Optometrinin olmaması, halkımızın refraksiyona kolay hızlı çabuk ulaşamaması, pazarında son derece küçük kalmasına neden olmaktadır. Türkiye’de tüm pazarın cirosu 1 katrilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Mesleğimizde Pazar payını nasıl artırabiliriz? Ülkemizde gözlük kullanma oranı ve refraksiyon batı ile kıyaslandığında çok düşüktür. Bunun en temel sebebi 100 yıldan fazla tarihi olan OPTOMETRİ nin ülkemizde mesleki taassup […]
26 Nisan 2011 - 11:48 'de eklendi.
Optometrinin olmaması, halkımızın refraksiyona kolay hızlı çabuk ulaşamaması, pazarında son derece küçük kalmasına neden olmaktadır. Türkiye’de tüm pazarın cirosu 1 katrilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Mesleğimizde Pazar payını nasıl artırabiliriz?
Ülkemizde gözlük kullanma oranı ve refraksiyon batı ile kıyaslandığında çok düşüktür. Bunun en temel sebebi 100 yıldan fazla tarihi olan OPTOMETRİ nin ülkemizde mesleki taassup yüzünden başlatılmış olmamasıdır.
Bu durumda, sadece SGK nun Optisyenlik müesseselerini finanse etmesi mümkün gözükmemektedir. SGK hizmet alanını yaygınlaştırırken sağlık hizmetlerini de ucuz satın almaktadır. Ayrıca Çin gibi bir devin sektörümüze girmesi yerli üreticilerimizin ve perakendeci optisyenlik müesseselerimizin de nefesini kesmiştir.
Optometrinin olmaması, halkımızın refraksiyona kolay hızlı çabuk ulaşamaması, pazarında son derece küçük kalmasına neden olmaktadır. Türkiye’de tüm pazarın cirosu 1 katrilyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Refraksiyonun sadece göz hekimleri eliyle karşılanması mümkün değildir. Bu da toplumda okuma kültüründe, eğitim öğretimde yetersizlik, körlük oranlarındaki artış, iş gücü kaybı, trafik kazalarının ana sebebi, olmaya devam etmektedir.
Bu durumda Optometri eğitimi başlatılana kadar, Geleneksel Optisyenlik müesseselerini yaşatacak çalışmalar yürütmeliyiz. Rekabetin fiyatla değil hizmetle olmasını, bilgilerini ön plana çıkarmalarının gerektiğini anlatmalıyız.
Cam ve çerçeve tedarikçilerimizin, TV basın reklamları,Otel toplantıları yerine, bu çalışmalarını göz hekimlerine kaydırmaları gerekmektedir. Pazarlama elemanları gittikleri illerde bir gün daha fazla kalarak, Göz hekimlerini ziyaret etmeli, tıpkı ilaçta olduğu gibi hekimlerimizi yeni ürünler konusunda bilgilendirmeleri gerekmektedir.
Örneğin son yayınlarda, tüm cam ürünlerinde antirefle kaplama önerilmekte tavsiye edilmektedir. Reçetelerde her tür lenste antirefle kaplamanın kullanılmasını yaygınlaştırmalıyız. Antirefle artık lüks değil, görme konforunu artıran gerekli yüksek teknolojik uygulamalardır.
Aynı çalışmaların, progresivve ve transition organik colormatik lensler için çalışmaların, promasyon ürünlerinin hazırlanması hekimlerin ve meslektaşlarımızın yüksek seviyede bilgilendirilmesi zorunludur. Çerçeveler ve güneş gözlükleri içinde, hekimlere ve meslektaşlarımıza bu çalışmalar yapılmalıdır.
Konfederasyon olarak bu konuda bilimsel malzemeyi ve hatta eğitim sunumlarına hiç bir ücret talep etmeden katkı verebileceğimizi, her türlü işbirliği ve çalışmaya hazır olduğumuz hususunu bilgilerinize saygılarımızla sunarız.
Taylan KÜÇÜKER
Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...
30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...
saygıdeğer hocam bn optsyen ziya demir yeniden kur açılaçakmış bilginz varmı varsa ltfen bilgi verirmisiniz saygılarımla