a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Devlet gözlük vermiyor

Türkiye’de sağlık alanında yapılan dönüşümlerden en çok etkilenen ve eczanelerle eşdeğer bir yapıya sahip olan gözlükçüler, göz sağlığı problemlerinin de mihenk taşı durumunda. Gözlükçülerin ise en büyük problemi günden güne azalan devlet desteği.

04 Şubat 2013 - 18:42 'de eklendi ve 6541 kez görüntülendi. A+A-

Devlet gözlük vermiyor

Türkiye’de sağlık sektöründeki değişikliklerden nasibini almış bir sektörde Gözlük sektörü.

Çarşamba’nın önemli gözlükçülerinden Yunus Öziç ile sektörün sorunlarını konuştuk.

HABER – FOTO: Serkan KARAHAN- Türkiye’de sağlık alanında yapılan dönüşümlerden en çok etkilenen ve eczanelerle eşdeğer bir yapıya sahip olan gözlükçüler, göz sağlığı problemlerinin de mihenk taşı durumunda. Gözlükçülerin ise en büyük problemi günden güne azalan devlet desteği. Çarşamba’da uzun yıllardır gözlükçülük mesleği ile uğraşan Yunus Öziç ile söktürün sorunlarını konuştuk.
.
Öziç, konu ile ilgili açıklamalarında Devletin artık gözlük vermediğini verilenin ise sağlık yardımı altında cuzzi bir para olduğunu kaydetti. Öziç, “ Türkiye’de 1980’li yıllara kadar gözlük kullanımıda yaygın olmadığından kaynaklı gözlük için belli bir sağlık desteği verilmiyordu. Bu süreç 80’den sonra Özal ile birlikte değişti. Özalın gözlük için vermeye başladığı devlet desteği ile birlikte göz problemi olanlar ücretsiz gözlük almaya başladılar. Bu rakam o dönemlerde 90 TL gibi bir rakamdı. Fakat bu rakam zaman içerisinde farklı iktidarlarla birlikte erimeye başladı. Şimdi ise adını bile tamamen değiştirerek gözlük değil sağlık yardımına dönüştürerek 35 ila 50 TL arasında değişen bir rakama indirdiler” dedi.
.
Devletin sağlık yardımı altında gözlük kullanması gereken insanlara ödenen paranın yetersiz olduğunu dile getiren Öziç,  devletin verdiği para ile kaliteli bir gözlük almanın mümkün olmadığını ve daha sağlıksız camlar ve çerçeveler verildiğini dile getirdi. Gözlük camı esas alındığında üç tip cam olduğunu dile getiren Öziç, bunları; sıradan düz cam, yarı kırılmalı UV filtreli ve tam kırılmalı UV filtreli cam olarak nitelendirdi. Öziç, bunlar arasından göz için en uygun camın, UV ışınlarını tam kıran cam olduğunu belirtirken devletin verdiği para ile bu tarz bir camı almanın mümkün olmadığını söyledi.

‘Kalitesiz çerçeveler alerji ve kanser yapıyor’

Kalitesiz çerçevelerin Alerjiye ve kansere neden olduğuna dikkat çeken Öziç, “Gözlükte sadece cam seçimi değil çerçeve seçide çok önemli. Siz camın iyisini de alsanız aldığını çerçevenin metali yada diğer malzemesi de bir o kadar önemli, çünkü kötü ve kalitesiz çerçevelerin Alerjiye ve daha kötüsü kansere neden olma riski var. Bugün fırınlarda bile poşeti kaldırmaya çalışan hükümet, insanların sürekli üzerinde olan bir malzemenin plastik olmasına göz yumabiliyor” dedi.

Türkiye de son dönemde gözlük anlamında önemli gelişmeler olduğunu da kaydeden Öziç, “Çerçeve noktasında değil ama dünya ölçeğinde gözlük camı üreten fabrikalarımız var. Bu da Türkiye için önemli bir değer” dedi.

İnsanları gözlük seçimi yaparken dikkatli olmaya davet eden Öziç, “göz sağlığı önemli bir husus bu konuda insanların daha bilinçli olması gerekiyor. Ben elimden geldiği kadar çerçevenin de camında iyisinin ne demek olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyorum. Gözünüzü düşüyorsanız iyi bir çerçeve ve iyi bir cam alın” dedi.

Gözlük sektöründe devlet desteğinin artması gerektiğini kaydeden Öziç, “bizim devlet gözlük veriyor diyebilmemiz için devletin gözlük için iyi bir para ödemesi gerekiyor. Bir çok arkadaşımız ve ben vatandaşlara daha iyi bir gözlük verebilmek için gayret gösteriyor. Ama devletin ödediği para ile bu pekte mümkün olmuyor. Bazen zarar da etsek insanları daha kalitelisine yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Arıkan Group 2024 yılı ilk çeyrekte %40 büyüdü Arıkan Group 2024 yılı ilk çeyrekte %40 ...

Ülkemizde olduğu kadar, yurt dışında da önemli bir iş hacmimiz var. Önümüzdeki dönemde global vizyonumunuz büyüme stratejimizi ve dinam...

Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir seçimdir. İyilik bir seçimdir. Vermek bir seçimdir. Saygı bir seçimdir. Yaptı...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş göz...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan aramada, gümrük kaçağı 53 bin 500 güneş gözlüğü ele geçirildi....

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen ve Gözlükçüler ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(3 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Opt.Gökhan
Opt.Gökhan
4 Şubat 2013 23:10

Aynen öyle. ‘Kalitesiz çerçeveler alerji ve kanser yapıyor’ evet doğru ama kimse bu çerçeveleri mağazasına sokmuyor sokamaz da. Cam olarak da en ucuz ve ağır camı ödüyor zaten.

Sgk cam ve çerçeve bedelini eğer biraz daha düşürecek olursa, sanırım herkes birer birer il müdürlüklerine gidip sgk optik sözleşmesi fesih dilekçesini verir herhalde. Keşke SGK, milletvekillerine ödediği cam çerçeve toplam bedelin çeyreğini normal vatandaşımıza yani bizlere de ödese.

erkan
erkan
4 Şubat 2013 22:21

bencede çünkü çok ucuza gözlük verenler var ya bu piyasa gerçekten acayip kim ne tutturursa

Zeynel cakirlar
Zeynel cakirlar
4 Şubat 2013 20:26

Değerli meslektaşım çok önemli bir tespit yaptığınız için size çok teşekkür ediyorum . Önemli olan tüm meslektaşların olaya böyle bakması 45tl gözlük olmaz en normal bir cam 60 çerçeve 70 tl olmalı. Biraz düzgün Bi gözlük 250. 300. TL olmalı ne kadarını Sgk öder ne kadarını müşteri o bizi bağlamaz ama önce biz ısımızın degerini bilip mesleğimizi ucuzlatmamiliyiz.

Zeynel Cakirlar

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Arıkan Group 2024 yılı ilk çeyrekte %40 büyüdü Arıkan Group 2024 yılı il...

Ülkemizde olduğu kadar, yurt dışında da önemli bir iş hacmim...

Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir se...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 ...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan ara...

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Magazin HABERLERİ
Web TV