AB Bakanlar Konseyi ülkeler arası sağlık hizmetine ilişkin yeni yasal düzenlemeyi 28 Şubat 2011 tarihinde onayladı. Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı değişiklikleri de İçeren Direktif, sağlık teknolojileri değerlendirmelerinin (Health Technology Appraisals- HTA) daha da uyumlu hale getirilmesine imkân verecek hükümler içerdiği için farmasötik endüstrisini de etkileyecek. Üye devletlerin direktifi Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra direktifteki Düzenlemeleri ulusal yasalara […]
07 Nisan 2011 - 14:05 'de eklendi.
AB Bakanlar Konseyi ülkeler arası sağlık hizmetine ilişkin yeni yasal düzenlemeyi 28 Şubat 2011 tarihinde onayladı. Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı değişiklikleri de İçeren Direktif, sağlık teknolojileri değerlendirmelerinin (Health Technology Appraisals- HTA) daha da uyumlu hale getirilmesine imkân verecek hükümler içerdiği için farmasötik endüstrisini de etkileyecek.
Üye devletlerin direktifi Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra direktifteki Düzenlemeleri ulusal yasalara aktarmak için 30 ay süreleri olacak (Genelde direktif kabul edildikten kısa bir süre sonra Resmi Gazetede yayınlanır).Avusturya, Polonya, Portekiz ve Romanya delegelerinin direktife karşı oy kullanmasına,Slovakya’nın ise çekimser kalmasına rağmen Direktif Konsey’de tartışma olmaksızın Kabul edildi. Direktifin temel amacı diğer bir ülkede sağlık hizmetinden yararlanmak İsteyen hastaların haklarına ilişkin netlik sağlamak; bunun yanı sıra direktif sosyal Güvenlik sistemlerini koordine eden mevcut AB yasal düzenlemelerine (yönetmelik ECNO 883/04) ek olarak getirildi.
Direktif, Üye Devletlerin kendi aralarında özellikle de HTA ile ilişkili göreli etkililiğe dair Bilimsel bilgi alışverişi yapabileceği bir HTA ağı oluşturulmasına yardımcı olacaklarına İlişkin hükümler içermektedir.Nihaî direktif, yetim hastalıklara odaklı ilaç üretimi yapan şirketleri hayal kırıklığına Uğratıcı bir nitelik taşıyor. Esasında Parlamento nadir hastalıklara sahip hastalara, kendi Ülkelerinde söz konusu ilaç tedavisi geri ödemeye tabi olmasa dahi diğer bir üye ülkede Hastalığın geri ödemeye tabi ilacını alma hakkı getiren bir düzenleme yapmıştı.
Ancak Direktif şu haliyle bu gibi haklara göre daha zayıf birçok düzenleme içeriyor.Örneğin, direktife göre özellikle “nadir hastalıklar alanında” Avrupa Komisyonu halka sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları ve uzmanlık merkezleri arasında Avrupa referans ağlarını geliştirme konusunda üye devletleri destekleyecek.
PGEU Şubat Raporu
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...