Bugün çok popüler olan bir meslek, 10 yıl sonra geçerliliğini yitirebilir ya da bugün hiç önemsemediğiniz bir meslek 5 yıl içinde gözde olabilir.
25 Eylül 2017 - 16:03 'de eklendi.
MİNE ÖZDEMİR- Rektörlere, “Geleceğin meslekleri hangileri” diye sorduk. Farklı görüşler var; mutlaka okuyun.
Bu noktada konunun en büyük uzmanları olan rektörler, “Geleceğin meslekleri neler” sorusunu cevaplarken biraz temkinliler. Bugün popüler olan bir mesleğin, 10 yıl sonra istihdam olanağının bitebileceğine dikkat çeken rektörler, hangi mesleği seçerse seçsin kendilerini farklı yönlerde de geliştirenlerin iş hayatında şanslarının daha yüksek olduğu görüşündeler. Sağlık, enerji, hukuk, mühendislik, bilişim, sosyal hizmetler gibi alanların ise gelecekte güncelliğini yitirmeyeceğinin de altını çiziyorlar. Rektörlerin bu konuda görüşleri şöyle:
‘Sağlık hızlı büyüyecek’
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu: Sağlık, son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da hızlı büyüyecek sektörlerin başında geliyor. Ortalama yaşam süresi artıyor. Tıbbi gelişmeler ışığında uzmanlaşmanın önemi artıyor ve işe alımlarda eğitimli olanlar dışında daha tecrübeli olanlar tercih ediliyor. 1000 kişiye düşen doktor sayısında gelişmiş ülkelerin ortalaması 3,1 iken Türkiye’de henüz 1,6. Hemşire ortalama 8,4 iken biz de 1,5. Dolayısıyla sağlık alanında eğitimli personel açığının kapanması çok uzun yıllar alacaktır. Bu nedenle tüm mezunlarımızın gelecekte iş bulma problemi olmayacaktır. Tıbbi Teknikerliklerin yanı sıra üniversitemizde bu sene açtığımız Ortopedik Protez ve Ortez, Optisyenlik, Elektronörofizyoloji gibi bölümler hem kendi hastanemizde şu an ihtiyaç duyulan hem de gelecekte sağlık alanında daha fazla talep görecek alanlar.
‘Havacılık ve turizm yükselişte’
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan: Günümüzde, mesleklerin kendilerinden çok çalışma alanları önem kazandı. Örneğin, artık hiçbir meslek dijital ortamdan bağımsız düşünülemez. Bu nedenle, gençlerimiz kendilerini dijital teknolojiler alanında fazlasıyla geliştirmeli. Meslek seçiminde gelişmekte olan sektörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin üniversitemiz bünyesinde de eğitimi verilen havacılık sektörel olarak önemini korumakta. Turizm sektöründe önemli bir yükseliş gösteren gastronomi ve mutfak sanatları gibi alanlar parlamaya devam ederken; hukuk, eğitim, mühendislik gibi hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek meslekler de bulunmakta.
‘Enerjiyle ilgili alanlar’
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın: Gelecekte ihtiyaç duyulacak mesleklerin en önemlilerinden biri Enerji Sistemleri Mühendisliği. Bilim adamlarının alternatif enerji kaynakları arayışı bu mühendislik dalını daha da önemli kılıyor. Türkiye’nin coğrafi konumu da bu alandan mezunların istihdam şansını artıyor. Genetik ve biyomedikal mühendisliğinin yanı sıra mekatronik ve yazılım gibi teknolojik alanların da değer kazanacağına inanıyorum.
‘Bilişime ihtiyaç artıyor’
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik: Hizmete ve teknolojiye dayalı meslekler gelecekte daha da önem kazanacak. Özellikle sağlığa, yaşam kalitesini artırmaya, birlikte yaşamdan doğan ihtilaflar ile sosyal ve bireysel sorunları gidermeye dönük hizmetleri sunanlara gelecekte daha çok gereksinim duyulacak. Teknolojiye, özellikle bilişim teknolojilerine duyulan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Bu ihtiyaçları karşılayacak hukuk, psikoloji, mühendislik, mimarlık, hemşirelik, sosyal hizmet, sosyoloji, biyomedikal ve tıp gibi alanlar biraz daha öne çıkıyor.
