Vücudun birçok organını tutabilen sistematik bir hastalık olan diyabetin hasar verdiği organlar arasında göz de yer alıyor. Diyabet hastalarında koruyucu göz sağlığı ve erken teşhis hayati önem taşıyor. Çünkü tedavi edilmezse ileri dönemde görme kayıpları dahi gelişebiliyor. Bu nedenle diyabet tanısı konulduktan sonra hastalar mutlaka göz muayenesi yaptırmalı. Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu; […]
13 Şubat 2015 - 1:03 'de eklendi.
Vücudun birçok organını tutabilen sistematik bir hastalık olan diyabetin hasar verdiği organlar arasında göz de yer alıyor.
Diyabet hastalarında koruyucu göz sağlığı ve erken teşhis hayati önem taşıyor. Çünkü tedavi edilmezse ileri dönemde görme kayıpları dahi gelişebiliyor. Bu nedenle diyabet tanısı konulduktan sonra hastalar mutlaka göz muayenesi yaptırmalı.
Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu; diyabette yaşanan göz sorunları hakkında bilgi verdi;
Toplumda hızla artmakta olan şeker hastalığı ve bu hastalığa bağlı olarak gelişen diyabetin göze etkisi de aynı şekilde artış göstermektedir. Kontrol altına alınamayan şeker hastalığı (diyabet), gözün önemli derecede hasar görmesine, tedavi edilmediği durumlarda da gözün kaybedilmesine yol açarken, yüksek tedavi maliyetleriyle de hastaları zor durumda bırakıyor.
Yaşam süresinin artmasıyla yaşlı nüfusun artması, çevresel faktörler ve obezite, toplumda şeker hastalığının artışına sebep olmaktadır. Dünyada 239 milyon şeker hastası olduğu belirtilmektedir. 2030 yılında bu rakamın 366 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Yani bu durum her 14 kişiden bir kişinin şeker hastası olacağını göstermektedir.
Diyabetin göze bağlı yan etkileri (komplikasyonları) nedeniyle toplumlarda çok ağır sosyal ve ekonomik yükler oluşmaktadır. Diyabetin eğitimini, koruyucu sağlığını ve erken tedavisini yapan toplumlar ekonomik yönden büyük masraflardan kurtulmaktadırlar.
Diyabet hastalığında göze ait komplikasyonlar ne kadar artarsa, hastalığın tedavisi o kadar güçleşmekte ve tedavi masrafları o kadar artmaktadır. Komplikasyonlar arttıkça hastalığın hastaya ve çevresine verdiği manevi hasarlar da fazla olmaktadır.
Şeker hastaları şeker hastalığı tanısı konulduktan sonra mutlaka göz muayenelerini yaptırmalıdırlar. Şeker hastalığının gözü etkilemesine Diyabetik Retinopati demekteyiz. Toplumda artık yüksek tansiyon ‘hipertansiyon’ olarak biliniyor ve günlük yaşamda kullanılan bir hastalık ismi olurken; diyabet de (şeker hastalığı da) artık toplumun büyük bir bölümü tarafından bilinmekte ve günlük yaşamda kullanılmaktadır.
Diyabet nasıl biliniyor ve kullanılıyorsa, diyabetin göz komplikasyonları olan Diyabetik Retinopati de artık toplum tarafından yavaş yavaş öğrenilecek ve günlük hayatta kullanılacaktır.
Hintli gözlük devi Lenskart, dünyanın en büyük gözlük üretim...
Eskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Ömrünün 50 yılını bu mesleğe adayan; işini, aşını meslek içi...
GrandVision, diğer hususların yanı sıra yanıltıcı ticari uyg...
Bilim insanları iklim değişikliği ile oküler yüzey göz rahat...
Hayatımızı güzelleştiren bu muhteşem insanı sevgiyle ve minn...
Tüm meslektaşların ve ailesinin başı sağ olsun. Allah rahmet...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
McDonald's Ligue 1, BKT Ligue 2, Champions Trophy ve McDonal...