SGK Cibali Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Optik Reçete inceleme servisi ile yapılan görüşme sonucunda reçetelerde yapılan hatalar / eksiklikler ile ilgili olması gerekenler aşağıdaki gibidir. Optisyenlik Müesseseleri tarafından kuruma teslim edilen reçetelerin sorumluluğu Mesul Müdürlere aittir. Reçetelerin hazırlanması, hastalarımıza reçete muhteviyatı malzemelerin teslim edilmesi, Medula Optik Provizyon Sistemine kayıt yapılması, SGK 2013 yılı Görmeye Yardımcı […]
25 Ekim 2013 - 15:50 'de eklendi.
SGK Cibali Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Optik Reçete inceleme servisi ile yapılan görüşme sonucunda reçetelerde yapılan hatalar / eksiklikler ile ilgili olması gerekenler aşağıdaki gibidir.
Optisyenlik Müesseseleri tarafından kuruma teslim edilen reçetelerin sorumluluğu Mesul Müdürlere aittir. Reçetelerin hazırlanması, hastalarımıza reçete muhteviyatı malzemelerin teslim edilmesi, Medula Optik Provizyon Sistemine kayıt yapılması, SGK 2013 yılı Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzeme Sözleşmesi, SUT ( Sağlık Uygulama Tebliği), Genelgeler ( 2012/22 ve 2013/6 sayılı ) çerçevesinde hareket edilmelidir.
1-) Gözlük reçeteleri Dr. Tarafından yazıldıktan sonra hastalarımız 10 ( on ) iş günü içinde müesseselerimize müracaat etmek zorundadırlar.
Örnek:
Reçete Tarihi 7 Ekim 2013 olan bir hastamız 25 Ekim 2013 tarihi dahil müracaat edebilir. Dokuz (9) günlük bayram tatili iş günü içine dahil edilmez.
Reçete Tarihi 24 Eylül 2013 olan bir hastamız 7 Ekim 2013 tarihi dahil müracaat edebilir. Hafta sonu tatil günleri ( cumartesi – pazar ) dahil edilmemiştir.
2-) Hastamız müesseseye müracaat ettiği tarihten sonra 5 ( beş ) işgünü içinde reçete muhteviyatı malzemelerin teslim edilmesi gerekmektedir.
Örnek:
Hastamız 1 Ekim 2013 günü müracaat ettiği zaman reçete muhteviyatını 7 Ekim 2013 tarihi dahil teslim etmemiz gerekmektedir. Hafta sonu tatili ( cumartesi- pazar) dahil edilmemiştir.
Hastamız 7 Ekim 2013 günü müracaat ettiği zaman reçete muhteviyatını 11 Ekim 2013 tarihi dahil teslim etmemiz gerekmektedir.
3-) Gözlük reçetelerinde yazılı olan protokol numaraları yazılacaktır.
Yazılı bir protokol numarası yok ise Stiker etikette ( barkod etiket ) yer alan hasta kayıt numaraları veya medula takip numaraları da yazılabilecektir.
Stiker etikette ( barkod etiket) yer alan numaralarda ( /, – ) gibi ayraç ile ayrılan sıra numaralarını yazmanıza gerek yoktur.
Eğitim Araştırma – Uygulama hastaneleri ile Üniversite hastanelerinde kuşlanılmakta olan protokol numaraları TC kimlik numrası şeklindedir. Bu durumlarda yine reçete de yazılı olan protokol numarası yerine yazılmış olan TC kimlik numarasını yazılacaktır. Ayrıca bir protokol numarası aranmayacaktır.
Medula Optik Provizyon Sisteminde yerr alan Protokol bölümü 12 ( oniki ) karakter alabilmektedir. Gözlük Reçetelerinde 12 ( oniki ) karakteri geçen protokol numaraları için yada sisteme yazılamayacak kadar uzun karakterde olan protokol numaralı reçeteler için Derneğimizden bilgi alınacaktır.
4-) Hastalarımızın talep etmesi halinde Çok Odaklı Cam ( Bifokal, Varilux, Progresif vs ) verilmesi ve Medula Optik Provizyon Sistemine kayıt edilmesi hakkında;
Reçete de uzak ve yakın gözlük yazılması ve hastamızın uzak ve yakın cam ( eski camlar ile 0,50 dioptri farkı olması halinde ) çerçeve hakkı olduğunda hastamıza bir çerçeve ve Çok odaklı cam ( bifokal vs. ) verilebilir ve sisteme de uzak çerçeve ve cam bilgileri girilir, yakın gözlüğü bölümüne ise çerçeve okutulmayacaktır( sistem izin vermez) yakın cam dioptri değerleri yazılacak karekod okutulmayacak( sistem izin vermez) .
