a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Prematüre Bebeklerde Körlük Tehlikesi

Düşük doğum ağırlıklı ve erken doğum haftalı bebeklere erken tanı koyulması halinde kalıcı körlüklerin önüne geçilebiliyor… Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İhsan Çaça, bölgede yaygın görülen düşük doğum ağırlıklı ve erken doğum haftalı bebeklere erken tanı koyulması halinde kalıcı körlüklerin önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi. Çaça, gelişen […]

09 Nisan 2011 - 11:56 'de eklendi.

Prematüre Bebeklerde Körlük Tehlikesi

Düşük doğum ağırlıklı ve erken doğum haftalı bebeklere erken tanı koyulması halinde kalıcı körlüklerin önüne geçilebiliyor…

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İhsan Çaça, bölgede yaygın görülen düşük doğum ağırlıklı ve erken doğum haftalı bebeklere erken tanı koyulması halinde kalıcı körlüklerin önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi.

Çaça, gelişen tıp teknolojisi sonucunda geçmişe oranla prematüre bebeklerin daha çok yaşatıldığını ancak erken teşhis edilmediği taktirde, bu bebeklerde, her iki gözde de körlüğe yol açan Prematüre Retinopatisi hastalığının görülebildiğini belirtti.

Hastalığın körlüğe dönüşmesini engellemenin tek yolunun ise erken teşhis ve tedaviden geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Çaça, şöyle dedi: “Bebeklerin gözlerindeki damarlar, doğuncaya kadar gelişir. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olur. Bunun sonucunda ise Prematüre Retinopatisi denilen özellikle retinayı etkileyen ve daha sonra körlüğe yol açan çok ciddi geri dönüşümü olmayan hastalıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bölgede yaygın görülen düşük doğum ağırlıklı ve erken doğum haftalı bebeklere erken tanı konulması halinde kalıcı körlüklerin önüne geçmek mümkün.”

-RİSK ALTINDAKİ BEBEKLER-

Çaça, 28 haftadan önce ve bin 500 gramın altında doğan bebeklerin risk altında olduğuna dikkati çekerek, doğum haftası ve süresinin azalmasına bağlı olarak hastalık riskinin de arttığını belirtti.

Prematüre bebeklere erken tanı koyulması ve tedaviye başlanması halinde körlük riskinin ortadan kalktığını, erken doğan bebeklerin doğdukları andan itibaren 4 hafta içerisinde bir göz doktoru tarafından göz muayenesinden geçirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Bu konuda Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları doktorlarına büyük görev düştüğünü belirten Çaça, şöyle dedi: “28 haftadan önce ve bin 500 gramın altında doğan bebekler risk altında. Prematüre bebeklere mutlaka bir göz doktoru tarafından göz muayenesi yapılmalıdır.

Bu konuda doktorların hasta yakınlarını yönlendirmeleri son derece önemli. Geçmiş yıllarda prematüre bebeklerin yaşama ihtimali çok daha düşüktü. Bu nedenle Prematüre Retinopatisi hastası bebeğe sık rastlamak da mümkün değildi. Örneğin bir ilçede prematüre bir bebek doğuyordu. Yaşam şartları bebeğin hayatta kalabilmesi için evlerişli olmadığından ve kuvöz de bulunmadığından çoğunu kaybediyorduk. Ülkemizde artık en ücra yerleşim yerlerinde dahi hastanelerin bulunması sebebiyle çok düşük doğum ağırlıklı bebekleri yaşatılabilme oranımız arttı.”

-2 AYDA BİNİN ÜZERİNDE PREMATÜRE BEBEĞE GÖZ TARAMASI-

Çaça, önceki yıllarda bu rahatsızlığı taşıyan bebeklerin tanı koyulduktan sonra tedavi olmaları için Ankara, İstanbul gibi illere sevkedildiğini hatırlatarak, D.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Kliniğinde Prematüre Retinopatisi hastası bebeklerin hem teşhislerinin hem de tedavilerinin yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 2 aydan bu yana bölgeden çok sayıda prematüre bebeğin muayenesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Çaça, prematüre bebeklerin göz hastalıklarının cerrahi ve lazer tedavisinin yapılmasına başladıklarını belirtti.

Çaça, bu kapsamda kliniğe gelen bin hastanın muayenesini gerçekleştirdiklerini 6 hastaya da ameliyathane ortamında tıbbi müdahalede bulunduklarını kaydederek, şöyle dedi: “Bölgemizde sosyo kültürel seviyenin düşük olması nedeniyle hasta yakınlarının yeterli bilince sahip olmaması ve ekonomik gerekçelerle ebeveynler Prematüre Retinopatisi hastası bebeklerinin tedavilerini başka bir ilde yaptıramıyorlardı.

Ayrıca prematüre bebeklerin kuvöze bağlı kalmaları transferlerini de zorlaştırıyordu. Bu nedenlerle bebekler körlükle karşı karşıya kalıyorlardı. Üniversite hastanemizin göz kliniğinde öğretim üyelerince haftanın her günü göz taraması yapılıyor. Bu uygulamamıza bölgeden yoğun talep var. 2 ayda binin üzerinde prematüre bebeğe göz taraması yaptık. Bu bebeklerden 6’sına müdahalede bulunduk.

Bu hastalığın tedavisindeki başarı hastalığın evresiyle ilgili. Bu nedenle erken teşhisle bu bebekler için kaçınılmaz olan körlüğü engellemek mümkün. Hastanın bize başvurduğu süre cerrahi müdahalenin şekli açısından da önemli. Erken tanı koyulduğu taktirde bu hastalara lazerle tedavi yapabiliyoruz. Ancak biraz daha ileri vakalarda ameliyathane ortamında cerrahi müdahale sözkonusu. Ayrıca hastalığın gelişimine göre birden fazla cerrahi operasyon da sözkonusu olabiliyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni gümrük vergileri g...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük camı, çerçevesi ve güneş gözlüğü gibi optik ürünlerin yanı sıra diğer sekt...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı artırıyor!

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kullanmanın geliri artırdığı ortaya çıktı. ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni güm...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Magazin HABERLERİ
Web TV