a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

1. Optisyenlik Sempozyumunun Ardından…

“Reçeteler anlaşılır ve okunaklı bir şekilde yazılmalıdır. Aksi takdirde hastalara yanlış gözlükler verilebiliyor. Reçetelerde kesinlikle kabul görmeyen kısaltmalar veya yabancı bir dil kullanılmamalıdır”

21 Ekim 2015 - 1:45 'de eklendi ve 3054 kez görüntülendi. A+A-

1. Optisyenlik Sempozyumunun Ardından…

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Optik Şehri Sivas 1. Optisyenlik Sempozyumu” Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yavuz Siliğ, Sivas Optisyenler Derneği Başkanı Gökhan Görken, fakülte dekanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hizmetli , “Sivas artık bir optik şehri olma yolunda ilerledi ve bu unvanı hak etti. Son 3 yılda Sayın Rektörümüzün verdiği büyük desteklerle bu seviyeye gelen araştırma merkezimiz başta olmak üzere, Türkiye sıralamasında ilk 5’te yer alacak büyüklükte 10.500 dönümlük bir Ar-Ge Merkezi oluştu.

Türkiye’deki ilk optik fabrikası şuan organize sanayi bölgesinde bulunmaktadır. Yine Türkiye’deki ilk lens fabrikası da Sivas’ta oluşturulmuş durumdadır. Sağlık Meslek Yüksekokulu bir fakülte gibi çok önemli programlara imza atmış bir okuldur, okulumuzla öğrenciler ne kadar gurur duysa azdır. Eğitim sabır gerektiren bir süreçtir ve ilkleri yapmak çok zordur. Optik Şehri Sivas 1. Optisyenlik Sempozyumunun çok verimli geçeceğine inanıyorum. Sempozyuma gerek şehir dışından gerek şehir içinde katılan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Siliğ ise, okulun geçmişi ve şu anki durumundan bahsederek, “Geçen seneye göre bu yıl öğrenci sayımızda yaklaşık 500 kişilik bir artış oldu. Okulumuz iki yıllık olduğu için öğrenci sürkilasyonumuz çok hızlı olmaktadır. Birçok sağlık meslek yüksek okuluna göre çok daha sağlam bir kadroya sahibiz. 3 doçent, 5 yardımcı doçent, deneyimli öğretim elemanları ve 2 sağlık teknisyeni arkadaşımızla eğitimimize kaliteli bir şekilde devam ediyoruz. Tabi ki Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültelerimizden de destek alıyor, bu sayede öğrencilerimize 100 kişilik bir ekiple eğitim hizmeti sunuyoruz. Birçok alanda Türkiye’de bir ilke imza atmış bulunmaktayız. Bunlardan biri ise Prof. Dr. Sami Hizmetli’nin büyük gayretleriyle kurulan Fizyoterapi Programı ve Laboratuvarı. Türkiye’de ilk optisyenlik programı olan Optik Mühendisliği Programı da burada faaliyete geçti. İlk Optik Araştırma Merkezi, ilk Lens Fabrikası, ilk Optik Mercek Fabrikası da Sivas’ta kuruldu. Elbette bu geçmişten bugüne dek gelen bir çabanın sonucudur. Bunu sürdürebilmek için elimizden geleni yapacağız. Sivas, optisyenliğe liderlik edecek donanıma sahip bir il. Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Sempozyumun giriş sunumunu başlatan Eczacı ve Gözlükçü Taylan Küçüker, ‘Dünümüzden bugüne optisyenlik ve gözlükçülük’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Küçüker sunumunda, “Optisyenlik fakülte ve okulların sayısı oldukça fazlalaştı. Eğer bir meslek için öğrenci yetiştiriyorsanız bunun, gerekli olan iş gücüyle orantılı olması lazımdır aksi takdirde, eğitimli fakat işsiz bir kitle oluşur” ifadelerine yer verdi.

