Ülkemizin gündemi oldukça sıcak. Bu sırada Sayıştay’ ın 2013 denetim raporları yayımlanmaya başladı. İlk etapta çoğu kişinin dikkatini çekmese de tıbbi malzemelerdeki ve ilaçtaki sıkıntılarla birlikte gündeme gelen Sayıştay tespit raporları, revize edilmesi gerekenin Sağlık Uygulama Tebliği değil, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sayıştay raporunda, “GSS’nin işlevselliği ve sürdürülebilirliği büyük ölçüde […]
17 Ekim 2014 - 18:46 'de eklendi.
Ülkemizin gündemi oldukça sıcak. Bu sırada Sayıştay’ ın 2013 denetim raporları yayımlanmaya başladı.
İlk etapta çoğu kişinin dikkatini çekmese de tıbbi malzemelerdeki ve ilaçtaki sıkıntılarla birlikte gündeme gelen Sayıştay tespit raporları, revize edilmesi gerekenin Sağlık Uygulama Tebliği değil, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Sayıştay raporunda, “GSS’nin işlevselliği ve sürdürülebilirliği büyük ölçüde risk altında” uyarısı yapmıştır. Yıllardır Genel Sağlık Sigortası (GSS)’nı savunan SGK bürokratları bu konuda ne düşünüyorlar acaba?
Sayıştay raporunda; “Sağlık işlemlerinin doğası gereği sadece veri üzerinden analiz yapmak her zaman doğru sonuca ulaştırmayabilir. Bu gibi durumlarda ilgili il müdürlüklerinde bulunan inceleyici doktorlar tarafından işlemlerin tek tek incelenmesi ve kesinti gereken durumlarda gereken işlemlerin uygulanması en doğru seçim olacaktır.” diyerek, kurumdaki hekim-eczacıların gerekliliğini ortaya koymuştur.
Bu tespit karşısında SGK ne yapmıştır? Medula üzerinden zaten kontrol yapıyorum, diyerek başta kamu hastanelerinin kontrollerini devre dışı bırakmıştır. Bu sayede tıbbi malzemelerin fiyatlarından tutun da aslında gerçek hastane uygulamalarına ters birçok işlem SGK’ya fatura edilmiştir. Özel hastane ve üniversite hastanelerinin faturaları SGK tarafından incelenirken, kamuda en ufak bir kontrolün olmamasının acısını yaklaşık yedi yıldır gider olarak ödemekteyiz. Teknik konulara girmemekle beraber özel bir hastane 10 gün ara ile MR çekemez, 60’tan fazla günlük hasta bakamaz, tıbbi malzemeleri Kamu İhale Kurumu ekranında gözükecek şekilde olmalı, bazı ameliyatların film ve epikrizleri SGK’ya teslim edilecek vs. Kamu hastanelerinde ise sistemin kabul etmesi çoğu şey için yeterli görülmektedir.
Sayıştay raporlarında oldukça dikkat çeken hususlar olduğu gerçektir. Yine bir tespitte, İade Kapsamındaki Tıbbi Malzemelerin İade Alınmaması ciddi bir mali kayıp olarak tespit edilmiştir. İhtiyaç son bulduğunda geri alınması gereken bu malzemelerin iade alınmaması, gerek olmadığı halde başka hastalar için yeni cihazların alınmasına sebebiyet vermiştir. Bu durumun, örneklem alınan yedi ilde toplam 8.569.812,00 TL, örneklem Türkiye geneline teşmil edildiğinde ise bütçe giderlerinin 45.381.935,64 TL kadar artmasına neden olduğu ifade edilmektedir. Raporda buna benzer birçok tespit yer almaktadır.
Peki, SGK ne yapmaktadır? Sürekli değişen bir sağlık yapısı ile önce daire başkanlıklarını artırmış, sonra GSS genel müdür yardımcılıkları kadrosu tahsis etmiştir. Yine kurumundaki hekim-eczacı ve diğer sağlık personelinin doğum [doğumu teşvik etmek(!)], kaza, hastalanmaları hâlinde ek ödemelerinde kesintinin yanında; personelin maaşlarında geçmişe yönelik borç çıkarmış, 15 bin TL ücretle çalışacak 20 personel için torba yasada değişiklik yapmıştır. Peki, bunların kamuya kârı ne olmuştur?
Sayın Bakan, “İlaçtaki taban fiyat uygulaması için ilaç fiyatlarını birbirine yaklaştırıyoruz.” açıklaması yapmış; “Tıbbi malzemelerdeki fiyat düşüşleri içinde SUT’u revize edeceğiz.” demiştir. Oldukça bilgili ve başarılı bulduğum Sayın Bakan maalesef bürokratlar tarafından bilgilendirilmemektedir.
Aslında yapılması gereken, Sayıştay raporlarını okuyup revize edilmesi gerekeni revize etmektir.
Dr. A.Y.
KaynaK : http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/okuyucudan/tr-revize-edilmesi-gereken-sut-degil-sgk-1-79-61954.html
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...