a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Giyilebilir teknoloji pazarı 2019’da 53 milyar dolar olacak

‘Öncelik son teknoloji değil, müşteriye sağlanan fayda olmalı’

14 Ağustos 2015 - 12:13 'de eklendi ve 4037 kez görüntülendi. A+A-

Giyilebilir teknoloji pazarı 2019’da 53 milyar dolar olacak

James Bond’un sesle komut verdiği saat, Iron Man’in süper güçlerinin gömülü olduğu kıyafetleri, bilgisayar teknolojilerinin evriminin geldiği son nokta olan giyilebilir teknolojiler sektörüyle artık gerçek hayatımızda.

DIŞ HABERLER – Son yıllarda akıllı giyilebilir teknolojiler, ‘şeylerin interneti’ ile olan bağlantısıyla birlikte, teknoloji dünyasının en sıcak gelişmelerinden biri oldu. Eskiden sadece beyaz perdede görülebilen, James Bond’un sesiyle kontrol edilebildiği saatler, görüntülü gözlükler, İron Man’in giydiği kıyafetlere gömülü aygıtlar, artık gerçek dünyada ve uzmanlar giyilebilir teknoloji sektörünün önümüzdeki beş yıl içinde hızla büyüyerek geleceği şekillendireceğini öngörüyor. Morgan Stanley analistleri bu kategorinin beklentileri de aşacağını ve gelecek yılların en hızlı büyüyen tüketici teknolojileri segmenti haline gelerek, akıllı telefon ve tabletlerdeki büyümeyi bile geçeceğini belirtiyor.

Akıllı saatler ve akıllı gözlüklerin aslan payını alması öngörülen giyilebilir teknoloji pazarının hacmi 2019’da 53 milyar dolara ulaşacak. Yüksek teknolojiler konusunda lider analiz şirketlerinden biri olan Juniper Research adlı araştırma şirketinin yayınlamış olduğu bir rapora göre akıllı giyilebilir teknolojilerden sağlanan perakende gelirler 2016 yılında üç katına çıkacak, 2019 yılında ise 53.2 milyar dolara ulaşacak. 2015 yılında ise sektörün perakende gelirlerinin 4.5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. “Akıllı Giyilebilir Aygıtlar: Fitness, Gözlük, Saat, Multimedya, Kıyafet, Mücevher, Sağlık bakımı & Girişimler” adlı raporda, Apple gibi sektörün en önemli oyuncularının, giyilebilir teknolojilere giriş yapmış olmasının hali hazırda çok büyük olan bir pazarı daha da hareketlendireceği öngörülüyor.

Apple’ın geçtiğimiz hafta ikinci kez lansmanını yaptığı ve fiyatları 23 bin dolara kadar çıkabilen akıllı saat iWatch’un, tüm giyilebilir teknoloji sektörünü harekete geçirebileceği belirtiliyor. Google ise akıllı gözlüğü Google Glass ile giyilebilir teknoloji sektörünün öncülerinden olmuş, sesli komutla görüntü kaydı, ses kaydı, mesaj gönderme, ‘googlelama’ gibi birçok çığır açan özelliği beyaz perdeden gerçek hayata taşımıştı.

pazarpayi02

‘Öncelik son teknoloji değil, müşteriye sağlanan fayda olmalı’

Raporun yazarlarından Juniper araştırma analisti James Moar, ‘tasarım’ ve ‘yararlılık’ konularının sektörün en baskın ürününü belirleyeceğini vurgulayarak “Akıllı saatlerin giderek hem teknolojik anlamda geliştiğini hem de tasarım- moda algısında önemli yer ettiğini görüyoruz.” diye konuştu. Öte yandan uzmanlar akıllı bir saatin son teknolojiden ziyade müşteriye sağladığı faydaya odaklanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Juniper’in raporuna göre tüketiciler giyilebilir aygıtlarından daha özgün faydalar bekliyor ve akıllı telefonlarında zaten bulunan fonksiyonlar için akıllı bir saat almayı düşünmüyor. Üreticilerin ‘önce teknoloji’ tutumundan vazgeçip, müşteriye sağlanan faydalara odaklanmaları salık veriliyor.

2015 yılı sıçrama yılı, Apple aslan payına sahip olacak

CCS Insight’ın hazırlamış olduğu başka bir raporda küresel satışlarında giyilebilir teknoloji sektörünün en hızlı büyüyen segmentlerden biri olduğu, 2014 yılında 22 milyon olan sevkiyatların 2015 yılında 77 milyona sıçrayacağı,

bu rakamın 2018 yılında 172 milyona ulaşacağı belirtiliyor. Rapora göre önümüzdeki 12 ay CCS Insight’ın yapmış olduğu araştırmaya göre sektörün hızla yükseleceği bir yıl olacak; Apple Watch 2015 yılında giyilebilir teknoloji pazarındaki satışların yüzde 25’inden fazlasını oluşturacak; 2018 yılı bitiminde dünya çapında 340 milyondan fazla giyilebilir aygıt kullanılıyor olacak. CCS Insight’a göre Apple bu yıl dünyadaki tüm iPhone kullanıcılarının yüzde 7’sine iWatch ürününü satacağını öngörüyor. Bu toplamda 20 milyon Apple iWatch satışı anlamına geliyor. CCS Insights’ın şubat ayında yayınlamış olduğu rapora göre 2015 yılında toplam 75 milyon adet giyilebilir teknoloji aygıtı satışı gerçekleştirilecek. Bu rakam 2018 yılında ise 172 milyona yükselecek.

