Klasik anlamda optikçilik bitmek üzere. Artık mesleğe daha çok yatırım yapılması gereken bir süreçteyiz. Bir müşteri olarak : Alacağım bir ürünle ilgili nerde daha ucuz bir şey varsa onu tercih ediyorum.40-50 koltuklu bir kuaför salonu saç-sakal 8 tl.2-3 koltuklu bir berber ise en az 15 tl. Bir pantolon kurutemizleyici ‘ye verildiğinde ortalama 10 tl. Oysa […]
17 Şubat 2012 - 1:18 'de eklendi.
Klasik anlamda optikçilik bitmek üzere. Artık mesleğe daha çok yatırım yapılması gereken bir süreçteyiz.
Bir müşteri olarak :
Alacağım bir ürünle ilgili nerde daha ucuz bir şey varsa onu tercih ediyorum.40-50 koltuklu bir kuaför salonu saç-sakal 8 tl.2-3 koltuklu bir berber ise en az 15 tl. Bir pantolon kurutemizleyici ‘ye verildiğinde ortalama 10 tl. Oysa Arda kurutemizleme diye bir firma çıktı. Bakırköy ‘den Tuzla ‘ ya dek servisi var.Parça başı 4 tl.Fotoğraf tabl etme diye birşey kalmadı. Bilgisayar birçok işi hallediyor. Ama ille bir fotoğraf işim olacaksa mahallemde ki fotoğrafçıya değil, bu konuda tekel oluşturan Yalçıncolor ya da Yalçınexpres’e gidiyorum.Daha bunun gibi bir çok örnek sayabilirim.
Bir müşteri olarak :
Nerde ucuz ve kaliteli hizmet varsa ondan faydalanmak hakkım. Ben bu hakkımı kullanırken mahallemde ki bakkal,dükkanını kapatıyormuş, berber yanında çalışan kalfayı işten çıkarrımış, Kasap ödeme güçlüğü çeker,senetlerini ödeyemezmiş…Üzülürüm ama,elimden de birşey gelmez. Para söz konusu oldu mu ?belki saydığım bu meslek grupları da birbirleriyle alış-veriş yapmıyorlardır.
Bir müşteri olarak :
Bir fırıncı emsallerinden daha ucuza ekmek maledip-sattığında bundan memnun olurum .En çarpıcı örnektir bu.Herhangi bir müdahale halinde de toplumda sattırmıyorlar abi. millete ucuz ekmek yedirmiyorlar. diye fırıncıyı kahraman ilan ederim. Bu esnada karşı fırında üretim düşmüş,bir çoğu gerçek emekçi hamalı,hamurcusu,fırıncısı mağdur olmuş ,yazık derim.
Güneye yerleşen bir çok kimseden duymuşsunuzdur .Bu büyük hipermarketler olmasa ,yerli esnaf iflahımızı keser.yaşam güçleşir diye.Tüm büyük şehirlerde olan marketler sayesinde tüm yurtta bir anlamda fiyat istikrarı sağlanıyor.
39 liraya uçak bileti, bizi göklerle tanıştırdı. Gündemde 1 liraya istanbul ‘dan İzmir’e yolculuk var.Kampanyaların bini bir para. E ee ! Bu ortamda sektörümüzde de camı çerçeveyi indirirler haliyle.
Bir müşteri olarak fazla mı bencil,fazla mı duyarsızız ?
Artık tüm meslekler değişiyor.Herşey değişiyor. Her yüzyılın ilk 40-50 senesi değişimlerle başlar, 2.ci yarılar ise alışma ve koruma ile sürermiş. 2000’li yıllarla beraber değişim ve dönüşümümüz tavan yaptı. Sosyal,siyasal kültürel ve ekonomik her alanda ciddi bir değişim içindeyiz. Ve bu değişimi doğru ya da yanlış diye nitelememiz de mümkün değil. Herşey kendi doğasında olup gelişiyor. Anlayabildiğimiz ,ayak uydurabildiğimiz sürece ayakta kalma şansımız var.
Yeni global düzen, ortalam iş yapan firmaları ,meslekleri ya işini büyütmeye,kalitesini artırmaya ya da yok olmaya zorluyor.Siz kendi mesleğinizde ortalamayı tutturup kanaatkar kazançla yetinseniz bile sizin meslek grubunuz da kaliteyi yükseltecek ve rekabeti artıracak birileri sürekli olacak.
Askerlik ,eskisi gibi değil ve olmayacak.Meslek olarak ciddi bir değişime uğradı. Gidiş profesyonel ve hareket kabiliyeti yüksek bir askerlik. Emekli bir askerin asla kabul edemeyeği ve anlayamayacağı bir değişim.Tüm emirlerin yukardan geldiği bir yönetim yerine ABD’deki genel eğilim noktasal kararları annıda verebilecek nitelikli ve alt kademeye yetkiler veren bir yönetim.Biz de bu yolda ilerliyoruz.
Avukatlar, sigortacılar, muhasebeciler.Önümüzdeki süreçte etkinliği ve sorumluluğu daha da artacak meslekler olarak görülüyor .
Hukukun toplumda ki yerini anlatmaya gerek yok,.eksikliği ya da taraflı tutumunun neler getireceğini görüyoruz. Siğortacılık, SGK ‘na alternatif bir büyüme içinde. Muhasebe ve mali müşavirlik ise yeni uygulamalarla kayıt dışı ekonomiye karşı en ciddi mücadelenin verildiği bir ayak olarak görülüyor.
Doktorlar,tam gün yasası çıkmadan dahi hastahanelere geçmeye başlamışlardı. Özel muayenelerin azaldığı,az hastaya bakıp çok gelir elde etmenin yerine çok hastaya bakıp aynı kazancı elde edeceği bir düzlemde tüm meslekler değişiyor. İşinde rekabet edemeyenlerin ücretli olacağı, aslında tüm mesleklerin büyük çoğunluğunun ücretli olduğu bir dönem bu. Optik sektörününde farklı olacağını düşünmek haksızlık.
Klasik anlamda optikçilik bitmek üzere. Artık mesleğe daha çok yatırım yapılması gereken bir süreçteyiz. Burada meslek birliklerinin sorumluluğu da büyük. Sektörde dağınıklık giderilir , düzenlemelerle dönüşüm ve uyumun riskleri azaltılması ile bu işin altından kalkarız.
Ha gayret !
Metin TURANLI
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Metin bey,yazınız güzel ama pek anlamadım.Bu dönüşüme ayak uydurmak için camı-çerçeveyi kırmak m gerekir?60 liraya gözlük vermekle yetinmeyip,bir gözlük alana 3 gözlük bedava dersek yeterince uyum sağlamış olur muyuz ? Saygılar..