Geçenlerde bir işadamı ile sohbet ediyordum. Bir ara “Geçmiş yıllarda para kazanmak, mal üretip satmak daha kolaydı. Ortada risk yoktu” değerlendirmesini yaptı. Şimdi ise her sektörden şirket için hayat kolay değil. Yeni rakipler, teknoloji, marka değeri, ekonomi etkisi ve büyüme sıkıntısı, şirketlerin işini zorlaştırıyor. Bu da beraberinde “risk katsayısını” artırıyor. Bu toplantıdan sonra Adrian Slywotzky’nin […]
17 Ocak 2011 - 1:17 'de eklendi.
Geçenlerde bir işadamı ile sohbet ediyordum. Bir ara “Geçmiş yıllarda para kazanmak, mal üretip satmak daha kolaydı. Ortada risk yoktu” değerlendirmesini yaptı. Şimdi ise her sektörden şirket için hayat kolay değil. Yeni rakipler, teknoloji, marka değeri, ekonomi etkisi ve büyüme sıkıntısı, şirketlerin işini zorlaştırıyor. Bu da beraberinde “risk katsayısını” artırıyor. Bu toplantıdan sonra Adrian Slywotzky’nin yeni kitabı gelmişti, ona göz atıyordum. Hemen bir tablo dikkatimi çekti. Yanındaki yorumları okuyunca, sohbet ettiğim işadamına hak verdim. Çünkü, Slywotzky, “Yeni dönemde şirketleri bekleyen risklerin daha fazla arttığını, ciddi bir risk yönetimi stratejisine ihtiyaç duyulduğuna” dikkat çekiyordu. Görüşünü desteklemek için de önemli bir araştırmadan yararlanıyordu. Ona göre, Standard&Poors, her yıl yaklaşık 4 bin şirketin ratingini yapıyor. Bu değerlendirmelerden alınan veriler, risk konusunda hayati bir mesajı da ortaya koyuyor. Adrian Slywotzky’nin analizine göre, 1980’lerde S&P’nin yaptığı rating’e göre, şirketlerin yüzde 30’u A rating’i (Yüksek kalite, düşük risk) alıyordu. C (Düşük kalite, yüksek risk) alanların oranı ise yüzde 12 düzeyinde seyrediyordu.
Ancak, bu oranlar sonraki yıllarda hızla değişmeye başladı. A rating’i alanların oranı 2000’lerin ortasında yüzde 14’e düştü. C rating’in oranı ise yüzde 30’lara kadar ulaştı. Araştırma, her sektörden her ebattan şirketin bu risk artışından etkilendiğini ortaya koyuyor.
Adrian Slywotzky, araştırmasında bu riskleri sınıflandırmış ve 7 stratejik risk olduğunu belirtmiş. Şirketlerin hayatta kalmak için aşağıdaki riskleri yenmeleri gerektiğinin de altını çiziyor:
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...
Polonya'nın gözlük pazarında çevre dostu ve sürdürülebilir ü...
Gaziantep' te bir araya gelen 60 gözlükçü güçlerini birleşti...
Japonya da Kontakt lens mağazaları ya bağımsız perakendecile...
Yeni Torba Yasa'da bazı usulsüz işlem yapanlara kesilecek ce...
İyi görme temel bir insan hakkıdır. Ancak düzeltilmemiş görm...
Türkiye de toplam 8463 optisyenlik müessesi olup illere göre...
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Diğdem Beğendi, Gözlük veya...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
İşverenlerin bu kapsamdaki kontrollerini e-SGK-İşveren-İşver...