Tayvanlı bir lisans öğrencisi olan Lian Kao, gerçekten de kontak lenslerini tavsiye edildiği gibi değiştirmediği için kör oldu.
30 Ekim 2016 - 18:55 'de eklendi.
Kontak lens ile göz arasında kalan boşluk, oksijen sevmeyen mikroorganizmaların üremesi ve daha fenası korneanız dan beslenmeye başlaması için son derece uygundur.
Acanthamoeba bu konuda baş tehdit unsurudur ve Kao’nun lenslerini 6 ay boyunca hiç gözünden çıkarmaması, bu amibin üreyip kendine öğrencinin gözünde sağlam bir yer etmek için bol miktarda zaman vermiştir.
Acanthamoeba normalde doğrudan insan dokularından beslenmez. Bunun yerine bakterileri yer. Lensin uzun süre değiştirilememesi, Kao’nun gözünde bol bol bakteriyel enfeksiyonun oluşmasına neden olmuştur. Yani Acanthamoeba’nın yiyebileceği çok miktarda besin oluşmuştur. Bu da, bir koloni inşa edebilmesine izin vermiştir. Koloni büyüdükçe, beslenmek için göz korneasının daha derinlerinde yaşayan bakterileri yemek için amipler de gözün içine doğru kazmaya başlamışlardır.
Akantamoebik keratit, kontak lenslerin temizlenmemesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Hatta lensleri yeterince iyi temizleyemediği ve dolayısıyla akantamoebik keratite yol açtığı gerekçesiyle piyasadaki birçok lens temizleyici geri çağrılmıştır. Her ne kadar lensleri düzgünce temizlememek büyük bir tehlikeyse, lensleri tavsiye edilenin aksine uzun süre gözde tutmak çok daha büyük bir tehlikedir.
İddiaya göre Kao 6 ay boyunca lenslerini hiç çıkarmamıştır. Sadece onlarla uyumakla kalmamış, onlarla yüzmüştür de. Yüzme havuzları da bolca Acanthamoeba içerdiği için risk faktörü katlanarak artmıştır. Wan Fang Hastanesi göz doktoru Dr. Wu Jian-Liang şöyle söylüyor:
“Oksijen yetmezliği göz yüzeyindeki epitel dokuyu parçalayabilir. Bu da bakterilerin kolayca enfekte edebileceği ufak yaralara neden olur. Bu gözün geri kalanına da yayılır ve amiplere kusursuz bir üreme alanı yaratır.”
Kornea transplantları bazen zararları düzeltebilir ancak başarı oranları oldukça karmaşıktır. Çünkü enfeksiyon bir kere başladı mı, tamamen yok etmek çok zordur. Akantamoebik keratit acılıdır, göz kızarıklığına ve bulanık görüşe neden olur; ancak ilginç bir şekilde hastalığın acısı iş işten çoktan geçtikten sonra ortaya çıkar.
Dolayısıyla birçok insan hastanelere çok geç başvurur. Dolayısıyla kontak lensleri sık sık değiştirmek, iyice yıkamak ve lenslere dokunmadan önce elleri iyice yıkamak büyük öneme sahiptir.
Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...
Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...
Uzmanlar, “Kullanım süresi geçmiş lensler, enfeksiyon, korne...
Mikroçiplerden gözlük camlarına, en küçük sensörlerden lensl...
Artık yılda bir kez düzenlenecek olan fuara katılım, firmala...
Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaş...
Türkiye'de güneş gözlükleri, tıbbi cihaz değil, kişisel koru...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından başlat...