Reçete de uzak ve yakın gözlük yazılı hastamızın tek çerçeve hakkı var ve uzak, yakın cam hakkı ( eski camlar ile 0,50 dioptri fark olması halinde) var ise Kurum sadece Çok Odaklı cam ( bifokal vs ) ödemesi yapacaktır. ÇERÇEVE ÖDENMEZ, medula optik sistemi çerçeve girildiği zaman ödeme yapar ancak kontrol merkezi tarafından sözleşmeye aykırı olduğu için KESİNTİ YAPILIR.
5-) Gözlük reçetelerinde yazılı olan cam renkleri ve özellikleri hakkında ise; reçetede organik ve kolormatik yazılı, hastamız organik kolormatik cam aldı, Medula Optik Provizyon Sistemine organik olarak işaretlenebilir yada kolormatik olarak da işaretlenebilir.
Reçetede Organik cam yazılı hastamız organik kolormatik cam aldı, Medula Optik Provizyon Sistemine organik olarak kayıt edilebilir ancak kolormatik olarak kayıt edilemez, KESİNTİ YAPILIR.
Reçetede hiçbir özellik belirtilmediği zaman hastamız hangi ürünü alırsa alsın kuruma düz beyaz cam olarak girilecektir. Kurum menfaati dikkate alınacaktır.
6-) Reçete arkası işlemlerde bütün bilgiler müessese tarafında doldurulabileceği gibi hasta tarafından da yazılabilir.
Reçete arkası bilgilerin doldurulma işleminde MAVİ kalem kullanılması önerilmektedir. Kurum tarafından çekilen fotokopilerde aslı ile karışıklığa meydan vermemek için siyah kalem kullanılmamalıdır.
Müracaat kısmı hasta tarafından imzalanmalı, teslim alan kısmın da ise imza teslim alan kişiye ait olmalıdır.
Teslim alan kişi birinci derece yakını ( anne, baba, kardeş, abi, abla ) değil ise TC kimlik numarası alınmalıdır.
Adres ve telefon bilgilerinin biri yeterlidir. Hasta telefon numarasını hatırlamıyor veya telefonu yok ise adres alınmalıdır. Yada adresi bilmiyor ise telefon numarası yeterlidir.
Teslim edilen reçete muhteviyatı malzemelerin rengi, cinsi, ayrıca belirtilmesine gerek yoktur.
Örnek : ” Uzak cam çerçeve aldım” veya ” uzak cam aldım” veya ” yakın cam çerçeve aldım” veya ” yakın cam aldım” veya “uzak yakın gözlük camlarımın yerine bifokal cam ve çerçeve aldım” şeklinde olabilir.
7-) Reçete arkası işlemlerde tarih, beyan, vs bilgilerde hatalı olduğu zaman, hatalı bilginin üstü tek çizgi ile çizilir doğrudu yazılarak yanına mesul müdür imza kaşe yapmalıdır. Hatalı bilgilerin üzerinde altı okunmayacak şekilde karalama ( düzeltme ) YAPILMAMALIDIR.
Düzeltme sadece tek çizgi ile çizilerek ve mesul müdürün onayı ile yapılabilir. Aksi halde Kurum bunu tahrifat olarak değerlendirir ve ÖDEMEZ.
😎 Yurtdışı sigortalıların işlemleri Medula Optik Provizyon Sisteminde başlamadığı için manuel yapılmaktadır.
Hastanın yardım belgesinin fotokopisi reçete ekine eklenmelidir.
Reçete arkasına Sigorta Müdürlükleri tarafından MÜSTEHAKLIK kaşesi yapılmalıdır. Müstehaklık kaşesi olmayan reçeteler kabul edilemez, kurum ödeme yapmayacaktır.
Yurdışı reçete işlemleri diğer reçetelerde olduğu gibi aynenapılacaktır, reçete arkası bilgileri eksiksiz olamlıdır. Reçete ekine karekod bilgileri de yapıştırılacak, her evraktan bir asıl, iki fotokopi olacaktır.
9-) Kontakt Lens – Keratokonus reçeteleri hakkında; üçüncü basamak sağlık kuruluşları ( eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleri) tarafından çıkartılan heyet raporları ile karşılanacaktır. Düzenlenecek heyet raporlarında üç uzman hekim olacak bunlardan biri göz hastalıkları uzmanı olmalıdır. Raporda karar bölümünde hastanın ihtiyacı olan lensin bilgileri teşhis, hastaya uygun görülen lensin çapı (BC), derinliği (DİA), diyoptri değeri (POW) ile lensin niteliğinin (sert, yumuşak, gaz geçirgenliği v.b.) belirtilmesi gerekmektedir.
10-) Kuruma evrak teslimlerinde ZARF teslim programına uyulması, son teslim gününde olası yoğunluğu azaltacaktır.
Evraklar; Derneğimiz ve SGK Cibali Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi ile birlikte hazırlanan, üzerinde firma ve mesul müdür bilgileri bulunan ZARF ile yapılmalıdır. ZARFLAR Derneğimizden temin edilecektir. Reçete kontrol servisinin istediği bilgiler zarf üzerinde yer aldığı için ÖNEMLİDİR.
Bilgilerinize,
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...