a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Ciddi bir dönüşüm yaşıyoruz.

  Gençlerle beraber çalışmak keyifli.Hele çocuk denecek yaştakilerle bir arada olmak çok daha keyifli. Bazen  çevreme aldırmaz görünüp başka işlerle oyalandığımda  ,kendi aralarında yaptıkları sohbete kulak misafiri oluyorum. ‘’Ya abi ! ‘’ diyor biri. ‘’ Hani o eski bir şarkıcı vardı ya, onu gördüm caddede.Manitasıyla gidiyordu.’’ Hangisi olduğunu soruyor diğeri. ‘’hani,bir şarkısı vardı ya, -kalamam […]

12 Şubat 2013 - 16:13 'de eklendi ve 1592 kez görüntülendi. A+A-

Ciddi bir dönüşüm yaşıyoruz.

 

Gençlerle beraber çalışmak keyifli.Hele çocuk denecek yaştakilerle bir arada olmak çok daha keyifli.

Bazen  çevreme aldırmaz görünüp başka işlerle oyalandığımda  ,kendi aralarında yaptıkları sohbete kulak misafiri oluyorum.

‘’Ya abi ! ‘’ diyor biri. ‘’ Hani o eski bir şarkıcı vardı ya, onu gördüm caddede.Manitasıyla gidiyordu.’’

Hangisi olduğunu soruyor diğeri. ‘’hani,bir şarkısı vardı ya, -kalamam arkadaş hiç -.diyordu.’’ Adını unuttuğu için eksiklik hissedene yardım geliyordu. ‘’ Murat Boz mu ? ‘’ Seviniyor çocuk. ‘Hah ,o işte.Murat boz,.’’

‘’ Ulan ‘’  diyorum içimden, Murat Boz ne zaman eski şarkıcı oldu ?  Murat Boz eski ise, yeni şarkıcı kimdir?  Arada kuşak farkımız bu kadar mı uçurum ?

Yine benzeri  bir olay.  Genç bir çalışanımız  ile arkadaşı arasında geçiyor. Ben bilgisayar da oyun oynuyorum. Onlar da kendi aralarında laflıyorlar. Muhabet şöyle gelişiyor:

‘’Abi,  dün ne yaptım biliyor musun ? Bütün bir günü cep telefonsuz  geçirdim. İnanabiliyor musun ya ? Tüm gün boyunca telefonsuzdum. ‘’

‘’Aman be abi , geçen hafta da ben cep telefonumu almadan gelmiştim işe. N’olacak ki ? ‘’

‘’Oğlum, kafayı mı yedin sen ?  Ben senin gibi dükkan da falan değilim ki. Elinin altında 50 tane telefon var. Ben cep telefonsuz Gebze’ye gittim. Ne demek biliyon mu ? Trafik te araba kullanıyorsun ve cep telefonun yok. Böyle bir kabus olamaz  kanka .  Her an bir kaza olacakmış ta , beni  kimse bulamayacakmış gibi bir his.  Allahım, kafayı yicem ya. Korkum  dağılsın diye radyoyu bangır bangır  çalıyorum, faydası yok. Hayır, işim acele olmasa geri dönüp  evden telefonu alacaktım ama, işe yetişmem lazım. Bir daha tövbe ettim, cepsiz çıkmam ağa. ‘’

Öyle korkulu ve etkili bir anlatımı var ki, ben de dikkat kesiliyorum. Gerilim filmi  anlatıyor gibi. Heyecanının samimiyetine inanıyorum .Bunların iri-yarı olmasına da aldanmamak lazım.Çocuksu halleri en basit konuşmalarıyla bile ortaya çıkıyor.İletişim yoksa ,gençlik te yok. Benim bu kadarını anlamam mümkün değil.Ama şunu anlayabiliyorum.Tarihçiler,milattan önce,milattan sonra ayrımı yapıyorlar ya ! Bence cep telefonundan önce,cep telefonundan sonra diye de bir milat yaratmak gerekli.Çünk C.Ö.’den sonra yaşam da,ilişkilerde ciddi anlamda değişti.

Her neyse, gençlerle beraber çalışmak bu açıdan keyifli. Bilmediğiniz ya da çoktan unuttuğunuz bir dünyayı onların gözüyle görüyorsunuz.

