a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

OPTİSYENLİK SEKTÖRÜNÜN EĞİTİMİNE BAKIŞ

Sektörümüzün eğitimi, öğretimi ve kalitesi  ile ilgili aşağıda değinmeye çalıştığım bir kaç konu, kesinlikle eğitime karşıymışız gibi algılanılmaması, sadece  ve sadece eğitimin doğru, düzgün  ve verimli  yapılabilmesi  ve de sektörü geleceğe  daha parlak bir konumda taşıyabilmemiz içindir. 1-  1992-1993 ve 2004 yılında çıkan kanunun Geçici 3. Maddesinden yararlanarak, kısa bir eğitimin sonucunda, sınavla  gözlükçülük  ruhsatı […]

16 Ekim 2012 - 14:35 'de eklendi.

OPTİSYENLİK SEKTÖRÜNÜN EĞİTİMİNE BAKIŞ

Sektörümüzün eğitimi, öğretimi ve kalitesi  ile ilgili aşağıda değinmeye çalıştığım bir kaç konu, kesinlikle eğitime karşıymışız gibi algılanılmaması, sadece  ve sadece eğitimin doğru, düzgün  ve verimli  yapılabilmesi  ve de sektörü geleceğe  daha parlak bir konumda taşıyabilmemiz içindir.

1-  1992-1993 ve 2004 yılında çıkan kanunun Geçici 3. Maddesinden yararlanarak, kısa bir eğitimin sonucunda, sınavla  gözlükçülük  ruhsatı alanlar ve optisyenlik mezunları dahil olmak üzere, toplam da 6000 civarında olan, optisyen- gözlükçüler,  Ülkemizin dört bir köşesinde, mesleklerini icra etmeye çalışmaktadırlar. Hemen bu noktada belirtmek gerekirse; Bu meslektaşlarımızın  bir çoğu mesleklerini icra ederken, büyük ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyadırlar.

Sektörümüz   2014 yılına geldiğinde ise, bu günkü tarih itibariyle  11 Devlet 3 ü Vakıf üniversitelerinden olmak üzere, toplam 14  mesleki  yüksek okuldan,   yılda  ortalama 600 ün üzerinde optisyen  daha mezun verecektir. Bundan böyle yeni bir program açılmazsa dahi, bu yıldan sonra  bu rakam katlanarak artmaya devam edecektir. Bu sayısal durum  sektöre ek katkı sağlayamayacağı gibi, bilakis sektörde  kaosa neden olacaktır. Oysa  Ülkemizde yılda ortalama yeni açılan Optisyenlik (gözlükçülük)  firması sayısı, toplam sayıya  oranla, maksimum %2 ler seviyesindedir..

2-  Ülkemizde Optisyenlik programının başladığı yıl olan, 1992 den  beri  eğitimli bir meslek olduğu halde, bu güne kadar  yukarıdaki Üniversitelerin hiç birinde, (yeni açılanlar dahil)  mesleki eğitim kitapları mevcut değildir.

3-    Optisyenlik programları ön lisans eğitiminden öteye gitmediği için, lisans ve lisansüstü bir çalışma yapılamadığından okullarda yetişmiş kalifiye öğretim görevlisi de  yoktur.

4-      Bir başka ve çok önemli bir konu da,Optisyenlik mesleği, başbakanlık personel dairesince meslek olarak tanımlanmadığı için, bu eğitimi alan gençlerimizin  kamuda istihdamı da  söz konusu değildir. Ancak kendi imkanları ile bir iş yeri açabilmekte, veya bir optisyenlik firmasında iş bulabilmektedirler.

5-   Mesleki Kitapsız, eğitmensiz, yeterli eğitim ve öğrenim dokümantasyonuna sahip olmadan, yeterli laboratuar çalışmalarından yoksun, sayısı bugün itibariyle 14 olan üniversitelerde,eğitim görmeye çalışan bu  yüzlerce  gencimiz, mezun olduklarında,yeterli bilgi ve beceriden yoksun olarak önümüze geleceklerdir.Ve mevcut durumun devamı halinde ise,bu sorunlar yumağı katlanarak devam edecektir.

Sonuç olarak; Bundan böyle,mesleki STK. ca, hiçbir Yüksek Okulda “Kesinlikle yeni Optisyenlik bölümü açılması engellenmelidir” Sektörümüzü geleceğe taşıyacak, eğitimli meslektaşlarımız için,  bilimsel verilere  dayalı, itina ile hazırlanmış bir çalışma,  acilen yapılmalıdır.

