17 Ekim 2012 - 23:20 'de eklendi.
Hastane – Doktor – Muayene – Reçete…
Son durak Eczane – İlaç!
.
Eczacı arkadaşım “Aydancım sen otur ilaçlarını hazırlayalım” dedi. İşlemler bitti, ilaçlar hazır.
.
Eczacı arkadaşım “45 lira ücret ödemen var” dediğinde, ben tabii Şok! Şok! Şok!
.
“Hayırdır arkadaşım bu ilaçlar bulunmayan Hint kumaşı mı?” diye sordum.
.
Gülerek; “İlaçlarla alakası yok Aydancım” dedi. Bu senin her hastaneye gittiğinde senden aldıkları muayene ücretinin bugüne kadar ki birikmiş kısmı…”
.
Nasıl yani? Bu zamana kadar neden çıkmadı?
.
“Aydancım sistem anında işlemi görmemizi sağlayamıyor. Bu nedenle birikmiş muayene ücretlerinin şimdilik görünen kısmı bunlar.” Kimbilir daha ne kadar ödeyeceksin?
.
Görünmeyen kısımlarda mı var?
.
“Evet vardır. Geçen bir hastam sistemde birikmiş 85 TL muayene ücretini isyan ederek ödedi.”
.
Eczacı arkadaşıma anlat bakayım şu iş ne iş dedim? Sağlıkta dönüşüm – devrim yapıyorlar diye olumlu şeyler düşünürken, sözlerimi geri alacağım sanırım!
.
Eczacı arkadaşım anlatmaya başladı;
.
“Devlet ben özel hastaneler için hasta başına 30 TL öderim dedi. Bu ücret büyük çaplı özel hastaneler için yetmiyor. Tahlil, röntgen vs işlemlerin dışında belli bir yere kadar alınan ücretler belli. Ancak mantık 30 TL Devletin hastaneye verdiği paradır.
.
Devlet “ben sana bu kadar veriyorum geri kalanını sen hastadan alabilirsin, ben sana sadece izin veriyorum” diyor!
.
Özel hastanede yeni sistemden zarar etmemek için “ fark muayene ücretini işletmem için almak zorundayım” diyor.
.
Her özel hizmet veren sağlık kurumları kendilerine göre fiyat belirlemiş durumda. Devlet hastaneleri hasta başına 25 YTL, özel hastaneler 30 YTL, eğitim hastaneleri 40 YTL, üniversite hastaneleri de 60 YTL alıyor. İş bu kadarla bitmiyor! Hasta muayene olduktan sonra hastane ayağı bitiyor sadece. Eczane ayağı başlıyor. Hasta, özel hastanede muayene oldu ise 15 TL’sini, Devlet hastanesinde muayene oldu ise 8 TL’sini devlet hastadan eczane kanalıyla ayrıca alıyor.
.
Bu paralar nasıl tahsil ediliyor?
.
Eczane ayağının görevi işte bu “devletin ayrıca aldığı muayene ücretini tahsil emek!”
.
Eczacı tahsildar!
.
Eğer hasta emekli ise Özel Hastaneye de, Devlet Hastanesine de gitse 3 TL’yi eczane kanalı ile devlet tahsil eder. Ama emeklinin maaşından da ayrıca özel hastaneye gitmişse kalan 12 TL’yi, devlete gitmişse de kalan 5 TL’sini emekli maaşından tahsil eder.
.
Bu işin SGK boyutu!
.
Bundan sonraki aşama var. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili vahim durumlar söz konusu.
.
Özel sağlık sigortası gibi hastanın durumuna göre prim ödemesi yaptırılacak.
.
Yani paran varsa yaşayacaksın…
.
Devlet eczaneye ilaçların Avrupa’daki en düşük fiyatını ödüyor. “Orijinal ilaç istersen farkını öde al” diyor.
.
Çalışıyorsan ilaç katılım payının n%20’sini ödersin. Emekli isen %10’unu…
.
Bu katılım paylarını yükseltmek için çalışıyorlar. İlaca KDV artışı da geliyor. Çalışma var bu konuda.
.
Ben nelere para ödemiş bulunuyorum?
.
Muayene ücreti için, katılım payı için, hangi hastaneye gittiysem ( özel hastane veya devlet hastanesi) hastane katkı payını ödedim. Devlet benim paramla beni hastaneye baktırıp sanki onlar iş yapmış bana fayda sağlıyormuş gibi davranıyor! Kendilerini korumak için benden para aldılar. Devlet benim hastalığım üzerinden kazanç kapısı yaratmış da haberim yokmuş!
.
Sağlıkta Devrimmiş! Külliyen Yalan…
.
Tamamlayıcı ve destekleyici sağlık hizmetleri kapsamında maalesef muayene ücretleri yok. Yani, özel veya kamu hastanesine gittiğimizde vereceğimiz (emeklilerin aylıklarından kesilen) muayene ücretlerini mutlaka cebimizden ödeyeceğiz. Muayene ücretleri özel sağlık sigortası kapsamında olmayacak.
Devlet hastanesi: 5 lira muayene ücreti ilaveten en az 3 lira reçete bedeli. Özel Hastane: 12 lira muayene ücreti ilaveten en az 3 lira reçete bedeli. Yeni SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ile artık reçetede 4 kalem ve 1 kutu bedeli karşılanacak.
Bu durumda SGK reçete başı muayene ücreti yanında yüzde 10 veya yüzde 20 ilaç katılım payı ve 4’üncü kalemde yine 1 TL katılım payını ödemeye devam edecek. Bu demektir ki hasta her ay veya hafta tekrar tekrar doktora gitmeye başlayacak, hastaneler ve aile hekimliklerinde kuyruklar artacak ve SGK daha fazla muayene parası toplayarak kâra geçecek.
.
Hasta hakkına aykırı diyerek Danıştay’ın iptal ettiği bir madde nasıl oluyor da tebliğ değişikliği yapılarak geri geldi?
.
Durumdan vazife çıkarırsak “Sağlıkta Dönüşüm” projesi hasta haklarının önündeki en önemli engeldir… “Hasta Hakkı” bir “Tüketici Hakkı” değildir. Devlet, hastayı para kazanma aracı olarak gören hastane ve hekimlerle karşı karşıya bırakmaktadır.
.
Kısacası artık paramız kadar sağlığımız olacaktır. Devrim – mevrim yaptık demesinler.
.
egeninsesi.com
atuncayengin@gmail.com
Aydan Tuncayengin
AYDAN hanım yazınızdan dolayı tebrik ederim.malesef millet olarak sadece kendi açımızdan bakıyoruz araştırmacı değiliz. oyüzdende yüzeysel bakınca herşey dört dörtlük gibi görünüyo ama olayları hafif eşeledinmi herşey ortaya çıkıyor. yada başımıza gelmeden anlayamıyoruz.
Yalan küreselleşmişse bunun nedenlerini de bilmek zorundayız. Bu yalanlara karşı çıkmanın en güzel örnekleri bizim yakın tarihimizin içindedir. Diğer ülkelerle farkımız da budur. Tarih babanın bize bu yüzyılda da aynı görevi verdiği anlaşılıyor.
Tüm içtenliğimle harika yazınızdan dolayı sizi kutlar, gözlerinizden öperim.
az bile durmak yok yola devam.