Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip, kullandıkça ödeme yaptığı bir sistemle gerçekleşecek. Abonelik modeli, Spotify veya Netflix gibi platformlarla karşılaştırıldı.
07 Mayıs 2025 - 11:53 'de eklendi.
EssilorLuxottica Gözlükten Platforma: Yapay Zeka ile Yeni Bir Dönem
EssilorLuxottica hissedarları, şirketin yönetim kurulu tarafından sunulan 17 kararın tamamını onayladı. Bu kararlar arasında geçen yılki gibi 3,95 avro temettü dağıtımı ve yönetici tazminat politikası da yer aldı.
Aynı gün yapılan yıllık hissedarlar toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Francisco Milleri ile üst düzey yöneticiler, şirketin geleneksel bir gözlük üreticisinden yapay zeka temelli bir medikal teknoloji platformuna dönüşümünü vurguladı. Soru-cevap oturumu ise, Milleri’nin vizyonunu kısa vadeyi aşan bir çerçevede paylaşmasıyla dikkat çekti.
“Gözlük bir platforma, çerçeve bir gayrimenkule dönüşüyor”
Milleri, Ray-Ban Meta ve Nuance Audio gibi projelerin şirket stratejisinin yalnızca birer parçası olduğunu, nihai hedefin tüm bu teknolojilerin birleşeceği tek bir platform olduğunu belirtti. “Farklı donanımlarda çalışan işlevleri tek bir uygulamada toplamak istiyoruz” diyen Milleri, donanım odaklı yapıdan hizmet odaklı bir modele geçileceğini söyledi. Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip, kullandıkça ödeme yaptığı bir sistemle gerçekleşecek. Abonelik modeli, Spotify veya Netflix gibi platformlarla karşılaştırıldı.
Baş Bilim Sorumlusu Norbert Gorny ise Ray-Ban Meta’nın bir üründen çok bir “teknoloji platformu” hatta “giyilebilir bir gayrimenkul” olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Yapay Zeka ve Giyilebilir Sağlık Teknolojileri
Milleri, mikro LED ve hologram gibi teknolojilere yatırım yaptıklarını belirterek, donanım tamamlandığında mobil cihazların yerini bu akıllı gözlük platformunun alacağını vurguladı.
Gorny, şirketin yapay zeka ile sensör teknolojilerini birleştirerek göz sağlığı başta olmak üzere gerçek zamanlı biyobelirteç ölçümleri yapabilecek çözümler geliştirdiğini anlattı. Miyopi üzerine yürütülen çalışmaların ilk klinik sonuçlarının 2024 yılı itibarıyla umut verici olduğunu aktardı.
Bilimsel Projeler ve Satın Almalar
Şirketin diğer projeleri arasında ışık modülasyonu ile yeni terapiler, tinnitus ve disleksi gibi sağlık sorunlarına çözümler ve yakın zamanda satın alınan Heidelberg Engineering ile Cellview Imaging’in yapay zeka destekli teşhis araçlarına entegrasyonu bulunuyor.
Gorny, küresel araştırma ağlarının Fransa, Singapur, İtalya, İsrail ve İrlanda merkezli çalıştığını; akademik ortaklıklar ve şirket satın almalarının bu yapıyı desteklediğini ifade etti.
Göz Cerrahisine Genişleme ve ABD Planları
CEO Milleri, grubun çip tasarımı, yapay zeka kapasitesi ve göz cerrahisi alanında büyümek üzere yeni satın almalar planladığını doğruladı.
ABD tarifeleriyle ilgili olarak ise, “Tayland ve Meksika’dan üretim kaydırmayı düşünebiliriz ancak doğru zaman ve kapasiteyi bulmak önemli. Acele etmeyeceğiz,” dedi.
Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...
Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...
Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2018 yılında yürürlüğe giren “...
Meslek kodu bilgisini ekrandan ekleyecek olan işverenler, me...
Amazon destekli bir girişim olan IXI, otofokus özellikli akı...
Sağlık Bakanlığı, uzun süredir beklenen personel alımı ilanı...
Gözlük üreticisi EssilorLuxottica, ABD'nin ek gümrük vergile...
Yüzyıllar boyunca filozoflar, dinler, etik kuramlar ve psiko...
Emek ve Dayanışma Günü’nde optisyen ve gözlükçüler, mesleki ...