Tüketici algısında en anlaşılır fayda sağlık

GfK’nın yapmış olduğu araştırmada geçtiğimiz hıl sağlık ve fitness takipçisi cihazların akıllı saatleri geçmiş olmasının, akıllı saatlerden çok daha uygun fiyatlara ulaşılabiliyor olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Öte yandan – akıllı saatler de dahil – bugün tüm giyilebilir teknolojilerde müşteri açısından aranan en önemli faydanın ‘sağlık’ konusu olduğunun altı çiziliyor. Öte yandan giyilebilir fitness aygıtlarının müşteri isteği doğrultusunda modellerine bildirim ve mesajları alabileceği enstrümanlar eklediği, akıllı saatlerin ise kalp atışı sensörü gibi fitness unsurlarını geliştirdiği belirtiliyor.

Sağlık hizmetleri ve işletmeler sektörün lokomotifi olacak

Juniper raporunda giyilebilir teknolojilerin önce işletmelerde ve sağlık bakımı sektöründe gelişeceği, bu segmentlerin giyilebilir teknoloji sektörününün lokomotifi olacağı ve zamanla tüketicilere doğrudan satışların yükseleceği öngörülüyor.

Bu sebeple 2017 yılına kadar kullancıların sağlık durumu ve fitness faliyetlerini takip edebilen giyilebilir teknolojilerin pazarın baskın segmenti olarak kalacağı, fakat 2017’de akıllı saatlerin – sağlık bakımı ile ilgili birçok özelliği de bünyesinde barındırarak – aslan payına ulaşacağı belirtiliyor. Rapordaki bir diğer önemli bulgu ise, cep telefonlarının gittikçe metalaştırılacağı, bu sebeple giyilebilir teknolojilerin ikincil aygıt olarak kalmaya devam edeceği.

 

Giyilebilir teknolojiler sağlık sektörünü kökten değiştiriyor

Giyilebilir teknolojiden sağlanan veri sayesinde sağlık sektörü de köklü değişiklikler yaşayacak. Londra Giyilebilir Teknolojiler Fuarı’nda konuşan akıllı spor giyim şirketi Smartlife CEO’su Martin Ashby “Giyilebilir teknolojinin geleceği sağlıklı yaşam” diyor. Apple’ın yeni iWatch ve Macbook tanıtımını yaptığı lansmanda, gölgede kalmış olan çok önemli bir ürünü daha vardı: ResearchKit. Apple bu ürünüyle dünya üzerindeki milyonlarca kullanıcıdan önemli sağlık verileri toplayarak, bunu medikal araştırmalar yapan akademisyen ve bilim adamlarıyla paylaşacak. Başka bir teknoloji startupı Bainisha’nın insan ‘dijital dövme’ şeklinde omurgasına yerleştirilebilen sensörler ürettiği, bu dövmelerin sırt ağrısını azaltan öneriler sunduğu belirtiliyor.

Doktora sinyal gönderen akıllı insulin iğnesi yolda

Cambridge Consultants adlı araştırma şirketi ise akıllı bir insülin iğnesi çıkarmaya hazırlanıyor. KiCoPen adlı tasarımın bleutooth aracılığıyla doktorlarına kullandıkları insülin miktarını gönderebildiği belirtiliyor. Şirketin kurucusu Dipak Raval gelecek birkaç yılda bu gibi örneklerin artarak çoğalacağını belirterek, sağlık sektörünün kökten değişeceğinin sinyallerini verdi. Ayırca spor sektörünün bile, atletlerin performansları giyilebilir teknolojiler sayesinde ölçülür bir şekilde yönetilerek önemli değişiklikler yaşayacağı belirtiliyor.

Kadınlar için ‘Koruyucu Melek’ akıllı mücevher

GFK’nın yapmış olduğu araştırmaya göre giyilebilir teknolojilerin önümüzdeki on yılda hızla yükselmesine katkı sağlayacak ürün segmentlerinden biri de kadın tüketiciler için sektörü cezbedici hale getirecek olan akıllı mücevherler. Koruyucu melek anlamına gelen Guardian Angel isimli giyilebilir teknoloji Singapur’lu teknoloji şirketi JWT tarafından Eylem ve Araştırma için Kadın Derneği (AWARE) adlı sivil toplum kuruluşunun desteğiyle üretildi. 120 dolar gibi cüzi bir fiyata alınabilen bir kolye veya bilezik formundaki Guardian Angel’ın iki önemli özelliği var. Rahatsız bir durumda üzerindeki düğmeye basıldığında kullanıcının telefonunu arayabiliyor veya acil bir durumda daha uzun süre düğmeye basıldığında kullanıcının telefonundan konum bilgileriyle bir kısa mesaj gönderilebiliyor.

Giyilebilir teknoloji nedir?

Vücuda takılabilen, giyilebilen, kıyafet veya aksesuarların bir parçası olabilen elektronik aygıtlara genel olarak ‘giyilebilir teknolojiler’ deniyor. Bu aygıtlar aslında temelde kablosuz bağlantı sağlayabilen ve bu sayede görüntü ekrana getirebilen, veri toplayabilen ve işleyebilen mini bilgisayarlar. Başka bir deyişle on yıllar önce bir ev büyüklüğünden taşınabilir hale gelen bilgisayar teknolojilerinin evriminde gelinen son nokta…

optisyeninsesilogo

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV