a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Sağlıkta “yerli malı” dönemi başlıyor

Türkiye’de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması konusuna dikkat çekildi.

25 Ekim 2011 - 13:56 'de eklendi.

Sağlıkta “yerli malı” dönemi başlıyor

Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında yerli ürünlerin kullanılması için çalışmalara başladı. Bu kapsamda hazırlanan kanun hükmünde kararnamede özel bir düzenleme yapıldı.

•Türkiye’de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yatan hastalar için bir yılda 3 milyar TL’nin üzerinde ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi ve tıbbi cihaz gideri oluşuyor. Ayrıca, her yıl 400 milyon TL civarında aşı alımı yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, hazırlığı bitmek üzere olan kanun hükmünde kararname ile Türkiye’de sağlık ürünlerinde yerli üretimin artırılması için özel bir düzenleme yapıldı. Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan ve ileri teknoloji gerektiren ürün ve hizmetlerin üretimine, teknolojilerinin geliştirilmesine ve yurt dışından transferine yönelik, yerli ve yabancı yatırım ve teknoloji imkânlarını araştıracak, teşvik edecek, gerektiğinde bu konudaki girişimlere iştirak edecek. Bu amaçla şirket kurabilecek, ihtiyaç halinde alım garantili yerli üretim yaptıracak, bu ürünlerle ilgili araştırma, geliştirme, prototiplerin imalini sağlayacak. Uzun vadeli, ön ödemeli siparişler ve diğer mali ve ekonomik teşvikleri tespit edecek, bu ürünlerin off-set ticaretini düzenleyecek. Bu hususları düzenleyen maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na bağlı olmaksızın, bakanlıkça belirlenecek.

Bu düzenleme ile birlikte, Sağlık Bakanlığı, yerli üretimin ve hizmetlerin geliştirilmesi için çok daha aktif görev yapacak. Bakanlık yetkilileri, sağlık alanında kullanılan ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi ve tıbbi cihazların yerli ürünlerden karşılanmasının milli ekonomi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Sağlık sektöründe, yerli üreticilerden tedarik edilecek tıbbi cihaz ve sarf malzemesi kullanımının ülke ekonomisine olan katkısının yanı sıra uygulama sırasında teknik destek hizmetlerinin, daha çabuk ve daha ekonomik bir şekilde karşılanması ayrı bir katma değer olarak önem taşıyor.

YATAN HASTALAR İÇİN YILDA 3 MİLYAR TL HARCANIYOR
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yatan hastalar için bir yılda 3 milyar TL’nin üzerinde ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi ve tıbbi cihaz gideri oluşuyor. Bu tüketimin yerli ürünlerden karşılanması önem taşıyor. Ayrıca, her yıl 400 milyon TL civarında aşı alımı yapılıyor. İhtiyaç duyulan aşıların ülke içerinde üretilmesine başlandı. Aşı üretiminde yerli aşı üretiminin geliştirilmesi Sağlık Bakanlığı’nın önemli hedefleri arasında yer alıyor.

Öte yandan, Başbakanlık tarafından 6 Eylül 2011 tarih ve 2011/13 sıra nolu yayınlanan genelge ile tüm kamu idarelerinde yerli ürün kullanımı için farkındalık sağlanmıştı. Bu çerçevede; Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimler için genel bir duyuru yapıldı. Bütün harcama birimlerinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacak alımlar ile Devlet Malzeme Ofisi’nden gerçekleştirilecek alımlarda, söz konusu genelge hükümleri çerçevesinde hareket ederek, öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve harcama yetkililerinin de bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerinin önemi ayrıca belirtildi.

Yapılan düzenleme dâhilinde ihtiyaçların karşılanmasına yönelik faaliyetlerde teknik şartnamelerde, Türkiye’de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması; isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması; ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması; ithal ürün teklif eden isteklilerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkân tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenlemelerin yapılması hususlarında gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.

Ayrıca, ithal ürün teklif eden isteklilere, mal tesliminden önce akreditif açılarak ön ödeme yapılmasına imkân tanınması durumunda, Türkiye’de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması konusuna dikkat çekildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
İstanbul’da kaçak ürün operasyonu! İstanbul’da kaçak ürün operasyonu!...

