Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, sağlık alanında başta ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz olmak üzere ciddi oranda tüketim gerçekleştirildiğini belirtti.
25 Aralık 2015 - 15:33 'de eklendi.
Büyük oranda yurt dışından temin edilen ve ülkeden milyonlarca dolar döviz çıkmasına neden olan ilaç, aşı ve tıbbi cihazların Türkiye’de üretilebilmesi için uzun dönem alım garantisi ve vergi muafiyeti gibi teşvikler getirilerek yerli sektörün önü açılacak.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, sağlık alanında başta ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz olmak üzere ciddi oranda tüketim gerçekleştirildiğini belirterek, bunların Türkiye’de üretilebilmesi, istihdam sağlanması ve araştırma ve geliştirmenin artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Bu amaçla “Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi” oluşturulduğunu dile getiren Gümüş, sağlık endüstrileri alanındaki yatırım, üretim ve ihracatın artırılması, teknolojinin geliştirilmesi için fiyatlandırma, geri ödeme, ruhsatlandırma, kamu alımları, kamu destekleri, ticaret politikaları, sağlık teknolojisi politikaları, veri yönetimi, özel kesimle diyalog gibi hususların bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi ve koordine edilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Gümüş, bu komite tarafından yürütülecek çalışmalarla yerli sanayinin önünün açılacağını vurgulayarak, “İlaç ve tıbbi cihazda yerel üreticinin yolunun açılması, teşvik sağlanması, teknik yöntemlerle finans garantileri ve uzun dönem alım teminatı verilmesi sağlanacak. Üretimin yerli işletmelerle yapılamaması durumunda yabancı ürünün mutlaka Türkiye’de, yerli bir şirketle işbirliği yapılarak üretilmesinin teşvik edilmesi için çalışma yapılacak” diye konuştu.
Bunun dışında da teşvikler olacağını aktaran Gümüş, “Kalkınma ve Maliye bakanlıkları, vergi indirimi yapılmasına yönelik teklifleri inceleyerek, bunların yapılmasını sağlayacak” dedi.
Teşvik için ön şart: “Fabrikayı Türkiye’de kur”
Gümüş, hizmete girecek şehir hastanelerinde kullanılacak malzeme ve ürünlerin teminin de komitede ele alınacağını bildirdi.
Gelecek üç yıl içinde MR, monitör, tomografi, ultrason, yatak ve ameliyathane malzemesi gibi çeşitli ürünlerde çok ciddi alımlar yapılacağını anlatan Gümüş, “Bunun için de ilgili firmalardan, fabrikalarını Türkiye’de kurması istenecek. Firmanın yerli bir işletmeyle işbirliği yaparak üretime geçmesi halinde, ihtiyacı kendisinden temin edeceğimizin garantisini vereceğiz. Özellikle tıbbi teknolojide yerel üretimi sağlamak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Gümüş, TÜBİTAK’ın yeni ürün geliştirmede aktif rol alacağını, alana ilişkin araştırma ve geliştirme aşamasında çalışacağını söyledi.
Türkiye hem üretecek hem ihraç edecek
Yerel üretimin artmasıyla hem Türkiye’de istihdamın artacağını hem bu alandaki bilimsel çalışmaların geliştirilebileceğini belirten Gümüş, bunun yanı sıra yerli ürünlerin ihracatının da hedeflendiğini dile getirdi. Gümüş, “Özellikle yakın coğrafyadaki ülkelere ihracat yapılacak. Türkiye, ilerleyen dönemde bölgesinde talebi karşılayan ülke haline gelecek” diye konuştu.
Söz konusu komiteye başkanlık edeceğini anlatan Gümüş, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Ekonomi, Kalkınma ve Maliye bakanlıkları ile Hazine müsteşarlarının yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı ve TÜBİTAK başkanının da komite üyesi olarak toplantılara katılacağını sözlerine ekledi.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...