Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU) çalışmasında, her yıl ABD atık sularına 10 ton kadar kontakt lens atıldığını tespit etti.
23 Şubat 2022 - 12:25 'de eklendi.
Sonuçlar, atık suların kimyasal analizinden ve bir araştırmadan elde edildi, Bu da bilim adamlarını ABD kontakt lens kullanıcılarının % 15-20’sinin lenslerini lavaboya veya tuvalete attığını tahmin etmelerini sağladı.
ASU araştırmacısı ve doktora öğrencisi Charles Rolsky, “ABD’deki kabaca 45 milyon insanın yılda yalnızca 1,8-3,36 milyar tutarında kontakt lens kullandığını göz önüne alınırsa tuvaletlere atılan lens miktarının oldukça büyük bir rakam” olduğunu belirtti.
Bilim adamları, dokuz farklı plastik polimerden yapılan 13 farklı kontakt lens markasının kaderini inceledi. Ekip üyesi Sn. Varun Kelkar, temizlenen lenslerin, parçalandıkları ve mikroplastik kirliliğe katkıda bulundukları atık su arıtma tesislerinde bulunduğunu söyledi.
Charles Rolsky, ASU “Bu, ABD’deki kabaca 45 milyon insanın yılda 1,8-3,36 milyar lense ulaşan kontakt lens taktıklarını düşünen oldukça büyük bir rakam” dedi.
Kelkar, “Bitkinin mikropları ile uzun süreli muameleden sonra kontak lenslerin bağlarında gözle görülür değişiklikler olduğunu tespit ettik” dedi.
“Plastik yapısal gücünün bir kısmını kaybettiğinde, fiziksel olarak parçalanacaktır. Bu, sonuçta mikroplastiklerin oluşumuna yol açacak olan daha küçük plastik parçacıklara yol açar. ”
Ayrıca Lensler, Kanalizasyonlarda, çamurunun her bir kilogramında bir çift kontakt lensin birikmektedir. Kanalizasyon çamuru, çamur bertarafı ve toprak şartlandırması için toprakta rutin olarak uygulanan bol miktarda bir malzeme olduğundan, kontakt lenslerin varlığı, potansiyel olumsuz etkilerin yeterince anlaşılmadığı karasal ekosistemlere girmek için makro ve mikro plastiklerin bir yolunu yaratır.
Lenslerin temizlenmesi çevre için bir sorun olsa da, araştırmacılar insanlar için de olumsuz etkileri olabileceğini açıkladılar. Kontakt lensler, sudan daha yoğun olma eğiliminde olduklarından, özellikle de temasları yutabilen alt besleyicilerde, sudaki yaşam için bir tehdit oluşturabilecek şekilde batarlar.
Plastikler sindirilemez olduklarından, bu önemli ölçüde deniz hayvanlarının sindirim sistemini etkiler. Bu hayvanlar besin zincirinin bir parçası olduğu için, bazıları nihayetinde, plastik kirleticilere ve plastiklerin yüzeylerine yapışan kirletici maddelere istenmeyen maruz kalmalara yol açabilecek olan insan besinlerine yollarını bulabilirler.
Bulgular, önde gelen araştırmacı Profesör Rolf Halden’ın ABD’de kontakt lensler tarafından yaratılan atık miktarını ve plastik ambalajlarının yaklaşık 400 milyon diş fırçasına eşdeğer olduğunu söylediği ve gazetecilere verdiği açıklamada, Amerikan Kimya Derneği’nin her yıl Ulusal Konferansı ve Sergisi’nde (ACS) sunulmuştur.
“Bunlar önemli kirleticiler. Her yıl ABD atık suyunda biten milyarlarca lens var. Halden, yılda en az 20.000 kilogram kontakt lens yüküne katkıda bulunuyorlar ”dedi.
“Sonuçta, üreticilerin lenslerin sucul yaşamı nasıl etkilediği ve lenslerin deniz ortamında ne kadar hızlı bozuldukları hakkında daha fazla araştırma yapmasını umuyoruz.”
Arıtılmış atık çamurdan elde edilen kontakt lensler çevreye zarar verebilir.
Çalışma bulgularından hareketle araştırmacılar, istenmeyen kirlenmenin kontakt lens kullanımından kaynaklanan etkilerini sınırlandırmak için üreticilere ulaşmaya da başladılar.
Halden, “Üreticilerin ürün ambalajı, kontakt lenslerin nasıl düzgün bir şekilde atılacağına ilişkin bilgiler sağlaması basit bir ilk adım olacaktır;
“Arzu edilen uzun vadeli bir sonuç, kullanım sonrasında atıl olması için ince ayarlanmış, çevreye zararsız ve bozulabilir polimerlerden lensler oluşturmak olacaktır.”
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...