17 Ekim 2011 - 0:34 'de eklendi.
Bu sene 45’incisi düzenlenen Türk Oftalmoloji Derneği Ulusal Kongresi’nde, iki binin üzerinde katılımcı yoğun bir bilimsel programla bilgilerini tazeledi.
Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) tarafından İzmir Şubesinin de katkılarıyla düzenlenen 45. Ulusal Kongre, 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Kıbrıs’ta yapıldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hocalarından merhum Prof. Dr. Çolpan Mirzataş anısına düzenlenen Kongre’nin bu yılki teması “Oftalmoloji Tarihi” olarak belirlendi.
Kongre bilimsel programında 18 panel, 13 etkileşimli toplantı, 1 anjiyografi kulübü toplantısı, 10 konferans, 37 kurs ve canlı cerrahi uygulaması yer alırken, kurslardan ücret alınmadı. İki bin kişinin üzerinde katılımla gerçekleşen Kongre’de Prof. Dr. Selahattin Erbakan, Dr. İsmet Uluğ ve Prof. Dr. Şakir Ahmet Ediz Anısına üç onur konferansı düzenlendi. Kongrede ayrıca elektrodiagnostik, kontakt lens, kornea, oküloplastik cerrahi, oküler onkoloji, optik, refraksiyon ve az görme rehabilitasyonu, tıbbi retina, şaşılık, vitreo-retinal cerrahi birimleri ile ilgili konferanslara hekimler yoğun ilgi gösterdi.
TOD İzmir Şube Başkanı ve TOD UKOK 2. Başkanı Op. Dr. Alp Alaluf, “Ben asistanlığa kapsül içi katarakt alınması cerrahisi ile başladım. Kapsül dışı ve küçük kesili cerrahileri gördüm. Bunların her biri katarakt ameliyatı için birer devrimdi. Bu kongrede sadece bugünü ve geleceği değil, geçmişi de konuştuk” dedi.
Op. Dr. Alp Alaluf, kongrenin bilimsel açıdan oldukça zengin olduğunu, ABD’den konuşmacı olarak getirdikleri Dr. Mark Humayun’un, vitreo-retinal cerrahi alanında verdiği konferansın katılımcılar tarafından büyük ilgiyle takip edildiğini söyledi.
Kongre’nin, 7 Ekim 2010 tarihinde yenilenip yürürlüğe giren TOD Ulusal Kongre Organizasyonu Yönergesi uyarınca yapılan ilk kongre olduğunu belirten Alaluf, toplantı çakışması şikâyetleri göz önüne alınarak yapılmış düzenlemelerle oturum sayısının bir miktar azaltıldığını ve birimler arası adil bir paylaşım amaçlandığını kaydetti.
Op. Dr. Alaluf, Türkiye’deki tüm hekimlerin, hekim-devlet, hekim-insan ilişkilerinin değişmekte olduğu zor günler geçirdiğini dile getirerek, “Özellikle bu değişim dönemlerinde birlik ve beraberliğin, tek yürek olmanın çok büyük bir önemi vardır. Kongreler, bu birlik ve beraberliğin oluştuğu, pekiştiği, bilgi ve görüş alışverişinin yoğun yapılabildiği özel ortamlardır” dedi.
Kaç hasta bakıldığı esas alınıyor.
Op. Dr. Alaluf, Kongre boyunca her masada hekimliğin geleceği ile ilgili kaygıların konuşulduğunu belirterek, “Hekimliğin geleceğine umutla bakan hiçbir göz göremedim, dersem yeridir. Genelde tüm meslektaşlarım karamsar, kızgın ve üzgün idi. Mutluluklar paylaşıldıkça artar, üzüntüler ise azalır. Dertlerimizi birbirimize anlatarak rahatladık. Yalnız olmadığımızı hissettik. Kongrelerin yalnız bilimsel amaçlı değil, sosyal yönü de ağır toplantılar olduğunu yaşayarak gördük” diye konuştu.
Op. Dr. Alaluf, Türkiye’nin sağlık sisteminin bugünlerde büyük değişiklikler geçirdiğini, sağlık hizmetinde kalitenin değil kantitenin ödüllendirildiği, yani ödendiği bir sistemin söz konusu olduğunu ifade etti. Gün içinde hekimin kaç hasta baktığı ve kaç ameliyat yaptığının esas alındığına dikkat çeken Alaluf, “Bir meslektaşımızın “TodNet” forumuna yazdığı gibi ‘Amuda kalkarak’ fako yapsanız dahi ödenecek para 410 TL + KDV’dir. Daha bilgili, donanımlı olmanın, daha zor ameliyatları yapmanın, daha çetrefilli olguları tedavi etmenin size maddi bir faydası olmayacaktır. Bunu bile bile kongreye katılıp kendinizi geliştirme çabasına girdiğiniz için siz meslektaşlarımı tebrik ederim. Her şeye rağmen, tıp ilminin gerektirdiği gibi hekimlik kalitemizi en üst düzeyde tutmaya ve uygulamaya mecburuz” dedi.
Kıbrıs, döner kesintisine neden oluyor
Kongre ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Alaluf, kongrenin Türkiye sınırları içinde değil de Kıbrıs’ta düzenlenmesi nedeniyle, özellikle Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan katılımcı hekimlerin yıllık izinlerinden ve performans ödemelerinden kesinti yapıldığına dikkat çekti. Hekimlerden bu durumun düzeltilmesi yönünde talepler aldıklarını dile getiren Alaluf, aksi takdirde Kıbrıs’ın kongreler için tercih edilmeme riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Alaluf, “Özellikle Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki hekimlerimizin kongre izinleri konusunda ortaya çıkan sorunun çözümü için, gerek Türkiye ve gerekse KKTC Sağlık Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak, TOD ve UKOK olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Gerekli temaslar yapıldı, ancak bu konuda bir çözüm yöntemi bulamadığımızı üzülerek belirtmek isterim” diye konuştu.
Optisyeninsesi Haber