Geçen gün de  yeni işe başlayan bir kızımızı  türkü söyleyerek temizlik yaparken gördüm. Çok hoşuma gitti. Ben de ne zaman keyifle bir işe kendimi versem mutlaka şarkı söylerdim.Hele eski makinelerle cam keserken. Sesimle makinanın gürültüsü yarışırdı sanki. Artık işini yaparken şarkı söyleyen kimselere rastlamıyorum. Oysa ,işini yaparken şarkı söyleyen işçi ,kanımca en verimli işçidir ve sesi, dünyanın en güzel sesidir.Bu sesi kurumlaşmış mağazalar da duyamazsınız.Teknosa da,büyük marketler de ve zincir  mağazalarda insan sesine uygulanan bu yasak,yüksek volümlü tekno müziklerle giderilmeye çalışılır.

Farkında mısınız?  Yazı kendiliğinden çalışma hayatına falan geldi, dayandı. Hep böyle oluyor.Benim elimde değil. Tam da çok sığ ve dar bir bakış açısıyla sektörel yazılar kaleme aldığıma dair şikayetler duymuşken…(sanki başka bir yerde yazıyormuşum gibi..)

Ama yapabileceğim bir şey yok. Herkes suyunu içtiği pınardan beslenir.

Mesleğimiz yeni jenerasyonlarla, yeni teknolojilerle ,yeni pazarlama yöntemleriyle tanışıyor. Bizlerde hem uzaktan izliyor,anlamaya çalışıyor,büyük ölçüde şaşırıyor, en çok ta bu yeni durumdan etkilenmeden nasıl ayakta duracağımızı hesaplamaya çalışıyoruz.Ciddi bir dönüşüm yaşıyoruz.

Böyle bir süreçte –ki, bu süreç mesleğimiz dışında tüm perakende sektörünün de ortak sorunudur-artık çalışanların kendi aralarında ki sohbetlerini  bile duyamayacaksınız.Artık cam keserken şarkı söyleyen bir çalışan da bulamayacaksınız.

İşini  yaptıktan sonra kapısının önüne taburesini atıp, komşularıyla geyik yapan usta,,  dükkanının  önünü süpürüp-sulayan tezgahtar,, iş yaparken şarkı söyleyen kalfa,, Cuma’ya gittim döneceğim diyen esnaflar C.Ö’de kaldı.

 Şimdi, C.S’ SI ise,teknoloji ile,yeniliklerle,orantılı rekabetle daha bir içli-dışlı olmamız gereken süreçteyiz.Optometri de bunun bir parçası.Karşı olmak yerine,uyumlu bir beraberliği yaşama geçirmeliyiz.

Ki,C.Ö’si kuşak olarak biz de şarkılarımızı söyleyebilelim…

Metin TURANLI

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamberimiz Hz.Muhammed'e (S.A.V) vahyedilmeye baş...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’dir. Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’d...

Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Çanakkale zaferi mi?” başlıklı yazımı küçük eklemelerle tekrar hatırlatmak i...

Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü

Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılmaları, göz sağlığınızı koruyan tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini değişti...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(7 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

7 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Göray Uğurlu
Göray Uğurlu
15 Şubat 2013 20:58

Sevgili Metin
Yorumunu telefonla öğrenmiş başka bir bilgisayar kanalıyla göndermiştim. İnternet sorunum yeni bitti. Baktım ki gönderdiğim yorumum yok. Yeniden gönderiyorum.
Anlaşılıyor ki bana gönderdiğin cevabın tahlilini dükkanda çaylarımızı yudumlarken yapacağız. Başta böyle söyleseydin bana bu kadarcığı bile yeterdi.
Teşekkürler.Görüşmek üzere.

emrah
emrah
13 Şubat 2013 12:11

Düşünceleriniz düşüncelerimin tercümanı. Kaleminize sağlık.

metin turanlı
metin turanlı
12 Şubat 2013 23:48

Sevgili arkadaşım… Ben hiç yurt dışına çıkmadım.Yurt dışında ki optik faaliyeti konusunda pek bilgim yok.Sadece yurt dışından gelen müşterilerimin,”göz muayenesi yapmıyor musunuz?” sorularına muhatabım.Bundan da anladığım Avrupa’nın bir çok ülkesinde Optometri olduğudur.Tahminimce..Temenni olarak algılamayın.Şartlar olgunlaştığında Optometri kapımızı çalacaktır.Burada sizce yapılması gereken tümden bu gerçekliğe karşı çıkmak mı,yoksa uygun düzenlemelerle optisyen arkadaşlarımıza da Optimetri yolunu açmak;alacakları artı bir formasyonla kariyerlerine bu şekilde devam etmelerini sağlamak mı? Bahsettiğiniz şekilde,hazır gözlük satılması,SGK ile gizli pazarlıklar,tekel oluşturmaya yönelik faaliyetler ise,optometri den çok,kötü niyet ve tekelci zihniyetle açıklanabilir ancak.Aşırı ve haksız kâr ,mesleğimizin -maalesef -hiç te yabancısı olmadığı bir duygu. Bence siz mesleki menfaatleriniz ön… Read more »

