11:56 - 7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma!
11:09 - Optik sektörü denetimlerden payını alıyor
09:25 - Robotun Gözlüklüsü
17:50 - Fielmann, 2030’a Kadar 4 Milyar Euro Ciro Hedefliyor
15:35 - Elektronik Evrak Dönemi Başladı! (Tarama yok)
11:18 - Mezunlar Çok, Kadrolar Yok!
14:57 - Birlik ve Dayanışma İçin Halı Saha Turnuvası
11:32 - META, EssilorLuxottica’ ya 3.5 milyar dolarlık yatırım yaptı...
13:30 - TOBB’den KOBİ’lere Can Suyu!
Gözlük sektöründe taşlar yerinden oynuyor. 2 milyar dolarlık sektörde yabancılarla yerel oyuncular arasında yaşanan kıyasıya rekabet, yeni oluşumlar yaratıyor.
20 Ağustos 2012 - 1:20 'de eklendi.
Bundan on yıl öncesine kadar daha çok bireysel olarak yapılan gözlük mağazacılığı, organize bir yapıya dönüştü. Şişli Optik, Kuz Optik, Göz Grup gibi ulusal zincir mağazaların yanı sıra uluslararası gruplar, satın almalarla İstanbul, Ankara, Bursa’da büyümeye başladı. İzmir, Adana, Gaziantep gibi illerde ise tüketiciler tanıdık mağaza alışkanlığına devam ettiği için yerel markaların ağırlığı devam ediyor.
Bölgesel şirketler de var
Bu durum uluslararası zincirlerin küçük illerde tutunmasını zorlaştırırken birçok firma, yerel markalarla ortaklık ya da satın alma görüşmeleri yaparak pazarda yer almaya çalışıyor. Alışveriş merkezlerinin Anadolu’ya yönelmesiyle optikçiler Aydın, Denizli gibi illerde de yoğunlaşmaya başladı.
Büyük markaların yanında sadece bölgesinde faaliyet gösteren markalar da bulunuyor.
Hedef 2013’te 300 mağaza
Rekabete çözüm arayan küçükler birleşiyor. Yerli bir firmanın öncülüğünde ortak çatı altında birleşti. İlk yıl için 75 mağaza ve 20 milyon lira ciro hedeflediklerini söyleyen firma yetkilisi “2013’te 300 mağaza açmayı hedefliyoruz. Üç yılın sonunda 110 milyon lira ciro yakalayacağız. En büyük optik zincir olmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Türkler yılda 2 milyon güneş gözlüğü alıyor
Türkiye’de 5 bin optik firması var. Bunların 500’ü büyük ölçekli. Yılda 8 milyon gözlük satılıyor. Bunun 2 milyonu güneş gözlüğü, 6 milyonu optik çerçeve. Güneş gözlüğü satışının 1.5 milyon adedi işportada yapılıyor. 70 milyonun üzerindeki nüfusuyla büyük potansiyele sahip Türkiye’de, pazar 2 milyar liraya ulaşmış durumda. Türkiye optik perakende sektöründe, yabancı girişlerinde artış görülüyor.
Hedef 150 mağazaya çıkmak
Fahri Kuz’la birleşen Atasun Optik, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmit ve İzmir’deki 61 mağazasını 150’ye çıkaracak. İtalyan De Rigo Group’un distribütörü olarak 1989’da sektöre giren Opmar Optik, yine bu grupla ortak olarak iddiasını güçlendirdi. Göz Grup 50 noktada hizmet veriyor.
İtalyanlar 1700 noktada
İtalyan Luxottica, gözlükte dünyanın en büyük gruplarından. 5.8 milyar euro cirolu grup, 130 ülkede faaliyet gösteriyor. 1995’te distribütörle Türkiye’ye gelen Luxottica, artık yoluna tek başına devam ediyor.
Fransız Essilor firması Türkiye de sektörün büyük cam firmalarını satın almaktadır.
