2017-2018 ÖSYM sonuçları açıklandı. Beklenen sonuç olmasına rağmen, kontenjanların %70 civarında kalması bazı üniversitelerde bu oranın %30 ve altında olması şaşırtıcı olmuştur.
11 Ağustos 2017 - 23:30 'de eklendi.
SHMYO’ da bu düşüşün birbirine bağlı birçok nedeni var.
İlk olarak YÖK’ün yanlış uygulamalarından söz edelim:
YÖK, mesleki planlama yapılmadan istihdam fazlası kontenjan tanımasına izin veriyor. (Biz eğitim veririz, istihdam bizim sorunumuz değil… mantığının hakimiyeti)
Sağlık Hizmetleri ve/veya Meslek Yüksek Okullarına aynı alanda branş açmalarına izin veriyor. (Aynı üniversitenin sağlık ve meslek yüksek okullarının her ikisine de optisyenlik için kontenjan tanımasının bir mantığı yoktur.)
Meslek Yüksek Okulları ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarının fiziki koşulları, öğretim görevlisi, uygulama ve müfredat konusunda bir standardın olmaması da diğer etkenlerden biridir.
Başlangıçta 12 üniversitede bulunan optisyenlik programı, bugün 49 üniversiteye ulaşmıştır. Tarih bize göstermiştir ki pastadan iki kişi pay alacaksa bunlardan biri agresifleşir. Pastadaki payını artırmak isteyen bazı üniversiteler verdikleri diplomanın önemini unutarak sertifika veriyormuş gibi davranıyorlar.
Öğrenci profili olarak iki temel hedef kitle var. Biri sahadan gelenler ve diğeri de Liseden mezun olup gelenler. Üniversiteleri bu doğrultuda üç ana grupta irdeleyebiliriz:
*Devam zorunluluğu ve ders geçme zorluğu olmayan okullar.
*Devam zorunluğu olmayıp ders geçme zorluğu olanlar.
*Devam zorunluluğu olup ders geçme zorluğu olan üniversiteler.
Sahadan gelen öğrenciler her şeyi bildiklerini düşündükleri için olabildiğince devam zorunluluğu olmayan üniversiteleri tercih ediyorlar. Bu da üniversite seçiminde önemli bir etken oluyor.
Üniversitelerin tercihlerinde etkin rol oynayan bir diğer konu da iki yıllık okulların bir yılda bitirilmesine imkân tanınmasıdır. Kredi tamamlama yöntemi ile uygulamalı sağlık mesleği olan optisyenlik programı bile bir yılda bitirilebilmektedir.
Diğer yandan okul ücretleri de tercihte çok önemli bir rol oynuyor. %100 %75 %50 ve %25 burs adı altında dört, beş bin TL civarında dolanmaya başlayan öğretim bedeli alan okullar ile yüksek maliyetli okullar arasında rekabet oluşmaktadır (Bu rekabetin en temel hedef kitlesi tercih hakkı olduğu halde tercih yapmayıp boş kontenjanları bekleyen öğrencilerdir ki, 2017-2018 yılında bu tercih sistemi de kaldırılmıştır.).
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarına kayıtların az olması okul dışı ve okul içi etkenlerden biri de Sınavsız Geçiş Hakkının ortadan kalkmış olmasıdır. Böylece meslek liselerinden mezun yetmiş bin dolayında öğrenci dışarıda kalmıştır.
İlk eğitim şurasında da değindiğim gibi bu günkü öğrenci profili ve yoğunluğu sizi yanıltmasın. Üç yıl sonra birçok şey değişecek. Öğretim görevlisi kadrolarını, laboratuvarlarını ve literatür desteklerini sağlayan, kaliteli eğitimi ön planda tutan üniversiteler öğrenci kabul edip mezun edecekler. Bu süreçte kendini bilimsel olarak yeterli düzeye getiremeyen bazı üniversitelerin bazı bölümlerini kapatmaları kimseyi şaşırtmasın.
Turgut ÇAKAR.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...