Göray Uğurlu
Göray Uğurlu
14 Şubat 2013 13:49
Reply to  metin turanlı

Sayın Metin Turanlı
Dün çalıştığın dükkandaydım. Aramızda cep telefonları olmadan sohbet ettik. İnternet problemim devam ettiği için üç gündür hiç bir yazıyı okuyamamıştım. Ancak bugün senin yazını bir İnternet Cafe’de okudum. Anlaşılan siz de UTANGAÇ OPTOMETRİSTLERDENSİNİZ. Bir uyum sürecinden de geçtiğiniz anlaşılıyor. Ben optometriye karşı çıkan iflah olmaz bir STATÜKOCU olarak şu ana kadar benim hiç bir yazımı okumadığınızı düşünüyorum..
Hakemi aldatmaya yönelik hareketlerde hakem oyuncuya SARI veya KIRMIZI kart gösterir. Merhabamız hatırına ben bunu size yapmayacağım.

metin turanlı
metin turanlı
14 Şubat 2013 16:11
Reply to  Göray Uğurlu

Sevgili Göray abim.. Siz de ,dostluğunuzda benim için değerlisinizdir;kaybetmeyi göze alamam..Ama biraz yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum.Bu yazı Optometriyi savunmak için yazılmadı ki.Genç meslekdaşlarımızı,dünyalarını,bizimle olan kuşak farkını dile getirmek için kaleme alınan bir yazı bu.Koca koca adamların digital ortam dışında nasıl da çocuklaştığına dair bir gözlem. Yoksa benim Optometri gelsin diye bir kitle oluşturmak gibi misyonum yok ve olamaz.Çünkü ben Optometri nedir bilmiyorum.Bilmekte istemiyorum.Ben Noroloji’yi de bilmem.Ama benim bilmemem bunun gerçekliğini değiştirmez.Google’a Optometri diye girdiğinizde Oftalmolojiden ayrı bir bilim dalı diye tanımlaması var.Ne yapalım şimdi? Yok mu sayacağız bu olguyu? Muhtemeldir çeşitli sebeplerle bu meslekle biz de tanışacağız.Ve bu tanışıklıktan ciddi bir… Read more »

levent
levent
14 Şubat 2013 19:23
Reply to  metin turanlı

Sevgili Metin;
Elimizi verelim,kolumuz allah kerim mi?Demek istedin dostum.Kusura bakma mesleğim ve geleceği için senin tabirinle bilimi reddeden bir statikocunun en en en dik alasıyım.Statikocu olmayan ve şahsi menfaatlerini ön planda tutan kardeşim,Düne kadar TOOMD’de sadece kendi menfaatleri için yandaşlık yapanlardan hiç olmadım,olmamda,şayet o kafada olsaydım şimdi birilerinin kurduğu veya kurmaya hazırlandığı bir dernekte en üstte oturanlardan olurudum.Ne koltuk sevdam var nede nam,nede bir kariyer nemalanması.Sadece düşüncelerim ve karşımda ters duranlar var onlarla sonuna kadar savaşacağım.allah sen ve snin gibilerin yolunu açık etsin.

LEVENT
LEVENT
12 Şubat 2013 17:46

Metin Arkadaşım; Ne uyumu?Adamlar ekmeğimize göz dikti. Unuttunuzmu? Önce sgk ya biz sizin tüm gözlüklerinizi daha ucuza yapabiliriz bizimle anlaşın dediler.İhale kanunu engel oldu.Sonra türlü türlü oyunlar denediler,tarz değiştirdiler, dükkanlarında kanuna aykırı olduğunu bile bile,hazır okumalar sattılar:Bizim aldığımız malları daha ucuza alıp bir alana bir bedava yaptılar.Sonra bizler o tedarikçilere baskı yapınca aynı ürünleri kendi markalarıyla üretip satmaya başladılar.Daha ne olsun Metin kardeş ben türkiyede gözlükçüyüm, O optimetri varya o optimetri senide yakar benide, bu geri kalmışlık değil menfaat ben meslek menfaatlerim ön plana çıkınca geri kafalının taaaaaaaaa kendisiyim, özüyüm. Dünyada bir çok ülkede gözlükçünün ters durduğu bir sistem arkadaşım.Bir… Read more »

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV