Bu ülkede, sektörümüzün bir sürü Türk ithalatçı firmaları var. Bu ayrıştırma çabasının altında yatan amacın ne olduğunu sormazlar mı insana?
27 Temmuz 2018 - 21:51 'de eklendi.
YERLİ KAVRAMI; Adından da anlaşılacağı üzere ilgili yerde üretilen ve günümüze kadar gelen maddi manevi değerler olarak anlaşılmaktadır. Yerli kavramı bir de ilgili coğrafyaya özgün olup o coğrafyayı diğer coğrafyalardan ayırt eden bir özellikte göstermektedir.
Kavramı bu şekilde özetledikten sonra bazı zihniyetler neden bu kavrama son zamanlarda sarılma ihtiyacını duydu? Düşünmek lazım…
Sattığın ürün yabancı, Ödediğin bedel yabancı, kendin yerlisin!
Bu coğrafya da üretilen ve dünden bugüne gelen her değer kime ait olursa olsun saygıya layık ve korunması gereken bir değerdir.
Yerli kavramından kasıtları nedir? Sormak gerekir.
MİLLİ KAVRAMI: Milli demek bir millette ait olan değerler olarak kabul edilir. O millette ait özgün ve evrensel nitelik taşıyan değer o milletin irfanını da oluşturur. Bazıları yerli ve milli kavramlarının içini boşaltarak ve farklı anlamlar yükleyerek yeni bir ambalajla topluma sunmaktadır.
Uçağın, arabanın yerlisi olur. Ama bunu bazıları sektörümüzde kendilerine sıfat olarak kullanmaya başlamıştır!
Türk malı olmayan bir ürün için nasıl milli kavramı kullanılabilir? Yerli olan ürün aynı zamanda da milli olmaz mı?
Sektörümüzde de örneklerini az da olsa göreceğiniz gibi “Yerli ve milli” adı altında sunulan birçok şey bu millete bir yerlerden getirilerek, ortaya biz yaptık diye sunulan şeylerdir.
İthal bir ürünü yerli ve milli diye topluma sunmak, sonra da biz yerli ve milliyiz diyerek açıklama yapmak, o toplumun zekâsı ile alay etmektir.
Bazılarının ağzına pelesenk yaptığı yerli ve mili kavramlarını, illa da yerli ve milliyiz diyerek bir kamuoyu oluşturmak isteyen bir şirketin amacı ne olabilir acaba?
Yerli olsan ne olur? Milli olsan ne olur?
*Dolar da artış olunca herkesten önce sen zam yapıyorsun.
*Yabancı şirket dediklerinin ürünlerini halen satmaya devam ediyorsun.
*Bu yabancı şirketler ürün vermese ne satacaksın?
*Yerli ve Milli olarak aynı ürünü daha mı ucuza satıyorsun?
*O firmalardan ne farkın var ki?
Bu ülkede, sektörümüz de bir sürü Türk ithalatçı firmalar da var. Bu ayrıştırma çabasının altında yatan amacın ne olduğunu sormazlar mı insana?
Bize ait olmayana YERLİ ve MİLLİ demek Müslüman mahallesinde salyangoz satmak demektir.
Ayrıştırmadan sektörümüzün gelişimine katkı sağlamaya çalışan tüm meslektaşlarımıza hayırlı işler dilerim.
İlker AYAZ/ Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Başkanı
Not: Son günlerde yerli ve milli kavramları ile meslektaşların kafasını karıştırma gayretinin altındaki gerçek tüm sektör mensuplarınca bilinmektedir. Bilgi kirliliğine yer vermemek için yazının bazı kısımları alıntı yapılmıştır.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kendi dışında sektörde faaliyet gösteren tüm firmaları “dış güçlerin adamı”, “lobilerin maşası”, “karanlık odakların tetikçisi”, “vatan haini”, “gayrı milli” vs diye yaftalayan bir zihin yapısı, giderek aklıselimden de insaf ve vicdanda da uzaklaşmaktadır. Bunun, bu ülkeye içinde bulunduğumuz sektöre bir yararı olacağını düşünebilmek için akıl ve mantıkla bağlantıyı kesmek gerekir. İnsanları düşmanlaştıran, birbirine karşı hınçla ve öfkeyle dolduran siyasetten ısrarla vazgeçmemek de meselenin bir diğer vahim noktasıdır herhalde.
merhaba İlker bey
çok önemli bir konuya değinmişsiniz.Aynı konu tüm sektörlerde olduğu gibi işitme cihazları sektöründe biz yaşıyoruz.Dünyada 6 ana üretici var bu firmaların şuan için 4 ü yabancı sermaye olarak ülkemizde kendileri geldiler .Esas geliş amacı perakende sektörünü ele geçirmek optik dede hollanda merkezli HAL invenmest şirketi gözlük perakende sektöründe ATASUN optik olarak faaliyetde
bu konuda yapılması gereken en önemli konu eczanelerde olduğu gibi nüfus yogunluğuna göre optik işitme merkezi medikal ortez protez açılabilir kanununu çıkarmak olmalıdır.Yerli perakendeciyi en çok koruyacak koruyucu kanun budur diye düşünüyorum.Yazdığım sektörler birbirinden ayrı gözükse bile beraber hareket etmelidir.
sevgi ve selamlarımla
E.Arslan Arslan
Doğru söylüyorsunuz…Ancak şununla tamamlayayım müsadenizle ….Şu odalaşma sürecimiz tamamlanır ise odanın yapması gereken en öncelikli iş Şu zincir mağazaların reklamlarına engel olmaları, bunu sağlayamazlarsa bizlere hiç bir faydaları dokunmaz…
Öncelikle belirteyim , kimsenin avukatı değilim. Kimseyi savunmak için yazmıyorum. Benim yazdıklarım tamamen kafama takılanları sormak Bu sektöre yabancı sermaye ve ithal ürünler 1985 yılında Turgut Özal zamanında serbest piyasa ekonımisine geçişle girmiştir. Yani yabancı sermaye ve ithal ürünler , bu taeigten itibaren ilk Essilör daha sonra Luxottica vs gelmiştir .şu anda ülkemizdeki yabancı sermayeli şirket sayısı bilinmiyor. Halen devletimiz ülkeye yabancı sermaye çekebilmek için her türlü çabayı sarfetmektedir. Bu durumda ; 1) Optik ve Lens sektörümüzdeki yabancı ürün ve sermaye toplamı , tüm Türkiye deki yabancı ürün ve sermaye toplamının yanında belki milyarda / bir oranındadır. O zaman sadece… Read more »
başkanım tüm söylediklerinzie katiliyorum. bunlar meydanı boş bulduklarıni zannettiler saldiriyorlar. ama bilsinlerki bu sektör bunların ellerine teslim edilecek kadar saf değil