Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri sonuç verdi ve genel sağlık sigortası uygulamasının da etkisiyle Merkezi Yönetim Bütçesindeki sağlık harcamaları, geçen yıla göre yüzde 30 düştü.
18 Ocak 2011 - 18:25 'de eklendi.
Maliye Bakanlığı’ndan derlenilen verilere göre, geçen yılın Ocak-Haziran döneminde Bütçeden sağlık harcamaları için 3 milyar 510 bin 306 lira çıktı. Bunun 781 milyon 253 bin lirasını kamu personelinin genel tedavi ve sağlık malzemesi giderleri, 446 milyon 196 bin lirasını da ilaç giderleri oluşturdu.
Devlet, yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemeleri için 1 milyar 471 milyon 634 bin lira, ilaç alımları için de 811 milyon 222 bin lira harcama yaptı.
Bu yıl ise bütçedeki sağlık harcamalarında 1 milyar lirayı aşkın bir azalma meydana geldi. Bütçeden yılın ilk 6 aylık döneminde sağlık için 2 milyar 458 milyon 950 bin lira çıktı.
Bunun 334 milyon 776 bin lirası genel tedavi ve sağlık malzemesi giderleri, 150 milyon 52 bin lirası da genel ilaç giderleri için kullanıldı.
Tasarruf tedbirleri, özellikle yeşil kartlıların sağlık harcamalarında kendisini gösterdi. 6 aylık dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemesi giderleri yüzde 6,5, ilaç giderleri ise yüzde 26,2 oranında düştü.
Söz konusu dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemeleri için bütçeden 1 milyar 375 milyon 832 bin lira, ilaç alımları için de 598 milyon 290 bin lira harcandı.
İlaç alan azalıyor
Bu arada, sağlık alanındaki önlemlerin etkisiyle düzenlenen reçetelerde de ciddi bir azalma ortaya çıktı.
Geçici verilere göre, yılın ilk 5 aylık döneminde sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin sayısı, geçen yıla göre yüzde 25 oranında artış gösterdi. Buna karşılık, reçete sayısı yüzde 2 oranında düştü.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık kuruluşlarına müracaat ve düzenlenen reçetelerle ilgili verilerinin sağlıkla ilgili tedbirlerin sonucu olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“İlk 5 ayda sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı artarken, reçete sayısının düşmesi oldukça dikkat çekici. Türkiye’de insanlar, başı ağrıdığında dahi sağlık kuruluşlarına koşuyordu. Gerekli gereksiz ilaç yazdırılıyordu. Herkesin evinde bir bölümü kullanım tarihini geçmiş torba dolusu ilaç vardır. Sağlıkta her aşamada çok sayıda suistimal yaşanıyordu.
Uygulamaya konulan tedbirlerle, bu tür yanlışlıkların önüne geçmeye çalıştık. Hasta katkı payı ve ilaçla ilgili düzenlemeler, hastanelerde paket fiyat yöntemi, sağlıktaki savurganlığın önlenmesinde etkili olmaya başladı. Bu tür tedbirler devam edecek.
Er ve erbaşlar hariç, askerlerin sağlık harcamalarını da Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) devrediyoruz. Askerlerin halen yılda 100-120 milyon lira sağlık harcaması bulunuyor. Yeşil kartlıların sağlık işlemleri de 2012’de SGK’ya aktarılacak. Sistemin tek elde toplanması ve yeni uygulamalarla sağlık alanında çok daha iyi işleyen ve kontrol edilen bir sistem kurulmuş olacak.”
Bu arada devlet, yılın 6 aylık döneminde çalışanlardan 31 milyon 867 bin lira, yeşil kartlılardan ise 48 milyon 297 bin lira tedavi katılım payı aldı.
Çalışanların tedavi katılım payı son aylarda düşüş gösterirken, yeşil kartlıların katılım paylarında ise tam tersine bir artış olduğu gözlendi.
İlaç yazımına takip
Maliye Bakanlığı yetkilileri, sistemin tek elden yürütülmesiyle birlikte bütün verilerin elektronik ortama aktarılacağını ve yakından izleneceğini de bildirdi.
Bu sayede “hangi doktor, hangi ilaçları yazıyor, aynı doktor sürekli olarak aynı ilaçları mı veriyor, vatandaş ne zaman, nasıl bir tedavi görmüş, hangi ilaçları kullanmış” bunların hepsinin dökümünün yapılacağını kaydeden Maliye yetkilileri, böylece gerek vatandaşın, gerekse sağlık personelinin kötü niyetli uygulamalarının önüne geçileceğini ifade etti.
Öte yandan Bütçenin fonksiyonel ve ekonomik sınıflandırma verileri de, yılın ilk yarısında sağlık hizmetleri için toplam 6 milyar 769 milyon 101 bin lira harcama yapıldığını ortaya koydu.
Bunun 3 milyar 80 milyon 965 bin lirasını sağlık personelinin maaş ve diğer özlük hakları oluşturdu.
SGK’ya sağlık giderleri için 721 milyon 290 bin lira aktarılırken, sağlıkla ilgili 2 milyar 751 milyon 97 bin liralık mal ve hizmet alımında bulunuldu.
Sağlık yatırımları için bütçeden 209 milyon 506 bin lira çıkarken, sağlık alanındaki cari transferler de 6 milyon 242 bin lira olarak belirlendi.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...