Peşpeşe Optisyenlik Meslek yüksek okulları açılmaktadır.
Sektördeki bu hızlı değişim, yakın gelecekte küçük işletmelerin tek başına mücadele etmesini zorlaştıracaktır.
Çok yakın bir gelecekte değişimi birlikte izleyip göreceğiz.
Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir araştırma, çocuklarda hızla artan miyopi sorununa karşı geliştirilen yeni nesi...
Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetimlerin devam edeceğini ve 2025 yılı sonunda hedeflenen tahsilat rakamlarına ...
Mesleğimizde her müşteri bir hikâye getirir. O gün kapıdan giren müşteri ise bana, yaptığımız işin ne kadar değerli olduğunu yeniden ha...
Fielmann, orta vadede hedeflerini de yükseltti. Şirket, yıllık bileşik büyüme oranını (CAGR) yüzde 10 seviyesinde tutarak 2030 yılına k...
Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir ara...
Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetim...
Mesleğimizde her müşteri bir hikâye getirir. O gün kapıdan g...
Fielmann, orta vadede hedeflerini de yükseltti. Şirket, yıll...
SGK, MEDULA Optik’te evrakların yalnızca elektronik ortamda ...
Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kur...
Gaziantep Optikçiler Derneği, sektördeki dayanışmayı pekişti...
Meta kesenin ağzını bir açtı, kapatmak nedir bilmiyor. Mühen...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), küçük ve orta ölç...
ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı “karşılıklı gümrük tarifeleri”...
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yıllardır söylenilen Mesul Müdürlük Sisteminin mesleğimizde olmamasıydı. Eczacılıkta mesul müdürlük sistemi yasal değildir, muvazza sayılır ve tespiti halinde ilgili işletme kapatılır. Bizim mesleğimizde yasaldır, oysa ki iki meslek de sağlık mesleğidir. Şu saatten sonra bunca zincirler sektöre girmişken, mesul müdürlük sistemini kaldıramazlar. Büyük sermayelerin Türkiye’ye gelişine destek verilen bir ortamda da bunu hükümet de zaten yapmaz. Gözlükçüler olarak, elimizdeki gücü bilmeliyiz, o güç ise diplomalarımız (ruhsatnamelerimizdir) Fakat yeni fakültelerin açılması ile bol miktarda mezun vererek amaçsadece diploma üretmek için yapılan bu uygulamalar, eğitim amaçlı değildir, Tuğrul UĞURLU TOOMB kongresinde bu konuya da değinmiştir, içi boş eğitim yerine, içi dolu eğitim… Read more »
Onlar grupsa bizde TOG oluruz.Gerektiğ şekilde rekabet ederiz..Türkiye de herşey yerinden oynayacak.optik sektörü yeniden canlanacak.
Saygılar
Murat Taştan
Nesnel gerçeği bir tokat gibi insanın yüzüne çarpan yalın, somut bir yazı. Ne yazık ki son on yılda geldiğimiz olumsuz ve tehlikeli nokta bu. Bu yazı zihinlerde ister istemez bu durum karşısında “O halde ne yapmalıyız?” sorusunu oluşturuyor.
Sabit Salman arkadaşın 28 Temmuz tarihli ARTIK SAFLAR BELLİ OLDU başlıklı yazıya yaptığı yorumda “Bu kafayla bir cacık olmaz. Boşuna patinaj çekip lastiği hırpalamayın.” görüşüne katılıp ” Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti” deyip kaderimize razı mı olacağız. Yoksa yüreğimizi ve bilincimizi birleştirerek örgütlü mücadeleyi mi seçeceğiz. Meslektaşlarımızın yapacağı tercih ÇOK YAKIN BİR GELECEKTE DEĞİŞİMİN NASIL OLACAĞINI BELİRLEYECEKTİR. İZLEYİP GÖRECEĞİZ.