Bilim insanları ilk kez hücreler arasında, yeni organın türünü belirleyen doğal elektrik akımına müdahale ederek vücudun başka bir bölgesinde organ oluşmasını sağladı. ABD’nin Tuft Üniversitesi’nden bilimadamları, hücre zarlarının elektrik akımını değiştirdi ve kurbağanın gözlerini sırtında ve kuyruğunda geliştirdi. Araştırmaya imza atanlardan Vaibhav P. Pai, vücudun her parçasında organ oluşumunu harekete geçiren belirli bir hücre akımı […]
09 Aralık 2011 - 18:38 'de eklendi.
Bilim insanları ilk kez hücreler arasında, yeni organın türünü belirleyen doğal elektrik akımına müdahale ederek vücudun başka bir bölgesinde organ oluşmasını sağladı.
ABD’nin Tuft Üniversitesi’nden bilimadamları, hücre zarlarının elektrik akımını değiştirdi ve kurbağanın gözlerini sırtında ve kuyruğunda geliştirdi.
Araştırmaya imza atanlardan Vaibhav P. Pai, vücudun her parçasında organ oluşumunu harekete geçiren belirli bir hücre akımı olduğu varsayımından yola çıktıklarını ve kurbağanın embriyo hücrelerindeki voltajı değiştirerek, gözlerin vücudun herhangi bir yerinde gelişmesinin sağlanabileceği sonucuna vardıklarını belirtti.
“Development” dergisinde yayımlanan araştırmada, bu sonuçların karmaşık organların “yeniden oluşturulabilmesi” için tıbba ışık tutabileceği belirtilirken, ayrıca biyoelektriğin sırrının çözülmesinde ilk adımın da atıldığı vurgulandı.
Önce biyoelektrik sinyallerinin kurbağa embriyosunun başının oluşumunda gerekli olduğunu gören bilimadamları, baş bölgesinde lens ve retinanın gelişimine katkıda bulunan hiperpolarize (negatif yükü daha fazla olan) hücre kümesi bulunduğunu belirledi.
Araştırmacılar ilk kez bu hücrelerin kutbunun değişmesinin gözlerin normal oluşumunu etkilediğini göstererek, söz konusu hücrelerin elektrik durumunu taklit ederek vücutta gözlerin oluşmasını sağlamayı başardı.
Bilimadamları, şimdi bu tür elektrik akımlarının omurilik ve beyin gibi başka organların da gelişmesini sağlayıp sağlayamayacağını araştırıyor.
Konuya ilişkin makale, Fransız “Science et avenir” dergisinin internet sitesinde de yer alıyor.
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Ufukla yükseklik arasındaki farkı göremeyenler, kibirle bilg...
Venedik'teki tarihi Palazzo Flangini'de "The Lens of Time – ...
Göz hastalıkları alanında uzmanlığıyla tanınan değerli mesle...
Fransa’da göz sağlığı alanındaki yetki sınırlarına dair tart...
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...
Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...
İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...