Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olurken, Türkiye’de bu oran ne yazık ki % 30’lar civarındadır.
02 Ekim 2024 - 9:00 'de eklendi.
Erkeklerin %4.8’i, kadınların %8.4’ ü gözlük ya da kontakt lens kullansın ya da kullanmasın gazete yazısını okurken, 4 metre uzaktan bir kişinin yüzünü görmeye çalışırken veya tanıdığı bir kişiyi 20 metre uzaktan seçmeye çalışırken çok zorlandığını veya hiç göremediğini beyan etmiştir.
Bu oran kentte erkekler için %3.6, kadınlar için %7.3 iken kırsalda erkekler için %7.7, kadınlar için %10.9’dur.
Bu sektörde (gözlük camı ve çerçevesi ve gözlük dahil olmak üzere) 1410 üretici firma yer almaktadır. Üretilen gözlüklerin yaklaşık %75’i ihraç edilmektedir. İhracatın büyük bir çoğunluğunu güneş gözlüğü oluşturmaktadır. İtalya’nın gözlük sektöründeki en büyük rakipleri Çin, Japonya, Taiwan’dır. İhracatın en yoğun olduğu ülkeler ise ABD, Almanya ve Fransa’dır.
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olurken, Türkiye’de bu oran ne yazık ki % 30’lar civarındadır.
Türkiye’de gözlük kullanımının yetersiz olmasının sebepleri
– Türk halkının göz sağlığı ve gözlük kullanımı konusunda yeterli düzeyde bilgisi yoktur
– Gerek Kamu kuruluşları, gerekse özel kuruluşlar tarafından göz taramaları yapılmamaktadır
– Nufusa göre sayıları az olan göz doktorları özellikle gelişmiş olan yerlerde bulunmaktadırlar
– Toplum birey olarak göz sağlığına önem vermemektedir
Bu bilgiler Türk insanının göz sağlığının AB’ye göre çok daha kötü olduğunu göstermektedir, göz kusurunun farkında olmayan çok fala kişi ülkede mevcuttur. Gözlük kullanımının azlığını ülkenin genel ekonomik sebeplerine de dayandırabiliriz. Türk halkının acil olarak gözlük, göz kusuru ve göz sağlığı hakkında bilgilendirilmesi gerekir.
Özellikle trafikte net görmenin önemli büyüktür. Diğer yandan geleceğimizin garantisi olan çocuklarımızın okul hayatında iyi ve net görmenin başarılarına direkt etkisi olduğunu da bilmemiz gerekir.
Türkiye’de Optik sektörü önceleri ithalatın kısıtlı, kullanımın düşük sayıda olmasından dolayı ne yazık ki istenilen düzeyde gelişmemiştir.
Ancak 80’lerin özellikle ikinci yarısında ithalatın tamamıyla serbest bırakılmasıyla, sektörden iş adamların yurt dışına gidip optik sektöründeki gelişmeleri Türkiye’ye getirmeleri sonucunda son derecede hızlı değişimlerde başlamış, son model çerçeve ve kaliteli gözlük camının yanı sıra, makine ve teçhizatlarda ise en son teknolojiler ülkemize gelmeye başlamıştır.
Ülkemizde optik sektörü için ihtiyacımız olan istatistiki bilgilere ulaşmakta ne yazık ki son derece zorluk çekiyoruz.
Özellikle göz muayenelerin bilgilerini toplamakta, değerlendirmekte problemler var. Ülkemizde kaç kişi miyop, kaçı hipermetrop hangi göz hastalıkları daha çok görülmekte gibi onlarca soru ne yazık ki cevapsız kalmaktadır. Bu gibi bilgilerin üretici, ithalatçı veya sektör firmalarının ellerine ulaşmamasından dolayı, ne kadar stok yapılması gerektiği, sağlıklı pazarlama koşulları gibi problemler de otomatik olarak aşılamamaktadır.
Bu konuda yetkililerin acil olarak Gözlük sektörü ile ilgili istatistiki bilgiler için çalışmalara mutlaka başlamaları gerekir. Aslında Medula Optik sisteminde biriken bilgiler bile paylaşım yapılması halinde sektöre katkı sağlayacaktır.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...