizden, dedelerimize hiç bir kontrol olmaksızın bilinçsizce taktıklarını, her köşe başında bulunabildiğini, marketlerden, giyim mağazalarına, bakkallardan, kuru yemişcilere kadar her yerde satıldıklarını görmekteyiz.

Güneş gözlüğü camları için öngörülen özellikleri karşılayan, uluslararası standartlar gözardı edilmemelidir. Aşağıda listesini gördüğünüz güneş gözlüğü standartlarından

Avrupa’da – EN 1836 , Amerika’da – ANSI Z80.3, Avustralya’da – AS 1067,1, Kanada’da – CSA Z 94,5 Standartları kullanılırken, Türkiye’ de ise Güneş gözlüğü camları ile ilgili beklentileri karşılayan Avrupa standardı EN 1836 kabul edilmiştir.

TSE tarafından hazırlanan ” TS EN 1836: Kişisel göz koruması – Genel Kullanım amaçlı güneş gözlükleri ve güneşe karşı koruyucu filtreler standardı olarak “Türk Standardı” olarak kabul edilmiş, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından da bu standarda uyulması zorunlu hale getirilmiştir.spectrumAncak gördüğümüz, hiç bir standarda uymayan kalitesiz güneş gözlükleri serbestçe satılmaktadır. Göz Sağlığını direkt olarak etkileyen Güneş Gözlüğünün, Sağlık Bakanlığının kontrolünde olmamasını anlamak mümkün değildir.

Göz sağlığımız için önemi büyük olan güneş gözlüklerinin uzman olmayan kişi ve kurumlarca satılması nedeniyle toplumun göz sağlığına verdiği zararın büyüklüğü tartışmasızdır. Son yıllarda artan Kataraktın, görülme sıklığı ve yaş ortalaması her geçen yıl küçülmektedir. Güneşin zararlı ışınlarından gözlerimizi korumadığımız, standartlara uygun güneş gözlüğü kullanım bilincine erişmediğimiz sürece de artmaya devam edecektir.

Bu sebeplerden dolayı Güneş gözlüklerinin T.C. Sağlık Bakanlığının kontrolüne girmesi ve Optisyenlik müesseselerince satılması gerekmektedir.

Genellikle 50 yaş sonrası göz hastalığı olarak kabul edilen katarakt, güneş ışınlarının zararlı etkileri nedeniyle artık daha genç yaşlarda da görülmeye başlanmıştır. 

BENZER HABERLER
YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
mustafa uma
mustafa uma
23 Temmuz 2013 22:58

AVRUPA BİRLİGİNE GİRECEZ BU KAFA YAPISI İLE BUMA ENÇOK TOPTANCILAR MÜDAHALE ETMELİDİR. BÜYÜK FİRMALAR ELİNE ALMIŞ BİR MARKA YOK YILIK BU KOTA YOKŞÖYLE BÖYLE DİYOR AMA BİR ÜNLÜ MARKANIN YANINDA DÜZİNESİ 24 DOLARLIK MALI GETIRP TANESİNİ 75 ARTI KADEVEYE SATIYOR BİZ HAMALIK YAPALIM ONLAR PARA KAZANSI MARKA MAL ALMAK İÇİ BU FİRMAYA NE TEKLIFLERLE GİDİYORUZ .HANGİ GÖZLÜKÇÜ PROTESTO ETTİ BUNLARI YOK .ÇÜNKÜ BİRLİK BERABERLİK YOK O DA YOK BİZ NEREDEN BURAYA GELDİK DİYENLER DÜŞÜNSÜN .VE UTANSIN

Optisyenin Sesi
sosyalsosyalsosyalsosyalsosyalsosyal