İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programları uygulanırken, son olarak buna Artı İstihdam Programı eklendi. Her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını (702 lira), ikinci yıl ise yüzde 25’ini devlet karşılayacak.
10 Şubat 2017 - 10:09 'de eklendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işsizlikle mücadele için ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ çalışmaları kapsamında, ‘Artı İstihdam Programını gündemine ekledi.
Programla katma değeri yüksek alanlarda öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını (702 lira), ikinci yıl ise yüzde 25’ini devlet karşılayacak.
3 MİLYON İŞSİZ MEVCUT
Ekim 2016 itibarıyla Türkiye’de yüzde 11,8 olarak açıklanan işsizlik oranı, ekim ayları itibarıyla küresel krizin yaşandığı 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çalışma çağındaki nüfusumuz bir yılda 856 bin kişi, çalışmak isteyenlerin sayısı ise 911 bin kişi arttı. Türk ekonomisi son bir yıllık dönemde sadece 411 bin kişilik ilave istihdam yaratabildi. Bu nedenle işsiz sayımız 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı genç erkeklerde yüzde 17,9, genç kadınlarda ise yüzde 27,1 seviyesinde yer alıyor.
2.4 MİLYAR DESTEK VAR
Artı İstihdam Programıyla katma değeri yüksek sektörlerde istihdam artıran işverenlere teşvik verilecek. Mevcut işçi sayısına ilave olarak işe alınacak işçiler için birinci yıl aylık net asgari ücretin yarısı, ikinci yıl da yüzde 25’i devlet tarafından karşılanacak. Bu teşvikten öncelikle, üniversitelerden yeni mezun olanları istihdam eden işveren yararlanacak. İşverenlerin bu teşvikten yararlanabilmesi için son 6 ayda çalıştırdıkları ortalama işçi sayısına ilave olarak işe alım yapmaları gerekiyor. Devlet, Artı İstihdam Programı çerçevesinde 280 bin kişi için bir yılda 2,4 milyar lira destek sağlayacak.
İŞBAŞI EĞİTİMLE MAAŞ DEVLETTEN
İŞKUR tarafından çalışmaları yürütülen diğer bir istihdam programı işbaşı eğitim programına katılanlara bu yıl 11 ay süreyle aylık bin 404 TL net ücret ödenecek. Program boyunca Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Devlet, 300 bin kişi için bir yılda toplam 5 milyar lira dolayında harcama yapacak. İşveren, işbaşında eğitim görenlere ücret ödeyip ödememe konusunda serbest olacak. İsteyen işveren hiç ilave ücret ödemeyecek. İsteyen işveren ise ilave ücret ödeme yoluna gidebilecek. İlave ücret ödeyen işveren bunu gelir vergisi matrahından düşebilecek.
880 BİN İSTİHDAM HEDEFİ
İşsizlikteki artışı durdurmak için hükümet çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada 880 bin kişilik istihdam hedefleyen program uygulayacaklarını açıkladı. Ayrıca, İşbaşı eğitim programlarıyla 300 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.
100 BİN KİŞİYE MESLEKİ EĞİTİM
Mesleki eğitim programı kapsamında 100 bin kişiye kurs verilecek. Kurslara katılabilmek için İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak ve emekli olmamak gerekiyor. Mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 20 lira harçlık veriliyor. Açılan Mesleki eğitim kurslarını başarıyla tamamlayanların yaklaşık yarısı işe yerleştiriliyor. Mesleki eğitim programlarının yıllık maliyeti 700 milyon lirayı aşacak.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...