Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Optisyenlik bölümü açıldı. Harran Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. İbrahim Halil MUTLU yaptığı açıklamada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk optisyenlik programının üniversitesinde açıldığını belirtti ve yeni program hakkında şu bilgileri verdi. Bu program, görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya uygulamasını sağlayabilecek […]
06 Mayıs 2011 - 21:17 'de eklendi.
Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Optisyenlik bölümü açıldı.
Harran Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. İbrahim Halil MUTLU yaptığı açıklamada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk optisyenlik programının üniversitesinde açıldığını belirtti ve yeni program hakkında şu bilgileri verdi. Bu program, görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya uygulamasını sağlayabilecek düzeyde eğitim görmüş Yüksekokul mezunu kalifiye sağlık elemanları yetiştirerek ülkemize kazandırmayı hedeflemektedir. Optisyen, göz doktoru tarafından tanısı konmuş hastalara, reçetelerine göre görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için kullanılan optik gereçleri (gözlük, kontakt lens vb.) hazırlayan ve uygulayan kişidir.
Toplumun sağlığını korumak üzere, optisyenler gerek hastanelerde gerekse özel sektörde mesleklerini icra etmekte ve kendi optisyenlik kurumlarını açmakta ve işletmektedirler. 5193 sayılı Optisyenlik hakkında kanunun 4. maddesi gereğince, numaralı (mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü reçeteli lens satışı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde meslekî eğitim ve öğretim veren yüksekokul mezunu olmak gerekmektedir. İlimizin iklim açısından çok sıcak olmasına bağlı güneş etkilenimi, sürekli toz bulutlarının olması nedeniyle toz yağmurlarına bağlı göz problemleri ve tarımsal üretimin yaygın olması nedeniyle tarımsal etkilenimlere bağlı göz hastalıkları ve bozuklukları çok yaygındır. Örneğin Şanlıurfa’da toplam 25 optik mağazası olduğu, aylık ortalama gözlük ve lens reçete sayısının yaklaşık 7500 olduğu bilinmektedir. Bunun sonucu olarak, görme duyusunu gerçekleştiren gözün yetersiz kaldığı anda hekimin uygun gördüğü gözlüğü yapabilecek teknik donanıma sahip insan gücüne ihtiyaç vardır.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün Ocak 2011 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na ilettiği raporda da optisyenlik programlarının arttırılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu nedenlerden dolayı, öncelikle ilde ve bölgede kaliteli hizmet vermek için bu programın açılması gerektiği Üniversite Senatosu’nda kabul edilmiş ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından da programın açılması onaylanmıştır. Yapılacak öğretim elemanı alımıyla optisyenlik programında da eğitim-öğretime başlanacağını beliren Sayın Rektör, böylece, bölgede ve ilimizde bu alanda kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak dedi. Öncelikle ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.
kAYNAk : http://www.sanliurfa.com/haber31568-universite-gozlukcu-yetistirecek.htm
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...
Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...