İstanbul'da 10 binden fazla kaçak gözlük, saat ve çanta ele geçirildi. Yurda kaçak yollardan sokulan, ünlü markalara ait çanta, kol sa...

Optic World 2025 Fuar tarihi açıklandı Optic World 2025 Fuar tarihi açıklandı...

İzmir Ticaret Odası 32. Gözlükçülük Meslek Komitesi öncülüğü ve İzmir Gözlükçüler Odası desteği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesi...

Türkiye’de Çalışma Saatleri Düşüyor! Türkiye’de Çalışma Saatleri Düşüyo...

Türkiye'de çalışma saatleri, devrim niteliğindeki bir yasa teklifi ile önemli ölçüde değişebilecek bir dönüm noktasına geldi....

Bazı insanlar daha yüksek hızda görüyor Bazı insanlar daha yüksek hızda görüyor...

Yapılan araştırmalar sonucunda bazı insanların daha yüksek hızda gördüğü tespit edildi. Bu ses getiren ilginç bir detay oldu....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tuba YILDIRIM
Tuba YILDIRIM
25 Ekim 2011 15:06

Tamam, güzel. Yerli malı kullanalım. Peki biz de öyle isteriz…. Hay hay gurur duyarız….
Lakiiiiiin,
Bizlere ve devlete yerli malı diye montaj ürün yutturan bazı firmalara ne diyeceğiz? Yerli malı üreten bazı firmalar ve bazı zihniyet grupları amaçlarına hizmet ettiği sürece bu tür haberlere sevinçle atlayacak ve örnek teşkil etmesini umacaklar amaaaaa, YERLİ GÖZLÜKÇÜ YERİNE YABANCI ZİNCİR, YERLİ SERMAYE YERİNE YABANCI SERMAYE, YERLİ OPTİSYEN YERİNE DIŞARDAN GETİRME HANGİ ŞARTLARDA EĞİTİM GÖRDÜĞÜ BELİRSİZ NE AMACA HİZMET EDECEĞİ BELİRSİZ TİPLER konu mevzu bahis olduğunda 180 derece ÇARK edebilen bu zihniyeti esefle kınayacağım da, onlar kınamadan anlayacak kadar kültürlü değiller!

Tuba YILDIRIM

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
İstanbul’da kaçak ürün operasyonu! İstanbul’da kaçak ü...

İstanbul'da 10 binden fazla kaçak gözlük, saat ve çanta ele...

Optic World 2025 Fuar tarihi açıklandı Optic World 2025 Fuar tar...

İzmir Ticaret Odası 32. Gözlükçülük Meslek Komitesi öncülüğü...

Türkiye’de Çalışma Saatleri Düşüyor! Türkiye’de Çalışma ...

Türkiye'de çalışma saatleri, devrim niteliğindeki bir yasa t...

Bazı insanlar daha yüksek hızda görüyor Bazı insanlar daha yüksek...

Yapılan araştırmalar sonucunda bazı insanların daha yüksek h...

4 binden fazla vergi denetmeni sahaya çıkıyor 4 binden fazla vergi dene...

TBMM'de görüşmeleri süren, vergi ve sosyal güvenlik alanına ...

Gözlük sektöründe kaçak ürünler yükselişte! Gözlük sektöründe kaçak ü...

Moda ürünü olarak kabul edilen güneş gözlüklerinde dünya gen...

2024 Optisyenlik taban puanları ile başarı sıralamaları açıklandı 2024 Optisyenlik taban pu...

Optisyenlik (2 Yıllık) sıralama. 2024 TYT (YKS) Taban Puanla...

“Köylerde Gözlük Bakımı” İsimli Sosyal Sorumluluk Projesi “Köylerde Gözlük Ba...

Gözlük tamiri, gözlük temizleme işlemi, gözlük kullanırken d...

50’den fazla göz sorununu teşhis eden yapay zeka geliştirildi 50’den fazla göz so...

Yeni bir makine-öğrenme sistemi, 50’yi aşkın göz hastalığını...

Dünya Çapındaki Gözlük Müzeleri Dünya Çapındaki Gözlük Mü...

Gözlüklerin büyüleyici tarihi, dünyanın dört bir yanındaki g...

Magazin HABERLERİ
Web TV