Bu çalışmayı sektörümüzün STK. temsilcileri ile birlikte, mesleki eğitim veren okulların bölüm temsilcileri beraberce yürütmelidirler.

Yapılacak bu çalışma doğrultusunda yeni okullar mı açılmalı? Yoksa var olan okullardaki eğitim-öğrenimin kalitesini çağın gereklerine uygun hale getirmeye mi çalışılmalı?  Bu konunun   tartışılması gerekir diye  düşünüyorum.   

Numan Hocaoğlu
İTO 39 Nolu Optisyenler ve Optometrik 
Ürünler Meslek K. Meclis Üyesi 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Vefat ve Başsağlığı Vefat ve Başsağlığı

Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sabır ve başsağlığı dileriz....

Gelir İdaresi Başkanlığı Bakım Çalışması Hakkında Duyuru Gelir İdaresi Başkanlığı Bakım Çalışması...

Gib'in e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamaları ile e-Fatura ve e-İrsaliye portalları ve e-Belge sorgulama servisleri hizmet veremeyecektir....

Komünal Yaşam Komünal Yaşam

Ne kadar şükretsem az. İklim olarak soğuk ve kapalı bir coğrafya da yaşamayacağımı bugün bir kez daha anladım....

Baş ağrısı deyip geçmeyin! Baş ağrısı deyip geçmeyin!

BAŞ AĞRISI, GÖZ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR.....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(3 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
levent
levent
16 Ekim 2012 20:19

Sevgili numan abi çok ceraretli bir yazı yazmışsın.Mesleği korumak adına senin gibi bu düşüncelere sahip olanlara eğitime karşı diyorlar ama meslek hainlerini nerede ise kahraman ilan edip tepelerinde gezdirecek bir takım yalakalar.

Göray Uğurlu
Göray Uğurlu
16 Ekim 2012 15:26

Sayın Numan Hocaoğlu, Optisyenin Sesi Dergisi’nde ki bir köşe yazınızda belirttiğiniz “Değişen Dünya düzenine ayak uydurabilmek için elbette insanlarda değişmelidirler” sözünüze hiç katılmasam da bu yazınızın son aylarda kaleme alınmış en güzel yazılardan biri olduğunu düşünüyorum. Sizi en samimi duygularımla kutlar, sağlıklı günler dilerim.

Numan Hocaoğlu
Numan Hocaoğlu
16 Ekim 2012 20:48
Reply to  Göray Uğurlu

Sayın Uğurlu, başta samimi duygularınız için teşekkür ederim. Geçmiş yazımdaki yukarıda ki cümleyi şu an için tam olarak hatırlamazsamda, esas maksadım şudur ki; Sizde takdir edersiniz ki, değişimi takip edip geriye kalmamamız gerekir diye düşünüyorum. Kısaca değişim ve yeniliğe mutlak ayak uydurmak gerekir. Saygılarımla

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Vefat ve Başsağlığı Vefat ve Başsağlığı

Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...

Gelir İdaresi Başkanlığı Bakım Çalışması Hakkında Duyuru Gelir İdaresi Başkanlığı ...

Gib'in e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamaları ile e-Fatura ve e...

Komünal Yaşam Komünal Yaşam

Ne kadar şükretsem az. İklim olarak soğuk ve kapalı bir coğr...

Baş ağrısı deyip geçmeyin! Baş ağrısı deyip geçmeyin...

BAŞ AĞRISI, GÖZ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR.....

Kendi hayatınızın lideri nasıl olursunuz? Kendi hayatınızın lideri ...

İnsanlar liderlik hakkında konuştuklarında, odak çoğu zaman ...

FDA: Lasik Hastaları Komplikasyonlara Karşı Uyarılmalı! FDA: Lasik Hastaları Komp...

Her yıl yarım milyondan fazla Amerikalı, görme bozukluğunu g...

Aracınız kışa hazır, Gözleriniz de hazır mı? Aracınız kışa hazır, Gözl...

Kışa girerken çoğu insan arabasını yeniler ve daha çok güven...

Bağcılar’da gözlük malzemesi atölyesinde yangın çıktı Bağcılar’da gözlük ...

Bağcılar'da gözlük malzemesi atölyesinde çıkan ve bitişik ik...

Antalya’ da 8 Milyonluk kaçak! Antalya’ da 8 Milyo...

Yapılan aramalarda toplam değeri yaklaşık 8 milyon Türk Lira...

Öğrenciler, vatandaşların gözlük camlarını temizleyip bakım yaptı Öğrenciler, vatandaşların...

Amasya Üniversitesi'nden Fulya Çetinkaya Kiraz, gözlük camla...

Magazin HABERLERİ
Web TV