Kimse çıkıp ta Optisyenliğin Kanununun değişmesi gerekiyor ya da Sağlık Bakanlığı, Optisyenleri kadroya alıp gözlük mü yaptıracak demesin derse zira İl Sağlıkta, Sgk’da, Eczacılar, İlaç mı yapıyor?
28 Kasım 2016 - 18:28 'de eklendi.
Değerli OptisyeninSesi okurları,
Son zamanlarda Optisyenlerin ‘Kamuda İstihdam’ taleplerinin çoğaldığını ve her platformda dile getirdiklerini görmekteyiz.
Daha önceden TİTCK Kurum Başkan Yardımcı Dr.Ali Sait SEPTİOĞLU, Optisyenliğin tanımının değişmesi gerektiğini söylemişti ve sektörden bazılarınında hemen konuya atlayıp tanım değişmeden kadro verilmez diyerek tezleri ortaya atması bu konuyu dile getirmemi sağladı.
Optisyenlik ile kamuda kadrosu olan Eczacı tanımını araştırmaya ve karşılaştırmaya karar verdim. Çünkü her iki mesleğinde kendine has kanunu ve yönetmeliği var o yüzden bizden ‘açık adrese dayalı tanım’ isterlerken onlardan da istiyorlar mı diyerek baktım ve ortaya ilginç şeyler çıktı şimdi hep beraber bir göz atalım.
Kadrolu Eczacı İle Kadrosuz Optisyenin Tanım ile Görev ve Yetkileri
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında 18/12/1953 Tarihli ve 6197 Numaralı Kanunda Eczacının Tanımı:
Madde 1 Eczacılık; Hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç ham maddelerinden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması;
ilacın analizlerinin yapılması, farmakolojik etkisinin devamlılığı, emniyeti, etkinliği ve maliyeti bakımından gözetimi; ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması ve ilaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmetidir. Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır.
Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Optisyenlik Hakkında 22/6/2004 Tarihli ve 5193 Numaralı Kanunda Optisyenin tanımı:
Madde 4 : Numaralı (mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü reçeteli lens satışı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde meslekî eğitim ve öğretim veren yüksek okul mezunu olmak gerekir.
Yurt dışındaki eğitim ve öğretim kurumlarından alınmış diplomalara dayanılarak optisyen unvanını alabilmek ve bu mesleği icra edebilmek için, yurt dışında görülen eğitimin birinci fıkrada belirtilen meslekî eğitime denk olduğunun yetkili makamlarca kabul edilmiş olması şarttır.
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında 12.04.2014 Tarihli ve 28970 Sayılı Yönetmelikte Eczacının Görev ve Yetkileri:
Madde 6 (1) Eczacının görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
a) Hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç ham maddelerinin elde edilmesini ve bu ham maddelerden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanmasını ve hastaya sunulmasını sağlar.
b) İlacın analizlerini yapar.
c) İlacın farmakolojik etkisinin devamlılığı ile emniyeti, etkililiği ve maliyeti bakımından gözetimini sağlar.
ç) İlaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğini sağlar.
d) İlaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaları bilgilendirir ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürütür.
e) Kozmetik imalathanesi, ilaç AR-GE merkezi, ecza deposu gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Optisyenlik Hakkında 18/Ocak/2014 Tarihli ve 28886 Sayılı Yönetmelik Optisyenin Görev ve Yetkileri:
Madde 13 (1) Her optisyenlik müessesesinde, 5 inci maddeye uygun olarak optisyenlik mesleğini icra etme yetkisini haiz olan bir kişi, mesul müdür olarak çalışır.
(2) Mesul müdürün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Optisyenlik müessesesinin ruhsatlandırılması iş ve işlemlerini yürütmek.
b) Müessesedeki personel, fiziki veya ruhsatname verilmesine esas her türlü değişikliği bir hafta içerisinde il müdürlüğüne bildirmek.
c) Müessesede adına personel çalışma belgesi düzenlenen optisyenin ayrılması durumunda, çalışmabelgesini ayrılış tarihinden itibaren en geç bir hafta içerisinde il müdürlüğüne iade etmek.
ç) Müessesenin hizmetlerinin Kanuna ve bu Yönetmeliğe uygun şekilde düzenli ve sürekli olarak yürütülmesini sağlamak.
d) Müessese adına düzenlenen her türlü belgeyi onaylamak.
e) Müessesenin kayıtlarının ve defterlerinin düzenli tutulmasını sağlamak, bunları muhafaza etmek ve denetimlerde, denetim elemanlarınca istenilen her türlü bilgi ve belgeleri temin etmek.
f) Staj yapan Optisyenlik Programı öğrencilerinin çalışmalarını düzenlemek ve gerekir ise değerlendirmek.
g) Kanunda ve bu Yönetmelikte öngörülen ve müessese faaliyetleri ile ilgili olan diğer görevleri yerine getirmek.
Gördüğünüz gibi Eczacılarda da açık adrese dayalı bir tanım yoktur. Kamuda çalışmalarının tek bir nedeni vardır. O da aldıkları eğitimlere ilişkin kamuda çalışabilecek alanları saptamış oldukları ve bu alanları S.B yetkililerine kabul ettirmeleridir.
Şimdi kimse çıkıp ta hala Optisyenliğin Kanununun değişmesi gerekiyor yada Sağlık Bakanlığı Optisyenleri kadroya alıp gözlük mü yaptıracak demesin derse zira İl Sağlıkta, Sgk’da Eczacılar, İlaç mı yapıyor?
Şimdi kendimize sormamız gereken soru şudur. Optisyenliğin neden ataması yok?
Aslında cevap çok basit; Sağlık Bakanlığına yeterince anlatılmadığı ve dayatılmadığı için.
Ya sizce ?
Optisyen Merve ÇETİN
Not: 2013 yılında Kamudaki Eczacı Sayısı
1) İl Sağlık Müdürlüklerin de 355
2) Sgk Müdürlüklerinde 466
2) Kamu Hastanelerinde 881
3) S.B ye bağlı diğer kurumlarda 109
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
Sağlık müdürlüklerinde OPTİKÇİ Denetmen GÖREVLİ BİZİ Denetlese DAHA doğru olmaz mı *?
Görmek istedikleri gibi görüyolar sadece bahane coktabi kadro vetmemek için.
Kimse kimseyi kandırmasın. Tanım bahane..
Çok teşekkür ederim.