Yıllardan beri gözlük kullanan biriyim. Camların 6 ayda bir gözlüklerin iki yılda bir değiştirildiğini biliyordum. Ve bu da bugüne kadar bir problem etmiyordu. Bu ay gözlükçülere gittiğimde neredeyse lades denilen bir olayla karşılaştım. Gözlükler 3 yıl dolmadıkça değişmiyormuş. Şimdi bir SGK’lının gözlük hakkını kullanabilmesi için, o gözlüğü 3 yıl kullanması mecburi. Bu gözlük sürekli kullanımdan […]
30 Mayıs 2011 - 23:25 'de eklendi.
Yıllardan beri gözlük kullanan biriyim. Camların 6 ayda bir gözlüklerin iki yılda bir değiştirildiğini biliyordum.
Ve bu da bugüne kadar bir problem etmiyordu. Bu ay gözlükçülere gittiğimde neredeyse lades denilen bir olayla karşılaştım.
Gözlükler 3 yıl dolmadıkça değişmiyormuş.
Şimdi bir SGK’lının gözlük hakkını kullanabilmesi için, o gözlüğü 3 yıl kullanması mecburi. Bu gözlük sürekli kullanımdan dolayı esnemeyecek, aşınmayacak, rengi atmayacak, deforme olmayacak. Ama olursa kendi kesenizden ödemek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca gözlükçülere gidin, SGK’nın vatandaşa uygun gördüğü gözlüklere bakın. Gençlerin ifadesine göre, “dede, babaanne gözlükleri.” Demode olmuş, yüze ve göze uygun olmayan dandik çerçeveler.
Bu oyunda gözlükçüler de yer alıyor. Hiçbir zaman size güzel bir gözlük göstermiyorlar. Bilhassa çocuklara ve gençlere daha pahalı, daha hoşa giden gözlüklerin ticaretini yapmak istiyorlar.
Gözlük fiyatları 50 TL ile 800 TL arasında değişiyor. Tabii ki daha ucuzu ve pahalısı da olabilir. Devlet bu fiyatın 35 TL gibi bir kısmını karşılıyor. Geriye kalan kısmını ödeyebilirseniz alabilirsiniz ödeyemezseniz, o miadı geçmiş çerçevelere razı olacaksınız ya da gözlük takmaktan vazgeçip gözlükçüyü terk edeceksiniz.
Camlara gelince durum daha vahim olarak ortaya çıkmaktadır.
Eğer gözlük numaranızda 0,25 Diyoptri gibi bir fark olduysa ne yazık ki SGK bunun ücretini ödemiyormuş. Diyelim ki göz numaranız aynı olmaya devam ediyor. Artık hiçbir zaman sizin gözlük camlarınızı SGK ödemiyor. Camınız çizilmiş, bozarmış, kararmış olsun kimsenin umurunda değil tabii. Eğer numaranız 0,5 Diyoptri ve daha üstü bir fark olursa, o zaman gözlük camı bedeli olarak 8 ila 20 lira arasında bir rakam ödeniyor ve bunun inisiyatifi hasta anlamadığı için gözlükçülerin vicdanına bırakılıyor. Kimine 10 TL kimine ise 20 TL arasında bir fark ödemesi alınıyor.
Muayene için verdiğiniz katılım paraları da bunun cabası.
Kısacası gözlüğü devlet karşılıyor olarak düşünmeyin, devletin verdiği çerçeve ve cam pek işe yaramaz, iyi bir gözlük sahibi olmak istiyorsanız en az 100 TL’de cebinizden ödemeniz gerekiyor. Ayrıca camlar için de en az 100 TL gözden çıkartmak zorundasınız.
SGK güvenceniz; her 3 yılda bir gözlük, cam için numaranızın en az 0,5 Diyoptri değişmesi şartıyla en az 43 TL en fazla 58 TL civarında bir katkı sağlamaktadır.
Buradan anlaşıldığı gibi, devlet vatandaşına ya “kör ol” ya da “gözlerini bozma” demeye getiriyor.
Behçet Fakihoğlu
behcet.fakihoglu@tg.com.tr
kAYNAk : http://www.turkiyegazetesi.com.tr/makaledetay.aspx?id=492408
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 6,5 milyon lira değerinde oldu...
31.12.2024 tarihinden itibaren işveren sıfatı ile risk değer...
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işy...
İzmir’in Konak ilçesinde kapalı olan bir gözlük mağazasına g...
Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla...
Yeni rapor ABD'deki çerçeve alıcılarının kriterlerini ve alı...
Mevcut sözleşmeler, aynı şartlarda tekrar sözleşme metni imz...
Kılavuzda belirtilen geliştirmelerin 24.01.2025 tarihine kad...
Siyasi iktidarın ayak sürdüğü, sermaye şirketlerinin de iste...
2021 yılında Muş’un Varto ilçesinde başlayan ve “Aydınlık Bi...
arkadasım fıyatlar hakkında ıyı bılgı al. bırde bu gozluk fıyatlarından sıkayet edenlerın yuzde 90ı sıgara ıcenler. en kotu sıgara 5 lıra. aylıga vurdunmu 150 lıra. her ay sıgaraya para verıpte gozlugemı veremıyonuz cok dahamı degersız bu gozluk. 2ay sıgara ıcmesenız kral bı gozluk alırsın. bıde gozlukculerı karalıyosun devletle ısbırlıkte dıe bız cokmu memnunuz verdıklerı fıyattan. devlet okadar oduyo yapacak bıse yok fuzulı masraflarından kısıp gozlugunu alacaksın. baska yol yok.