Türkiye genelinde tıbbi cihaz üretici, ithalatçı ve tedarikçi derneklerini temsil eden Sağlık Endüstrileri Platformu tıbbi cihaz sektöründe yaşanan sorunları masaya yatırdı.
27 Ağustos 2019 - 17:09 'de eklendi.
Türkiye genelinde tıbbi cihaz üretici, ithalatçı ve tedarikçi derneklerini temsil eden Sağlık Endüstrileri Platformu tıbbi cihaz sektöründe yaşanan sorunları masaya yatırdı.
Basın toplantısında Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı üniversite hastanelerinin hem ödeme yapamadığını hem de tıbbi cihaz ve sarf malzeme teminin de ciddi boyutta sorunlar yaşadığını ifade etti.
SUT fiyatları düzenli güncellenmeli
Geçen 12 yıl içinde masraf kalemlerine (elektrik, su, doğalgaz ödemeleri; personel ücretleri ve SGK primleri; temizlik, ulaşım, yemek giderleri, mefruşat ve bakım-onarım vb.) bakıldığında kur, enflasyon, asgari ücret artışları oranında fiyat düzenlemesine gidilmeyen tek satın alma kalemininin tıbbi cihaz sektörü olduğunu ifade eden Delikanlı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Satın alınan tıbbi cihaz fiyatları Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile belirlenmektedir. SUT’un ilk kez yayınlandığı 2007 yılında tıbbi cihaz fiyatları belirlenirken dolar kuru 1,32 TL idi. O günden bugüne dolar kuru 4.5 kat artarken, kümülatif enflasyon %196 olarak gerçekleşmiştir. Ve o günden bugüne tıbbi cihaz ve hizmet ödemelerinde sistematik bir düzenleme, güncelleme yapılmamıştır.”
“Tıbbi Cihaz sektörü, hayatta kalma mücadelesi veriyor”
Tıbbi sihaz sektörünün, 11. Kalkınma Planı’nda imalat sanayi sektörlerinin ticaret, üretim, katma değer, istihdam ve teknoloji düzeylerinin karşılaştırılması ve sektörler arası ileri ve geri bağlantılarının analizi sonucunda belirlenen öncelikli sektörler arasında olduğu belirtilen açıklamada Delikanlı “Tıbbi Cihaz Sektörü, sorunlarının kalıcı çözümünde, bu önceliklendirmeye dair somut adımları görmeyi beklemektedir.
Bugüne kadar halk sağlığının etkilenmemesi adına azami dikkat ve özeni göstermiş olan Tıbbi Cihaz Sektörü hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Son yıllarda ülkemizin sağlık alanında yaptığı atılımlarla elde etmiş olduğu kazanımların sürdürülebilir olması, sektördeki tüm paydaşların ayakta kalabilmelerine bağlıdır.” ifadelerini kullandı.
Haberin tamamını okumak için tıklayınız.
Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kur...
Gaziantep Optikçiler Derneği, sektördeki dayanışmayı pekişti...
Meta kesenin ağzını bir açtı, kapatmak nedir bilmiyor. Mühen...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), küçük ve orta ölç...
ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı “karşılıklı gümrük tarifeleri”...
Saatlerce güneş gözlüğü deneyip en uygun modeli seçen müşter...
İnternette ‘mim’ kültürünün en sevdiğim karakterlerinden bir...
Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle ...
Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TB...
Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam ede...