Fortune Dergisi’nin yayınladığı en büyük 500 şirket arasında, ilk 150 arasına giren eczacı kooperatiflerinin çok önemli birer işletme modeli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Eczacı kooperatiflerinin iştiraki olan Farmalojistik A.Ş 101. sırada yer alırken, EDAK Ecza Kooperatifi 113, Bursa Ecza Kooperatifi 138, İstanbul Ecza Kooperatifi 140. sırada yer aldı. Eczacı kooperatiflerinin çatı örgütü […]
05 Aralık 2012 - 16:47 'de eklendi.
Fortune Dergisi’nin yayınladığı en büyük 500 şirket arasında, ilk 150 arasına giren eczacı kooperatiflerinin çok önemli birer işletme modeli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
Eczacı kooperatiflerinin iştiraki olan Farmalojistik A.Ş 101. sırada yer alırken, EDAK Ecza Kooperatifi 113, Bursa Ecza Kooperatifi 138, İstanbul Ecza Kooperatifi 140. sırada yer aldı.
Eczacı kooperatiflerinin çatı örgütü olan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği’nin Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit, kooperatiflerin sıralamada önlerde olmasının kooperatif modelinin başarısını ortaya koyduğunu söyledi. Özyiğit, eczacı kooperatiflerinin ayrı tüzel kişilikler olmakla birlikte, Eczacı Kooperatifleri Birliği çatısı altında aynı amaca hizmet eden ortak bir güç olduğunu belirterek, “13 bin eczacının ortağı olduğu kooperatiflerimizin, 2011 yılı toplam cirosu 3.852,354 milyon TL’ye ulaşmaktadır.
Tek bilançoda değerlendirmiş olsaydık, eczacı kooperatifleri ilk 30 şirket içinde yer alacaklardı. Kooperatif ortağı eczacılar, daha yüksek bir bilinç ve aidiyetle kooperatifleri ile çalışırlarsa, bu sıralama ilk 10’a kadar çıkabilir” dedi.
DEVLET DESTEKLEMELİ
Özyiğit, Türkiye’de daha çok işbirliği ve dayanışmanın ön plana çıkartılıp, küçük sermaye sahiplerinin, sermaye ve emeklerini birleştirerek kooperatifleşmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Tarımda, sanayide, tüketimde kooperatifleşerek sermaye tekellerinin boyunduruğundan kurtulmak mümkün olabilir. Unutulmamalıdır ki, büyük sermaye grupları karşısında, insanların hak ve çıkarlarını koruyabileceği tek ekonomik örgütlenme modeli, kooperatif modelidir. Bu konuda halkın bilinçlenmesinin yanında, devlet desteğinin de öneminin altını çizmek gerekiyor.”
1.6 trilyon dolarlık güç
Dünyada da, kooperatif modelinin izlenecek en önemli yollardan birisi olduğuna dikkat çeken Birleşmiş Milletler’in, 2012 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak ilan ettiğini anımsatan Özyiğit, “Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından hazırlanan Global300 Raporu, dünyanın en büyük 300 kooperatifinin toplam yıllık cirosunun 1,6 trilyon dolar olduğunu ve bunun birçok büyük ülkenin GSYİH’sına eşit olduğunu göstermektedir.
Bu kooperatifler, dünya çapında 100 milyonun üzerinde iş imkanı sağlamaktadır. ABD’de bulunan 30.000 kooperatif iki milyon kişiyi istihdam etmekte ve Fortune Dergisinin “çalışılacak en iyi 100 işyeri” listesinde düzenli olarak yer almaktadır. Türkiye’de eczacı kooperatifleri 2.500 kişiye iş olanağı sağlamaktadır” diye konuştu.
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Kooperatifin önemi bundan daha güzel anlatılamazdı. Herkesin 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılını kutlarım.