Sağlık Bakanlığı, Bakanlığa ait sağlık kuruluşlarının tıbbi cihaz alımlarında yerli ürünlerin tercih edilmesi konusunda bir genelge yayınladı.
16 Aralık 2017 - 18:06 'de eklendi.
Sağlık kuruluşlarında yerli tıbbi cihazların tercih edilmesi konusundaki Sağlık Bakanlığı genelgesi.
TİTCK genelgeyi;
“15/12/2017 tarihli ve 4517 sayılı Bakanlık Makamının Onayı ile; Bakanlığımız Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Tıbbi Cihaz Alımlarında Yerli Ürünlerin Tercih Edilmesi Hakkında 2017/5 sayılı Genelge yayımlanmış olup, ekte yer almaktadır” açıklamasıyla duyurdu.
Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi şöyle;
Bakanlığımız Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Tıbbi Cihaz Alımlarında Yerli Ürünlerin Tercih Edilmesi Hakkında Genelge;
Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi (SEYK), sağlık endüstrileri alanındaki yatırım, üretim, ihracatın arttırılması, teknolojinin geliştirilmesi için fiyatlandırma, geri ödeme, ruhsatlandırma, kamu alımları, kamu destekleri, ticaret politikaları, sağlık teknolojisi politikaları, veri yönetimi, özel kesimle diyalog gibi hususları bütüncül bir yaklaşımla değerlendirme ve koordine etmeye ilişkin faaliyetleri yürütmektedir. SEYK tarafından tıbbi cihaz alanında yapılan çalışmalar doğrultusunda ilk planda yüksek teknolojili görüntüleme cihazları MR, BT, USG, dijital röntgen, hasta başı monitöründen başlanarak sarf malzemeleri ve cerrahi el aletlerini de kapsayacak şekilde tıbbi cihaz yerelleştirme çalışmaları devam etmektedir.
Bu çalışmaların verimli bir şekilde devam edebilmesi, ihtiyaç planlarının etkin bir şekilde yapılabilmesi ve bu çalışmalar kapsamında tedarik planlarında büyük değişiklikler yaşanmaması için bu süreçte alım yapan idarelerce ihtiyaçların düşük hacimli alımlar ile karşılanması ve yüksek hacimli alımlardan kaçınılması gerekmektedir.
Ayrıca Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2017/1 sayılı genelgesinde tarif edilen “Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu” tarafından alınacak kararlar da bu minvalde değerlendirilecektir.
Alım süreçlerinde ürün ile ilgili Sağlık Bakanlığı tıbbi cihaz kayıt sistemleri (TİTUBB/ÜTS) bilgi bankalarında yapılan sorgulamalarda menşei ülkesi Türkiye olan imal ürünler idarelerce öncelikli olarak tercih edilmelidir. Satın alma şartnamelerine, imal ürünleri ihale dışı bırakacak ve belirli ürünleri işaret edecek maddeler konulmamalıdır.
Hasta ve kullanıcı güvenliğini sağlamak amacıyla, tıbbi cihazların kullanımı esnasında meydana gelen olumsuz olaylar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bildirilmelidir. Ayrıca satın alma şartnamelerine, cihazda olumsuz olayın meydana gelmesi halinde yerine ikame cihaz bırakılması veya ilgili hizmetin teminine ilişkin madde ilave edilmelidir.
Ayrıca TİTUBB/ÜTS’de, Yerli Malı Tebliği’nde belirtilen Yerli Malı Belgesi’ne sahip olan ürünler için 4734 sayılı Kanun’un 63 üncü maddesine göre tıbbi cihaz alım ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı uygulanmalıdır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Dr. Ahmet Demircan / Bakan
Kaynak: http://www.titck.gov.tr/Duyurular/DuyuruGetir?id=3189
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...