SGK ‘Kamu hastanesinde göz doktoru 120 muayene yapabilir, özelde ise 40’ dedi, ortalık karıştı. Hasta sınırının bir anda üçte bir oranında düşmesine özel hastaneler tepki gösterip yol haritası çizme kararı aldılar. Özel göz hastaneleri, ‘hasta kotası’ şoku yaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz hafta aldığı kararla, özel göz hastanelerinin ve göz doktorlarının hasta sınırını bir […]
07 Ağustos 2013 - 18:38 'de eklendi.
SGK ‘Kamu hastanesinde göz doktoru 120 muayene yapabilir, özelde ise 40’ dedi, ortalık karıştı.
Hasta sınırının bir anda üçte bir oranında düşmesine özel hastaneler tepki gösterip yol haritası çizme kararı aldılar.
Özel göz hastaneleri, ‘hasta kotası’ şoku yaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz hafta aldığı kararla, özel göz hastanelerinin ve göz doktorlarının hasta sınırını bir anda üçte bir oranında düşürdü.
Geçtiğimiz haftaya kadar göz muayenelerinde özel hastanelerdeki doktorlar için günlük sınır en fazla 60 hasta iken, yapılan değişiklikle 40’a indirildi. Devlet hastanelerinde ise günde 120 hastaya kadar göz muayenesi serbest. Özel hastaneler duruma tepkili ve İstanbul’da yapacakları toplantıda yol haritasını belirlemeye hazırlanıyor.
1 AĞUSTOS TEBLİĞİ
1 Ağustos’ta yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Sağlık Uygulama Tebliği’ göz muayenelerine de yeni bir düzen getirdi. Tebliğin 3. maddesi ile, özel hastanelerde yapılacak günlük göz muayenesi sayısı sınırı daha da düşürüldü. Özel göz hastaneleri, özel göz merkezleri ve göz branşı olan özel hastanelerde bir gün içinde yapılacak göz muayenesi sayısı doktor başına 60’dan 40’a düşürüldü.
Bu sınır aşıldığında herhangi bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödeme talep edilemeyecek. Buna karşın devlet hastanelerinde herhangi bir yeni kısıtlama yapılmadı. Buna göre devlet hastanesinde ortalama göz muayenesi için ayrılan süre 2 dakika ve gün içinde bir göz doktoru 120 muayenehane yapabiliyor.
HUKUKİ YOLLAR DENENECEK
Tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından özel göz hastaneleri Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) platformunu kullanarak örgütlenmeye başladı.
İnternet ortamında yapılan çağrılarla, 7 Ağustos’tan sonra tüm özel göz merkezleri ve hastanelerinin katılımı ile bir toplantı yapılması benimsenirken; izlenecek yol haritası da belirlendi. Buna göre, konu öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na aktarılacak.
Burada yapılacak görüşmelerden bir sonuç çıkmaması durumunda ise her bir özel sağlık kurumunun ayrı ayrı dava açması gündeme gelecek.
Kotayı geçene para ödenmeyecek
SAĞLIK Uygulama Tebliği’nde geçtiğimiz hafta yapılan değişiklikle, “göz” doktorları dışında da, özel hastane doktorlarına kota getirdi.
Bu kapsamda sözleşmeli olarak çalışan doktorların bakacağı hasta sayısı 60’ı geçemeyecek. Kotayı geçen hastanenin masraflarının SGK tarafından karşılanmayacak.
Ayrıca, ayakta tedavisi yapılabilen hastalardan üniversite hastanelerinde hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...