Emniyet Müdürlüğü, Türkiye’nin korsan haritasını açıkladı. İlk 3 sırayı İstanbul, Ankara ve Gaziantep aldı. 2012’de 4 bin 764 operasyon yapan polis, 519 milyon 910 bin liralık taklit ürüne el koydu. 5 bin 415 kişi hakkında ise yasal işlem yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılı verileri, Türkiye’nin korsan kaynadığını gözler önüne serdi. Güvenlik güçleri geçtiğimiz yıl […]
11 Mayıs 2013 - 16:32 'de eklendi.
Emniyet Müdürlüğü, Türkiye’nin korsan haritasını açıkladı. İlk 3 sırayı İstanbul, Ankara ve Gaziantep aldı.
2012’de 4 bin 764 operasyon yapan polis, 519 milyon 910 bin liralık taklit ürüne el koydu. 5 bin 415 kişi hakkında ise yasal işlem yapıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılı verileri, Türkiye’nin korsan kaynadığını gözler önüne serdi.
Güvenlik güçleri geçtiğimiz yıl 81 ayrı ilde operasyonlar yaptı. Yapılan operasyonlarda piyasa değeri 79 milyon 386 bin 831 TL olan 7 milyon 198 bin 483 adet korsan ürün ele geçirildi.
Gözlüğün sahtesi yurt dışından
Yapılan çalışmalarda ele geçirilen tekstil ürünleri, ayakkabı, deterjan gibi malzemelerin Türkiye’de üretilirken kozmetik ürünler, otomotiv, yedek parça, gözlük, oyuncak gibi malzemelerin yurt dışından getirilmesi dikkat çekti. Tekstil ve ayakkabı da sahteciliğin merkezinin de İstanbul olduğu anlaşıldı. Taklit marka gözlük, elektronik eşya, aksesuar, otomotiv ürünleri ve diğer makine parçaları ise genel itibariyle deniz yoluyla Çin’den İstanbul’a getirilerek iç piyasaya sürülüyor. Korsan piyasasının genellikle organize suç örgütlerinin elinde olduğu bildiriliyor.
Kitapta Ankara, CD’de İstanbul
Korsan ürün yakalanan iller arasında İstanbul ve Ankara ilk sırada. Bu iki ili Antalya, Adana, Kocaeli, Konya ve Aksaray izledi. Ankara ve Antalya korsan kitapta başı çekerken, korsan CD’nin ilederi ise İstanbul oldu. Şırnak, Hakkari, Iğdır, Ağrı, Bayburt, Artvin, Ardahan, Muş, Siirt, Bitlis, Bingöl, Kilis, Gümüşhane, Bartın ve Tunceli’de hiç korsana rastlanmadı. Son yıllarda film, müzik, oyun gibi eserler internet yoluyla kopyalanmaya ve harici harddisk, flash belleklere kopyalanarak satılmaya başlandı.
440 milyon liralık taklit ürün
Marka taklitçiliği ve sahte ürünler ile mücadelede ise bin 491 operasyon yapıldı. Piyasa değeri 440 milyon 524 bin 120 TL olan 11 milyon 859 bin 756 adet çeşitli markalara ait taklit ve sahte ürün ele geçirildi. Ayakkabı, giyim eşyası, oyuncak, ilaç, yedek parça gibi ürünlerin taklitlerini yaptıkları belirlenen bin 766 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Taklitçiliğin en az yaşandığı iller Çorum ve Uşak oldu.
Taklit ilaçta müthiş bir artış gözlendi
Son yıllarda ilaç sahtekarlığında da artış oldu. Sahte ilaçları satan şebekelere yönelik operasyonlarda piyasa değeri 4 milyon 965 bin 800 TL olan, 187 bin 896 kutu ve 109 bin 775 adet sahte ilaç ele geçirildi. Taklit ürün deyince akla giyim geliyor. İstanbul’da yapılan operasyonlarda piyasa değeri 231 milyon 625 bin 335 lira olan 1 milyon 737 bin 889 taklit giyim ürünü ele geçirildi. Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan sahte parfüm operasyonunda ise 2 milyon 850 bin lira olan 108 bin 606 şişe sahte parfüme el konuldu.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...