Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak havuç, yaban mersini, yeşillikler ve renkli bitkilerin göz için içerisinde çok önemli maddeleri barındırdığını ve bunların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Kaynak, göz sağlığının püf noktalarını anlattı. Gözdeki hastalıkların bir kısmının genetik olduğunu, Türkiye’de bu tür rahatsızlıkların özellikle […]
01 Ağustos 2014 - 23:49 'de eklendi.
Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak havuç, yaban mersini, yeşillikler ve renkli bitkilerin göz için içerisinde çok önemli maddeleri barındırdığını ve bunların tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Kaynak, göz sağlığının püf noktalarını anlattı.
Gözdeki hastalıkların bir kısmının genetik olduğunu, Türkiye’de bu tür rahatsızlıkların özellikle akraba evlilikleri nedeniyle gerçekleştiğini dile getiren Kaynak, “Akraba evliliklerine bağlı çıkan genetik ve doğumsal sorunların önemli bir kısmı göz hastalıklarını da ilgilendiriyor. Bu tür evlilikleri olabildiğince azaltmak lazım. Bu evliliklerin neticesinde doğan bebekler hayat boyu bazen hem kendileri hem aileleri hem de toplum için ciddi sosyal, kültürel, ekonomik dezavantaj halini alıyor” dedi.
‘3 YAŞINA KADAR GÖZ MUAYENESİ MUTLAKA YAPILMALI’
Gözle ilgili bir sorunla ilerleyen yıllarda karşılaşmamak için çocukların 3 yaşına kadar mutlaka muayene ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaynak, şöyle konuştu:
“Bebekler 3 yaşına kadar mutlaka göz muayenesinden geçirilmeli. Bu ne kadar erken olursa o kadar iyi. Eğer bir sorun varsa çocuk okul çağına gelince fark edilmeye başlıyor ve bazen iş işten geçmiş oluyor. Bebekler ilk 1,5 yaş, yoksa 3 yaşını geçirmeyecek şekilde muayene edilmeli. Çünkü o çağlarda fark edilen bir takım sorunların zamanında teşhisi ve tedavisiyle o çocuğun bütün ömrü daha kaliteli hale getirilebilir veya normalize edilebilir.
İlerleyen yaşlarda da mutlaka yılda bir, göz muayenesi yaptırılmalı. Çünkü bir takım göz hastalıkları erken teşhis edildiği zaman daha etkili tedavi edilebiliyor. Örneğin göz tansiyonu çok yaygın. Hiçbir belirti vermez. Bir süre sonra görme bozulmaya başlar ama bu görmeyi tekrar kazanma şansımız yoktur.”
RENKLİ MEYVE VE SEBZELER GÖZ DOSTU
Şeker hastalığı, tansiyon, sigara kullanımı ve yaşın ilerlemesinin birçok göz hastalığı için önemli risk faktörleri olduğuna dikkati çeken Kaynak, renkli meyve ve sebzelerin göz dostu olduğuna işaret etti.
Süleyman Kaynak “Düzgün, dengeli beslenme göz sağlığında çok önemli. Bitkiler içerisinde vücudumuzun üretemediği pek çok madde var. Bunların içerisinde göze renk veren lutein gibi, zeaksantin gibi göz sağlığına olumlu katkıları bulunan şeyler var. Bitkilerin içerisinde vücudumuza son derece yararlı ve vücudumuzun kendi üretemediği, sentez edemediği pekçok madde var. Havuç, yaban mersini, yeşillikler ve renkli bitkiler, içerisinde göz sağlığımız için son derece yararlı maddeyi barındırır. Bitkilere dayalı beslenmenin önemini vurgulamak lazım” diye konuştu.
Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...