a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Sağlıkta “yerli malı” dönemi başlıyor

Türkiye’de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması konusuna dikkat çekildi.

25 Ekim 2011 - 13:56 'de eklendi.

Sağlıkta “yerli malı” dönemi başlıyor

Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında yerli ürünlerin kullanılması için çalışmalara başladı. Bu kapsamda hazırlanan kanun hükmünde kararnamede özel bir düzenleme yapıldı.

•Türkiye’de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yatan hastalar için bir yılda 3 milyar TL’nin üzerinde ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi ve tıbbi cihaz gideri oluşuyor. Ayrıca, her yıl 400 milyon TL civarında aşı alımı yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, hazırlığı bitmek üzere olan kanun hükmünde kararname ile Türkiye’de sağlık ürünlerinde yerli üretimin artırılması için özel bir düzenleme yapıldı. Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan ve ileri teknoloji gerektiren ürün ve hizmetlerin üretimine, teknolojilerinin geliştirilmesine ve yurt dışından transferine yönelik, yerli ve yabancı yatırım ve teknoloji imkânlarını araştıracak, teşvik edecek, gerektiğinde bu konudaki girişimlere iştirak edecek. Bu amaçla şirket kurabilecek, ihtiyaç halinde alım garantili yerli üretim yaptıracak, bu ürünlerle ilgili araştırma, geliştirme, prototiplerin imalini sağlayacak. Uzun vadeli, ön ödemeli siparişler ve diğer mali ve ekonomik teşvikleri tespit edecek, bu ürünlerin off-set ticaretini düzenleyecek. Bu hususları düzenleyen maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na bağlı olmaksızın, bakanlıkça belirlenecek.

Bu düzenleme ile birlikte, Sağlık Bakanlığı, yerli üretimin ve hizmetlerin geliştirilmesi için çok daha aktif görev yapacak. Bakanlık yetkilileri, sağlık alanında kullanılan ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi ve tıbbi cihazların yerli ürünlerden karşılanmasının milli ekonomi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Sağlık sektöründe, yerli üreticilerden tedarik edilecek tıbbi cihaz ve sarf malzemesi kullanımının ülke ekonomisine olan katkısının yanı sıra uygulama sırasında teknik destek hizmetlerinin, daha çabuk ve daha ekonomik bir şekilde karşılanması ayrı bir katma değer olarak önem taşıyor.

YATAN HASTALAR İÇİN YILDA 3 MİLYAR TL HARCANIYOR
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yatan hastalar için bir yılda 3 milyar TL’nin üzerinde ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi ve tıbbi cihaz gideri oluşuyor. Bu tüketimin yerli ürünlerden karşılanması önem taşıyor. Ayrıca, her yıl 400 milyon TL civarında aşı alımı yapılıyor. İhtiyaç duyulan aşıların ülke içerinde üretilmesine başlandı. Aşı üretiminde yerli aşı üretiminin geliştirilmesi Sağlık Bakanlığı’nın önemli hedefleri arasında yer alıyor.

Öte yandan, Başbakanlık tarafından 6 Eylül 2011 tarih ve 2011/13 sıra nolu yayınlanan genelge ile tüm kamu idarelerinde yerli ürün kullanımı için farkındalık sağlanmıştı. Bu çerçevede; Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimler için genel bir duyuru yapıldı. Bütün harcama birimlerinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacak alımlar ile Devlet Malzeme Ofisi’nden gerçekleştirilecek alımlarda, söz konusu genelge hükümleri çerçevesinde hareket ederek, öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve harcama yetkililerinin de bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerinin önemi ayrıca belirtildi.

Yapılan düzenleme dâhilinde ihtiyaçların karşılanmasına yönelik faaliyetlerde teknik şartnamelerde, Türkiye’de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması; isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması; ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması; ithal ürün teklif eden isteklilerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkân tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenlemelerin yapılması hususlarında gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.

Ayrıca, ithal ürün teklif eden isteklilere, mal tesliminden önce akreditif açılarak ön ödeme yapılmasına imkân tanınması durumunda, Türkiye’de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması konusuna dikkat çekildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
OptisyeninSesi e dergi/ 131.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 131.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

Bu gözlük tıp eğitiminde kullanılacak Bu gözlük tıp eğitiminde kullanılacak...

Akademisyen çiftin geliştirdiği yazılımın entegre edildiği gözlük, tıp eğitiminde kullanılacak....

Temmuz 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Temmuz 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık bankalar gelen ödemeleri bir gün bekletemeyeceklerdir. Ödemelerinizi almanız g...

Küresel kontakt lens pazarındaki değişim Küresel kontakt lens pazarındaki değişim...

30 Eylül'de sona eren üç aylık dönemde borsada işlem gören gözlük şirketlerinin hisse senedi fiyatı %1,5 artarak, dünya genelinde farkl...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tuba YILDIRIM
Tuba YILDIRIM
25 Ekim 2011 15:06

Tamam, güzel. Yerli malı kullanalım. Peki biz de öyle isteriz…. Hay hay gurur duyarız….
Lakiiiiiin,
Bizlere ve devlete yerli malı diye montaj ürün yutturan bazı firmalara ne diyeceğiz? Yerli malı üreten bazı firmalar ve bazı zihniyet grupları amaçlarına hizmet ettiği sürece bu tür haberlere sevinçle atlayacak ve örnek teşkil etmesini umacaklar amaaaaa, YERLİ GÖZLÜKÇÜ YERİNE YABANCI ZİNCİR, YERLİ SERMAYE YERİNE YABANCI SERMAYE, YERLİ OPTİSYEN YERİNE DIŞARDAN GETİRME HANGİ ŞARTLARDA EĞİTİM GÖRDÜĞÜ BELİRSİZ NE AMACA HİZMET EDECEĞİ BELİRSİZ TİPLER konu mevzu bahis olduğunda 180 derece ÇARK edebilen bu zihniyeti esefle kınayacağım da, onlar kınamadan anlayacak kadar kültürlü değiller!

Tuba YILDIRIM

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
OptisyeninSesi e dergi/ 131.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Bu gözlük tıp eğitiminde kullanılacak Bu gözlük tıp eğitiminde ...

Akademisyen çiftin geliştirdiği yazılımın entegre edildiği g...

Temmuz 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Temmuz 2024 SGK Reçete be...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

Küresel kontakt lens pazarındaki değişim Küresel kontakt lens paza...

30 Eylül'de sona eren üç aylık dönemde borsada işlem gören g...

355 milyon liralık kaçak gözlük ele geçirildi 355 milyon liralık kaçak ...

İstanbul'da düzenlenen operasyonda, kaçak yollardan yurda so...

Cuma Reyhan’dan ücretsiz destek Cuma Reyhan’dan ücretsiz ...

17. Bölge Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Cuma ...

10 Ekim Dünya Görme Günü / Gözleri korumanın 10 yolu 10 Ekim Dünya Görme Günü ...

Düzenli göz kontrolleri için takviminize hatırlatıcılar koyu...

Vergi rekortmeni Gözlükçü Vergi rekortmeni Gözlükçü...

2023 yılının Ordu’da vergi rekortmenleri açıklandı. Ancak li...

Essilux Nikon’da büyüyor Essilux Nikon’da bü...

Milleri liderliğindeki İtalyan-Fransız devi, Meta'nın başken...

Tıbbi cihaz sektörüne dövizle sözleşme istisnası Tıbbi cihaz sektörüne döv...

Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!