‘İnşaat ve lojistik revaçta’
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: En fazla iş imkânı sunacak sektörler arasında; bilişim teknolojileri, yapı-inşaat, gayrimenkul, gıda, enerji, lojistik ile perakendecilik sektörü revaçta olacaktır. Doğal kaynakların iyi şekilde kullanılması, çevrenin korunması ve insan sağlığına en uygun biçimde geliştirilmesi konuları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığını da ilave etmek uygun olacaktır. Bu sektörlere hitap eden mühendislik, mimarlık, ekonomi alanlarının popülerliliğini koruyacağını düşünüyorum.
‘Ana disiplinler önemli’
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin: Öğrencilerin tercihlerini ana disiplinlerdeki bölümlerin dışına çıkartıp gündemde olan mesleklerden yöne kullanmalarını tavsiye etmem. Ana disiplinlerden birine giren öğrenci istediği bir alanda veya geleceğin mesleği diyebileceğimiz herhangi bir alanda seçmeli dersler alarak kendisine uzmanlık kazandırabilir veya o alanda yüksek lisans yaparak kendisini geliştirebilir. Çok değil 10-15 yıl önce, “Geleceğin meslekleri hangileri?” diye sorulduğunda verilen cevaplar ile bugün gündemde olan meslekler oldukça farklı. Bir öğrencinin geleceğin mesleği diye çok dar bir alanda lisans derecesi yapmasının kendisini sınırlamak olduğunu düşünüyorum.
‘Bilgisayar oyunları gözde’
ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar: Bugün dünyada ortaya çıkan en önemli trend çeşitli mesleklerin bir arada çalışarak birbirlerini tamamlaması yani disiplinlerarası etkileşim yönünde. Geleceğin en önemli iş alanlarına baktığımızda ise Yenilenebilir Enerji, Nano Teknoloji, Biyo Teknoloji, Sağlık Teknolojileri, Oyun, Siber Güvenlik, Gıda Mühendisliği, Geri Dönüşüm Uzmanlığı ön plana çıkıyor. Bu alanlar, pek çok mühendislik ve pozitif bilimler üzerinde eğitim alanların istihdam edilebildiği alanlar. Bugün bilgisayar oyunları sektöründe yazılım uzmanlarının yanı sıra, psikolog, sosyolog, tasarımcı, senaryo yazarı gibi danışmanlık yapan meslekler de yer almaktadır.
‘Sağlık, gıda, iletişim’
Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan: Geleceğin cazip sektörlerinde öncelik sağlık, gıda ve iletişimde olacak. Diğer sektörler bu temel ihtiyaçlar çerçevesinde ikincil düzeyde şekillenecek. İklim değişiklikleri küresel ölçekte doğal kaynakları eksiltiyor. Ancak küresel nüfus da artıyor. İnsanlık daha az olanı daha çok insanla paylaşmak zorunda kalacak. Paylaşım bir sorun halini alacak. Bu nedenle “insanların temel ihtiyaçları” öncelik kazanacak. Bu bağlamda Uluslararası İlişkiler, Sanat, Hukuk, Lojistik ve Ulaşım, Deniz ve Liman İşletmeciliği ikincil düzeyde cazip olacak. İkincil düzeyde cazip meslekler temel ihtiyaçlara göre şekillenecek. Uluslararası Hukuk yıldızı parlayan bir diğer meslek olacak.
Denetim geleceğin yükselen trendi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden: Genetik Mühendisliği, Optik ve elektroniğin birleştiği Fotoniks, büyük veri analizi, tıp alanında Nöroloji ve sistem biyolojisi gelecekte öne çıkacak alanların bazıları.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan: Havacılıkla ilgili mühendislik, bakım teknisyenliği, havacılık işletme, kabin memurluğu, pilotluk gibi meslekler ile enerji, malzeme mühendisliği, iş güvenliği, sosyal hizmetler, psikoloji, okul öncesi ve özel eğitim öğretmenliği, yaşlı bakımı, sosyal ve psikolojik danışmanlık, grafik animasyon/yazılım.
Işık Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Ergül Akçakaya: Mekatronik, Biyomedikal, Otomotiv, Muhasebe ve Denetim geleceğin yükselen trendi, Bilişim, Bilgisayar, İnşaat, Makine, Mimarlık, Psikoloji, Uluslararası İlişkiler, Endüstri, Elektrik Elektronik ve Mimarlık tercih edilirliğini hâlâ koruyor.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...