Programın bir diğer konuşmacısı Sivas Optisyenler Derneği Başkanı Gökhan Görken ise, ‘Sivas’ta optisyenlik mesleği’ başlıklı konuşmasında, “Gözlükçülük mesleği 1940 yılında Sağlık Bakanlığı’nın açtığı 4 aylık kurslarda başarılı olanlara verilen sertifikayla yapılıyordu. bu şekilde 1992 yılına kadar devam etti.1992’den 2004’e kadar olan süreç bizler için asıl önemli olan süreçti. Fakat bu tarih aralığında diploma alanlar, diplomalarından faydalanamadılar. Bunun nedeni ise kanun yetersizliğidir. Daha sonra 2004 yılındaki kanun değişikliği ile optisyenlik okuyan öğrencilere diplomalarını kullanma imkânı sağlandı. Bu da gözlükçülük için adeta bir milat oldu” ifadelerine yer verdi.

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Optik Mühendislik Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Optik Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatih Ungan, Sivas’ta Optik Mühendisliği Bölümü ve optik mühendisliğinin ASELSAN ile işbirliği konularında bilgiler verdi. Türkiye’de ve özellikle Sivas’ta, optik alanında önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ungan, “Optik sadece gözlükte değil, gelişmiş savunma sanayinde de kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, Üniversitemizde Fizik Bölümü önderliğinde, teknoloji fakültesi bünyesinde, Türkiye’de ilk olarak Optik Mühendisliği Bölümü kurulmuştur. Üniversitemizin birinci önceliği eğitim; yalnız Üniversitemiz, sanayi ile ortak işbirliği neticesinde ürünler üretmesini sağlayabilecek bir kurum olduğundan dolayı 2014 yılında Üniversite – Sanayi arasındaki işbirliğini sağlamak amacıyla Cumhuriyet Üniversitesi’nde Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. Biz öncelikle yüksek lisans programı açtık, bunun nedeni donanımlı kişiler yetiştirebilmektir. ASELSAN Hassas Optik Merkezinin şehrimizde kurulacak olması, bizim için bir iç dinamiği meydana getirdi. Rahatlıkla Üniversitemizdeki gerekli bilgi donanımları sanayimizdeki firmalarla ortak kullanarak amaca yönelik optik ürünler oluşturabileceğiz” şeklinde konuştu.

Programın ilk oturumuna konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Erdoğan sunumunu ‘Gözlük ve Kontakt Lens Reçeteleri’ üzerine yaptı. Göz doktorları ile optisyenlerin arasındaki iletişimin hasta sağlığı açısından iyi olması gerektiğini belirten Erdoğan, “Reçeteler anlaşılır ve okunaklı bir şekilde yazılmalıdır. Aksi takdirde hastalara yanlış gözlükler verilebiliyor. Reçetelerde kesinlikle kabul görmeyen kısaltmalar veya yabancı bir dil kullanılmamalıdır” dedi.

Programın ilk oturumunun sonunda ise konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Öğleden sonra da devam eden programda Ege Çapar “Optisyen Adaylarının Mesleğe Bakış Açıları”, Kaan Varan “Sektördeki Gelişmeler ve Son Teknoloji”, Cumhur Akarsu “İyi Bir Optisyenlik Eğitimi Nasıl Olmalıdır”, Turgut Çakar “Optisyenlik Mesleği Üzerine” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyumun ikici gününde ise Serap Köşe “Optisyenlikte Yaz Stajı ve Önemi”, B. Nevrihan Gürleyük “Kontakt lensler ve göz sağlığı”, Erdoğan Özdemir “Optisyen Adayları İçin Kariyer Gelişimi ve Planlaması”, Tuba Özdemir “Optik Lenslerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri”, Lütfi Bilal Taşyürek “Ülkemizdeki Üniversitelerde Gelinen Son Durum” ve programın hazırlanış aşamasında büyük emeği geçen Serkan Akkoyun “Gözlüğün Tarihçesi” başlıklı konuşmalarını yaptı.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optisyenlik müesseseleri SGK ile sözleşme imzalayacak....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Göz Sağlığı ve Optometri Çalıştayı gerçekleştirildi Göz Sağlığı ve Optometri ...

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Muş Alparslan ...

Magazin HABERLERİ
Web TV