Japonya’da bir hapishane yönetimi, bir mahkumun tehdit edici gözükmesi nedeniyle gözlük takmasını yasakladığı için eleştirildi.
11 Ağustos 2022 - 18:03 'de eklendi.
Sapporo Barosu’na göre, ülkenin kuzeyindeki Tsukigata Hapishanesi, 40’lı yaşlarındaki mahkûmun, üstü gümüş çerçeveli ve altı çerçevesiz gözlük takmasını yasakladı.
Hapishane yönetimi, gözlüğün mahkûma diğer mahkûmları korkutabilecek veya onları alay etmeye teşvik edebilecek “tehditkar bir hava” verdiğini savundu. Baro’ ya göre, cezaevi yetkilileri gözlüklerin daha da tehlikeli olduğunu savundular: “kavga ve zorbalık gibi disiplinsiz davranışlara neden olarak hapishane hayatını kötü etkileyebilir”.
İsmi açıklanmayan bir hapishane yetkilisi, AFP haber ajansının sorduğu soruya, “Durumu ele alma şeklimizde yasa dışı veya adaletsiz hiçbir şey olmadığına inanıyoruz” diyerek kararı savundu.
Tutukluya gözlük yasağı geldi
Baro, trafik suçundan cezaevinde bulunan ve serbest bırakılan söz konusu tutuklunun aylarca süren görsel araç gereçler nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını vurgulamıştı. Görüşü o kadar kötüydü ki “diğer mahkumlara rastladı” ve “şiddetli bir baş ağrısından” acı çekti.
Baro bu nedenle cezaevine bir uyarı gönderdi. Mahkumlar gözlükleri olmadığı için artık sorunsuz okuyamıyorsa, bu onların “asgari bir kültürel yaşam standardına sahip olma haklarını” ihlal ediyordu. Sapporo Barosu Başkan Yardımcısı Ayako Ito, az gören kişiler için gözlüğün vücudun bir parçası olabileceğini açıkladı.
Ayrıca Ito, AFP haber ajansına böyle bir yasağın Japonya’da o kadar da nadir olmadığını söyledi. Japonya’daki hapishaneler, mahkumlara gerekli görsel araçları tekrar tekrar yasaklayacaktı. Yine 2020 yılında Tsukigata cezaevinde bir mahkûmun kendi tasarım gözlüklerini çok gösterişli olduğu için takması yasaklandı.
Kaynak: ntv.de
Fransa’da göz sağlığı alanındaki yetki sınırlarına dair tart...
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...
Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...
İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...
Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...
Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...
Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2018 yılında yürürlüğe giren “...