GSS kapsamındaki öğrenciler primlerini yatırmak koşuluyla SRM’ye uğramadan doğrudan Üniversite ve Devlet hastanelerine yabancı kimlik numarası ile müracaat edebilirler.
06 Eylül 2016 - 23:15 'de eklendi.
Sağlık Hizmetleri
Öğrencilerin sağlık ve psikolojik sorunları ile ilgili olarak başvuruda bulunacakları ilk yer Sağlık ve Rehberlik Merkezidir (SRM). Öğrenciler başvurularını kimlik kartı ile Hasta Kayıt Kabul Servisine yaparlar.
Öğrencinin ilk muayenesi, tetkik ve tedavileri; SRM olanakları ve mevzuat çerçevesinde SRM’de yapılır. İleri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda Devlet ve Üniversite hastanelerine veya Özel hastanelere başvuru yapılır.
Muayene ücreti olarak YÖK kararları doğrultusunda belirlenen ücret alınır. Her hekim için bu muayene ücretinin ödenmesi zorunludur.
Genel Sağlık Sigortası (GSS)
GSS kapsamındaki öğrenciler primlerini yatırmak koşuluyla SRM’ye uğramadan doğrudan Üniversite ve Devlet hastanelerine yabancı kimlik numarası ile müracaat edebilirler. Devlet ve Üniversite hastanelerinde herhangi bir ücret alınması söz konusu değildir. Bu yüzden, tüm Uluslararası Öğrencilerin GSS’ye kayıt yaptırmaları önerilmektedir. İlaç katılım payı ücretleri % 20’dir. Gözlük ücretleri vb. Sağlık Uygulama Talimatı doğrultusunda ödenir (örneğin, 45 TL Çerçeve + 11 TL Cam bedeli).
Öğrenciler özel hastane tercih etmeleri durumunda fark ödemek zorundadırlar. Bu fark her hastanede değişebilmektedir.
GSS’ye kayıt yaptırabilmek için öğrenciler, oturma izinlerini aldıkları Emniyet Müdürlüğü’nden yabancı kimlik numarası almak suretiyle kayıt oldukları tarihten itibaren 3 ay içinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmek zorundadır.
GSS’ye kayıt yaptırdıktan sonra, GSS’nin belirlemiş olduğu pirimi bankaya ödemek suretiyle sigortalı olurlar. Öğrenciler öğrenimleri devam ettiği sürece en düşük prim tutarı olarak belirlenen bu miktarı yıllık olarak ödemek zorundadır. Bu miktar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenir. Her yıl Ocak ayından sonra primlerde bir miktar artış söz konusu olmaktadır. Bu sebeple doğacak farkı takip edip ödemek öğrencinin sorumluluğundadır. Primler, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası veya Halk Bankası’na yatırılabilir. Bankada yabancı kimlik numaralarını söylemeleri yeterli olacaktır.
Yıl içerisinde GSS ile ilgili soru ve sorunları için Tahakkuk Birimi’ne başvurabilirler (SRM Acil Servis üst kat).
Kanun gereği, kayıt olduktan itibaren 3 ay içinde GSS’ye sahip olmak için başvurmamış öğrenciler, daha sonra bu haktan yararlanamaz. Bu sebeple öğrenciler bu işlemi ihmal etmemeleri önemle rica olunur.
Türkiye Bursu ve Doğu Türkistan Vakfı bursuna sahip uluslararası öğrencilerin GSS primi ödemelerine gerek yoktur, bursları kapsamında doğrudan GSS sahibi olurlar.
Değişim programları ve Lisansüstü Uluslararası Ortak Program öğrencileri (GETMA öğrencileri hariç) GSS primi ödemezler.
Anne babası aracılığıyla Türkiye’de geçerli bir sağlık güvencesine sahip olan uluslararası öğrenciler, bu durumlarını gösteren belgeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezine sunmalıdır.
Genel Sağlık Sigortalısı Olması için Yapılması Gerekenler:
Yabancı Kimlik Numarasını öğrenmelidir. Yabancı kimlik numaralarını bilmiyor iseler sorgulama için https://tckimlik.nvi.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz. Bu sorgulama sonucunda yabancı kimlik numaranızı öğrenemezseniz, ikamet tezkerenizle beraber Emniyet Müdürlüğü /Yabancılar Şubesi’ne gidiniz. Yabancı kimlik numarası talep ediniz.
Yukarıdaki internet sayfasından edineceğiniz Yabancı Kimlik Numaranızı, Adınızı ve Soyadınızı gösteren çıktıdan 2 tane alınız. Bu çıktılardan birini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda bölümünüzden sorumlu danışmana teslim ediniz. (Bu işlemi önceden yaptıysanız bir daha yapmanıza gerek yoktur.) Diğer çıktıyı ve öğrenci belgenizi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezine teslim ediniz. Burada GSS girişleriniz yapılacaktır.
Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...