Yaz ayını geri bıraktığımız, Eylül ayının ikinci yarısında bulunuyoruz. Türkiye’nin güneş gözlüğü sektörünü ve sektördeki değişimleri inceleyelim.
20 Eylül 2019 - 13:45 'de eklendi.
Rakamlarla Sektör
Bir önceki yıla göre %16 büyüyen güneş gözlüğü sektöründe yıl sonuna kadar yaklaşık 2.7 milyar TL‘lik bir satış hacmine ulaşılacağı öngörülüyor.
Çin menşeli ürünlere getirilen ek vergi yükümlülükleri, güneş gözlüğü üretimi yapan markaların üretimlerinin bir bölümünü Türkiye’ye kaydırmalarına neden oldu. Bu da markaların perakende satışlarına yansıyarak tüketici lehine bir durum meydana getirdi.
Çin menşeli güneş gözlüklerine getirilen vergi nedeniyle oluşan durumdan ”lüks” kategoride bulunan markalar ve güneş gözlüğü modellerinin çok etkilenmediği söylenebilir. Öyle ki sektörde önemli bir ağırlığı bulunan Luxottica Gözlük, Ray-Ban, Armani, Burberry ve Prada markaların ürünlerinden iyi satış rakamları yakaladı.
Fiziki Mağazaların Satışları, İnternet Mağazalarının Çok Üstünde
Türkiye’de optik mağazalarının sayısı ve mağazalar zinciri olarak faaliyet gösteren markaların sayısı yüksek. Bu mağazalar Türkiye’de ekonominin daraldığı 2019 yılı içinde fonksiyonel özellikleri yüksek ve uygun fiyatlı ürünleri tüketicilerine sunmayı tercih ettiler. Tüketicilere sunulan hizmet ve ürün çeşitliliği bu sektörde önemli ölçüde tercih edilme sebebi oluşturuyor. İnternet mağazalarının satışları artma yönünde olsa da henüz fiziki mağazalar kadar başarılı değiller. Buna rağmen, internette sunulan cazip fiyatlar tüketicilerin satın alım yapmadan önce ürünü internette aramasına neden olabiliyor.
Tüketiciler 2019 Yılında Güneş Gözlüklerinde Üst Modellere Geçtiler
2019 yılında dünya genelinde sokak modasının ana akım moda olmasından güneş gözlüğü sektörü de etkilendi. İnce çerçeveli, aynalı ve renkli camlara sahip, 1990’lı yılları çağrıştıran gözlük modelleri daha çok tercih edildi. Türk tüketicisi, güneş gözlüğünü lüks bir ürün olarak değerlendirdiği için güneş gözlüğü harcamalarında daha cömert davranıyor.
Tüketicide Anlık Satın Alma Davranışı Yüksek Seviyede
İngilizce literatüründe ”compulsive buying” olarak geçen anlık satın alma davranışı bu sektörde oldukça yüksek. Özellikle kadın tüketicilerin ihtiyaçlarından fazla güneş gözlüğü satın aldığı ve bu ürünleri değerlendirirken ani davrandığı tespit edilmiş. Dolayısıyla güneş gözlüğü satın alan tüketicilerin hedonik duygularını tatmin etmeye yönelik tercihler yaptıkları söylenebilir.
Koton, H&M ve Mango gibi mağazalarda yeni sezon ürünlerle kombine etmek amacı ile güneş gözlüğü satın alımında anlık satın alma davranışının etkili olduğu ortaya konuyor. Kasaya yakın bölgelere yerleştirilen güneş gözlüklerinin satın alma niyetini artırdığı ve tüketicilerin anlık dürtülerle bu gözlükleri satın aldıkları tahmin ediliyor.
Sonuç olarak, moda sektöründeki trendlerin eskiye göre daha hızlı değişmesi güneş gözlüğü sektörünü doğrudan etkiliyor.
Kaynak: https://pazarlamasyon.com/turkiye-gunes-gozlugu-sektorunde-genel-gorunum/
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...