a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Seyretme uzaklığı ne kadar olmalı?

Körlüğün öncelikli ve yaygın sebepleri arasında ırsiyet olduğunu belirterek, “Katarakt, görme siniri dokusu gerilemesi, tavuk karası (gece körlüğü) ve albinizm, körlüğe yol açan nedenler arasında önemli olanları olup değişik yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

19 Eylül 2023 - 7:04 'de eklendi ve 6746 kez görüntülendi. A+A-

Seyretme uzaklığı ne kadar olmalı?

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Deda, yazı okuma mesafesinin 30–40 cm., televizyon seyretme uzaklığının da 3–4 metreden az olmaması gerektiğini söyledi.

Dr. Deda, gelişmiş ülkelerde genetik sebeplere bağlı körlüklerin, gelişmemiş ülkelerde ise beslenme bozukluğu ve enfeksiyonlara bağlı körlüklerin ilk sırayı aldığını ifade etti.

Körlüğün öncelikli ve yaygın sebepleri arasında ırsiyet olduğunu belirterek, “Katarakt, görme siniri dokusu gerilemesi, tavuk karası (gece körlüğü) ve albinizm, körlüğe yol açan nedenler arasında önemli olanları olup değişik yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Glokom, şeker gibi hastalıklar, enfeksiyonlar ve kazalar da körlük nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Dünyada gelişmiş ülkeler dışında körlüğün birinci sıradaki nedeni katarakttır.

Türkiye, katarakt alanında gelişmiş ülkelerdeki teşhis ve tedavi imkânlarına sahiptir. Körlük nedenleri arasında ikinci sırada göz tansiyonu, üçüncü sırada ise yaşa bağlı sarı nokta hastalığı (gözün net görmeyi sağlayan bölümünün tahribatı) gelmektedir. Gelişmiş ülkelerde ise yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, körlüğün en sık nedenidir.” dedi.

Doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisinin temel göz dokularının oluşmaması veya eksikliği olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Deda, “Bunun yanı sıra görme sinirinin veya retina adını verdiğimiz görme tabakasının gelişme bozuklukları ve hastalıkları söz konusu olabilir. Bu gibi bozukluklar, az görme veya hiç görmemeye neden olabilir. Bunlar kalıtım, akraba evlilikleri, annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu birtakım hastalıklar ya da bazı bilinmeyen nedenlerden kaynaklanabilir. Doğuştan meydana gelen körlüklerin tedavisi mümkün değildir.” şeklinde konuştu. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun, sinsi başlayıp göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına sebep olduğunu anlatan Deda, hasarının geri dönüşümünün olmadığını, hastalığın tam olarak iyileştirilemediğini ancak erken teşhis ve düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabildiğini ifade etti.

‘DİYABET, GÖRME DUYUSUNU TEHDİT EDİYOR’

Şeker hastalığının da gözde çeşitli bozukluklara yol açabildiğini ifade eden Gökhan Deda, göz enfeksiyonlarının sıklığı, göz adalesi felçleri ve katarakt gelişmesinin, diyabete bağlı göz komplikasyonları arasında sayılabileceğini söyledi: “En önemli komplikasyon ise diyabet sürecinin uzaması ve düzensiz kan şekeri seviyeleriyle orantılı olarak göz dibinde retina adını verdiğimiz görme tabakasında kanamalar, ödem ve yeni damarlanmalarla seyreder. Bu hastalıkta görme merkezinin kanama ve ödemle etkilenmesi sonucu hastanın görmesi giderek azalır.

Yeni damarların çatlaması ise büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabilir.” Kataraktların doğuştan olabileceğini veya ileri yaşlarda ortaya çıkabileceğini ifade eden Deda, bazen de göze bir darbe neticesinde çok kısa sürede gelişebileceğini, ilaçlı tedavisi olmayan bu hastalığın çözümünün cerrahi yöntem olduğunu, bununda en yüksek başarıya sahip ameliyatlar arasında yer aldığını vurguladı.

Gözlerin sağlığı açısından düzenli ve vitamin yönünden zengin beslenmek, düzenli uyku ve sağlık şartlarına dikkat etmek gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Deda, şunları kaydetti: “Özellikle okuma, televizyon seyretme gibi gözün sürekli ve dikkatli kullanılması durumlarında, ne kamaşma yapacak kadar parlak ışık ne de görmeyi güçleştirecek kadar az ışık olmalıdır. Işık kaynağı, yazarken sağ elini kullanan kişinin sol omuzu ve başı üstünden gelmelidir.

Parlak güneş ışığının ultraviyole etkisinden korunmak için güneş gözlükleri gerekli olduğu gibi değişik ışık kaynaklarına meslek veya diğer amaçlarla maruz kalabilecek kişilerin, koruyucu gözlük kullanmaları şarttır. Ayrıca gözlerin periyodik kontrolleri aksatılmamalıdır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Avrupa Komisyonu anket çalışması Avrupa Komisyonu anket çalışması

AB pazarında tıbbi cihazların bulunabilirliğinin izlenmesini destekleyen bir çalışma başlatılmıştır....

Dostluk Dostluk

Herşeyi sınırsızca paylaşabildiğiniz bir dost, yola birlikte çıkacak denli güven duyduğunuz bir arkadaş, size her zaman huzur verecek b...

OptisyeninSesi e dergi/ 121.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 121.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

Benedikt Hoffmann Alcon’da yönetimi devraldı Benedikt Hoffmann Alcon’da yönetim...

Benedikt Hoffmann, Alcon'un yeni Vision Care Avrupa Ticari Operasyonlar Başkanı olacak. Jan Thore Foehrenbach ise Vision Care Franchise...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Avrupa Komisyonu anket çalışması Avrupa Komisyonu anket ça...

AB pazarında tıbbi cihazların bulunabilirliğinin izlenmesini...

Dostluk Dostluk

Herşeyi sınırsızca paylaşabildiğiniz bir dost, yola birlikte...

OptisyeninSesi e dergi/ 121.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Benedikt Hoffmann Alcon’da yönetimi devraldı Benedikt Hoffmann Alcon&#...

Benedikt Hoffmann, Alcon'un yeni Vision Care Avrupa Ticari O...

Hasta bilgilerini paylaşmayın! Hasta bilgilerini paylaşm...

Aynı durum gözlükçüler içinde geçerlidir. Hasta verilerini p...

Aracınız kışa hazır, Gözleriniz de hazır mı? Aracınız kışa hazır, Gözl...

Sonbaharda çoğu insan arabasını yeniler ve daha çok güvenliğ...

Fatura/ Reçete teslim süresinin uzatılması Fatura/ Reçete teslim sür...

19 Kasım 2023 tarihinde yaşanan yağışlar sonucunda meydana g...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

Afet bölgesinde yapılacak uygulamalar Afet bölgesinde yapılacak...

Depreme bağlı olumsuz etkilerin Adıyaman, Hatay, Kahramanmar...

Miyopluğun asıl sorumlusu bilgisayar ekranları Miyopluğun asıl sorumlusu...

Batı Avustralya'da yapılan bir araştırma miyopluğun asıl sor...

Magazin HABERLERİ
Web TV