Güneş Gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir. Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz?
09 Ekim 2018 - 16:30 'de eklendi.
Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye’de şu anda güneş gözlüğü de bir optik gözlük kadar yoğun kullanılmalıdır.
1) Güneş gözlüğü uzun seneler moda, süs, aksesuar amaçlı ve rüzgâr-kardan korunmak amacı ile kullanılmıştır. Artık günümüzde UV radyasyonunun göz ve cilt üzerindeki zararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. UV radyasyonu etkisi kümülatiftir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerekir. Cilt kanseri ve zamanından önce katarakt oluşmasına sebep olur.
Güneş gözlüğünün moda yönünün değil sağlık yönünün öne çıkarılması gerekir. Güneş gözlüğü için yasal bir düzenleme ve Sağlık Bakanlığı eli ile denetim ve kontrollerinin yapılması zorunlu hale gelmiştir. Türkiye’de işporta sahte gözlük çöplüğüne dönüşmüştür. Bu görüntü ülkemize yakışmamaktadır.
2) Seçilecek güneş gözlüğü profesyonel bir destek gerektirir. Bunun için güneş gözlüklerinin işportadan değil bu eğitimi almış optisyenlik müesseselerinden gözlükçü ve optisyenlerden alınması gerekir. Geniş terekli bir şapka ile kullanılması ile desteklenmesi yararlı olacaktır.
Yazın açık renk giysiler giyilmeli, güneş vücutta D vitamini oluşması için gereklidir ancak UV radyasyonun yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşlenmemelidir.
3) Güneş gözlüğü 400 nm ye kadar olan UV radyasyonunu tutmalıdır. UV radyasyonunu gözümüzle göremeyiz. Ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. İşporta gözlüklerinin UV radyasyonunu tam olarak tutabileceğini hiç kimse garanti edemez. Güneş gözlükleri uluslar arası standartlara göre üretilmiş olmalıdır.
Nereden güneş gözlüğü alırsanız alın garanti belgenizi ve faturanızı alınız. Katarak ameliyatı olanlar mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır.
4) Güneş camı rengi olarak gri, yeşil ve kahverengi tavsiye edilmektedir. Güneş camı trafik sinyalizasyon renklerinin algılanmasında bir problem yaratmamalıdır. İşporta gözlüklerinde bunu kimse garanti edemez. Kazalara dolayısıyla can ve mal kayıplarına sebep olur. İşporta gözlükleri hurda malzemeden üretildiği için kolaylıkla kırılır göz ve yüz yaralanmalarına neden olur. Hurda malzemeden üretildiği için cilt kanseri, alerji, tahriş yapar.
Kayıt dışı kaçak yollarla girdiği için de çok büyük kamu katma değer vergisi kayıplarına neden olur. Yasal düzenleme ile her türlü denetim ve kontrolün Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi gereklidir. Sahte güneş gözlüğü Türkiye’de bir halk sağlığı sorununa dönüşmüştür.
Güneş Gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir.
Taylan KÜÇÜKER/ Eczacı Gözlükçü
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...